- 950 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ULUSLARARASI ARAŞTIRMA KURULUNDA İLÇEMİZDEN KİMLER VARDI?
Geçtiğimiz yazıda belirtmiştim. Tarihçilik kolay iş değil diye,yazımdan sonra anladımki tarihimizi bilmiyoruz..
Çünkü yazımı okuyanlar arasından gerçekten bu katilamlar oldumu? diye soranlar oldu...
Tarihini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar diyen ben değilim...
Neyse ben bugünkü asıl konuya geçeyim.
Malum ilçemizde kimlerin kahraman olduğu karıştırılıyor.
Gelin isterseniz kimler kahramanmış bir görelim...
ULUSLARARASI ARAŞTIRMA KURULU
Mart 1921 sonlarında Yalova,Orhangazi ve Gemlik yörelerinden başlayarak bir toplu kırım ve göçe zorlama girişimine dönüşen barbarca uygulamalar,Nisan 1921 sonlarında İstanbul hükümeti’ne ve Bağlaşık devletler temsilcilerine yansıdı.
Özellikle Yunan ordu birliklerinin açıktan açığa destekledikleri Rum ve Ermeni çetelerinin baskılarına en yoğun biçimde uğrayan Orhangazi ilçe halkının temsilcileri yaşanan korkunç olayları,kanlı cinayetleri,gasp ve soygunları tüm ayrıntılarıyla gerek hükümet yetkililerine gereksede Bağlaşık devletler görevlilerine aktardılar...
Orhangazi belediye başkanı Mehmet,Eski belediye başkanı Hasan Tahsin efendilerle,Üreğil köyünden Hakkı ve Hayrettin, Çakırlı köyünden Şerif ve Süleyman, Çeltikçi köyünden Tevfik ve Ethem, Karsak köyünden Hacı İbrahim ve Ahmet efendilerin 21 Nisan ve 8 Mayıs 1921’de yazılı ifadelerinin alınmasından sonra Bağlaşık devletler temsilcileri Uluslararası iki "Araştırma kurulu" oluşturarak yakınma konusu olayları yerinde incelemeye karar verdiler...
Bu kurullardan birincisi Gemlik Orhangazi ve Yalova dolaylarında ;İkincisi Beykoz’dan başlıyarak Şile Ağva ve İzmit çevrelerinde araştırmakla görevlendirildi..
Gemlik,Orhangazi,Yalova dolaylarında çalışacak olan birinci Araştırma kurulu ,İngiliz General Franks’ın başkanlığında Fransız Albay Wick,İtalyan Yarbay Rolette ve Uluslararası Kızılhaç temsilcisi İsviçre uyruklu M.Gehri’den oluşmaktaydı. Kurulda İngiliz generalin emir subayı Yüzbaşı Ston ile İtalyan Albay’ın çevirmeni M.Amelio’da bulunuyordu.
Ayrıca Osmanlı Temsilcisi kimliğiyle Jandarma Üsteğmen Mustafa Süreyya’nında araştırmaya katılmasına izin verilmişti.
Yanı sıra araştırma yapılacak yerlerde Klavuzluk hizmeti için Olayları yaşayanlardan Çınarcıklı Hafız Ahmet,Gemlikli Tevfik,Orhangazili Refik(Atay)ve Armutlu’dan Emin adlı kişilerde kafileye alınmışlardı.
Araştırma kurulu 12 Mayıs 1921 günü Bryoni adlı İngiliz gemisi ile İstanbul’dan Gemlik’e geldi. 13 Mayıs günü Orhangazi ve çevresinde 14 Mayıs’ta Gemlik’te göçe zorlananlar arsaında inceleme yaptı.15,16 ve 17 Mayıs günleri olayların yanlızca izlerini görmekle kalmadı;Kimi yerlerde ,suçsuz insanların barbarca öldürülmelerine,Yağma ve soygunlara,Köylerin ateşe verilmesine bizzat tanık oldu.
Özellikle Uluslararası Kızılhaç komitesi temsilcisi M.Gehri karşılaştığı kırım ve yıkımın etkisinde kalarak oldukça objektif bir rapor hazırladı. Öldürülmüş olanların yada yaralı olarak canlarını kurtarabilenleri fotoğrafladı.(1)
İşte araştırma kurulunnda bulunanlar ve emeği geçenlerin belgesi mahiyetindeki bu yazı bize kimlerin kahraman olduğunu göstermekytedir.. Bu yazıyı yazmamın başlıca sebebi günlerdir söylüyorumki Rafik Atay bey kahraman gösteriliyor ve anılıyor. Halbuki Üreğilli,Çeltiklili,Karsaklı,Çakırlılı kahramanlardan hiç bahsedilmiyor.
Dahada garibi Kurtuluş kahramanımız Deli Halit paşa anılmıyor..
Adı Bir caddeye bile çok görülüyor. Ayıp yahu ayıp Koskoca Kurtuluş kahramanımıza yapılan bu vefasızlık ortadan kaldırılmalı...
Hemde acilen....
Kaynakça: İşgalden Cumhuriyete Bursa Yılmaz AKKILIÇ
Araştırmacı: İlhan ERDEM
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.