- 1657 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Katedral İnşa Eden Böcek: Termit
Termitler karınca büyüklüğünde olan küçük böceklerdir. Ancak buna rağmen çok beceriklidirler. Bu küçük canlılar kuleye benzeyen yüksek yuvalar yaparlar. Dış görünüşleri basit gibi görünse de gerçek öyle değildir. Çünkü termitler yuvalarını bir plana uygun olarak yaparlar. Kraliçe odası, özel çocuk odaları, mantar üretme bölümleri bu sevimli canlıların yuvalarındaki parçalardan bazılarıdır.
Termit yuvalarındaki en önemli özellik ise, çok özel bir havalandırma sisteminin olmasıdır. Derileri çok ince olan termitlerin nemli havaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle de yuvalarının sıcaklığı ve nemi belli bir oranda olmalıdır. Aksi halde termitler yaşayamazlar. Yaptıkları havalandırma kanallarında hava yuvanın içinde dolaşır. Yerin altında açtıkları tünellerden gelen suyu kullanarak da, sıcaklığı ve nemi ayarlarlar.
Termitler, yüksekliği bazen 7 metre kadar olan yuvalarını çok iyi korurlar. Örneğin; yuvanın duvarında bir delik açıldığında hemen alarm verilir. Nöbetçi termitler başlarını duvarlara vurarak tehlikeye karşı uyarır, tehlikeyi koloninin bütün üyelerine bildirirler. Bunun üzerine larvalar korumaya alınır ve yuvanın daha güvenli bölümlerine götürülürler. Kral ve kraliçe termitin odalarının girişi de hızla örülen duvarlarla kapatılır. Duvarı yıkılan bölüm hemen asker termitler tarafından kuşatılır. Daha sonra da duvarı onaracak işçiler malzemeleriyle gelirler. Birkaç saat içinde yıkılmış olan bölümün üzeri bir kapatılır. Ardından içerideki bölmelerin tamiri başlar.
Termitlerin bütün bunları çok kısa sürede yapmaları, aralarında kusursuz bir haberleşmenin olduğunu gösterir. Ancak termitlerin daha da şaşırtıcı bir özellikleri vardır: Bütün bu söz ettiğimiz düzeni kuran, gökdelen yüksekliğinde yuvalar yapan, yuvalarını güvenlik önlemleriyle koruyan termitler KÖR canlılardır.
Dünyada 2000 termit türü vardır. Bazı termitlerin ise çok ilginç savunma yöntemleri vardır. Sıcak bölgelerde yaşayan çok sayıda termit türü tutkal fışkırtan askerlere sahiptir. Bu asker termitler vücutlarında kimyasal maddeler üreterek bunları yapışkan hale getirirler. Bu çok önemli; çünkü bazı askerlerin fışkırttığı sıvı, ince betonu bile delip geçecek kadar güçlüdür. Ama bu kadar tehlikeli olan tutkal, termitin vücudunda üretildiği halde ona hiçbir zarar vermez.
Asker termitler bu tutkalı, başlarının ön kısmında bulunan hortumlarından fışkırtırlar. Termit, tutkalı bir sprey gibi düşmanının üzerine püskürtür. Etkilenen saldırgan bayılır.
Buradaki çok ilginç nokta, düşmanını etkisiz hale getirebilmek için termitin isabetli bir vuruş yapması gerektiğidir. Ama asker termitler de diğer termitler gibi kördür. Peki nasıl olup da düşmanlarını vurabilirler? ..
Termitlerin sahip oldukları bütün bu kusursuz sistemlerin Allah’ın hiçbir benzeri olmayan yaratması olduğu çok açıktır.
Bu, Allah’ın yaratmasıdır. Şu halde, O’nun dışında olanların yarattıklarını Bana gösterin. Hayır, zulmedenler, açıkça bir sapıklık içindedirler. (Lokman Suresi, 11)