Erdemin Temeli Tutarlılık
Her şeyin başında tutarlı olmak gelir. Tutarlılık, erdemin temelini oluşturur. Tutarlı insan hem kendisiyle, hem çevresiyle hem doğayla kısaca tüm dünyayla barışık insandır.
Tutarlılık, küçük hesapları, içten pazarlıkları, yüzden gülüp arkadan atıp tutmaları kaldırmaz.
Tutarlılık, bencilliğin, iki yüzlülüğün, kibrin, tembelliğin, sevgisizliğin bulunduğu ortamlarda yaşayamaz.
Tutarlılık, olgunluktur, insancıllıktır, çalışkanlıktır, doğruluktur, dürüstlüktür, sevgi ve saygıdır.
Tutarlılık, yaşlılara ve engellilere de toplum içinde yer vermek; onların da bu ülkenin bir bireyi olduğunu unutmamaktır.
Tutarlılık, mazlumun âhını almamak, zalime boyun bükmemek, Doğru bildiği yolda yılmamak, korkmamak, ürkmemek, caymamaktır.
Tutarlılık, köşeli-bucaklı düşünebilmek, her karşılaştığı iddiayı, düşünceyi, yargıyı akıl ve kuşkunun süzgecinden geçirmek, bilimin eleğinde elemektir.
Tutarlılık, vatansever, ulussever görünüp ata yadigârı vatan topraklarını, doğayı kirletmek, ormanları yakmak, satmak değildir.
Tutarlılık, bugün söylediğini yarın unutmak, göz ardı etmek, kıvırmak, değildir.
Tutarlılık, özü sözü bir olmak, her zaman, her yerde ve her durumda Yunus Emre’nin dergâha taşıdığı odunlar gibi düz olmaktır.
Tutarlılık, sözünü gölgelemek, takiyye yapmak, köprüyü geçene dek ayıya dayı demek değildir.
Tutarlılık, umutsuzluk, yılgınlık, karamsarlık, sigara dumanları arasında, içki kadehlerinin dibinde, kendine dünya aramak değildir.
Tutarlılık, kahve köşelerinde, oyun masalarında zaman öldürmek değil; yaratmak, üretmek, eskiyi yeniye, kötüyü iyiye, yanlışı doğruya, çirkini güzele dönüştürebilmektir.
Tutarlılık, yaşamayı sevmek, sağlıklı yaşamanın gereğine inanmak, umudunu korumak, geleceğin dünyasını kadeh diplerinde değil, aydınlık düşüncelerde aramaktır.
Tutarlılık, azim, sebat, kararlılık ve güçlüklere direnç, acılara dayanma gücüdür.
Tutarlılık, yarını bugünden görmek, bilimin ve sanatın şavkında geleceği ilmek ilmek örmektir.
Ali Ziya Çamur
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.