- 666 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
AŞK ÜZERİNE ÜÇÜNCÜ YORUM. (10/12/2010)
AŞK’n açıklamalarında , ’’Muhabbet ’’kavramına yer verilip , aşk dahi onunla açıklanmak isteniyor. Acaba muhabbet ne demekti ve ’’muhabbet kavramı’’hangi dilin ve kültürün dü ? Bir de ona bakmali değilmiyiz . Şüphesiz iyi bir kavram analizi için bunları yapmalıyız. Hele konu aşk ise ki, öyle kelime , kavram ve anlam olarak da , olgu olarak da çok önemli bir konu ...’’MUHABBET’’, yine aynı lügatte,442’ci sayfada ;’’sevgi , sevme ,sohbet,..Ruhun kendisinden lezzet duyduğu şeye meyletmesi ’’,Zıddı ise ;buğzetmsesi,adavet ... olarak açıklanmaktadır.
MUHABBETULLAH; Benzer bir kavaram ,Aynı sayfanın devamında açıklanmıştır.’’Cenab -ı Allah’a karşı beslenen , ihlaslı , samimi sevgi .’’
Bu hususta yüksek bir alim (B.S.N) İnsanın ruh sırrını aralayarak ,insanı şöyle ikaz ediyor. ’’ Sen de senin nefsine olan şedid - şiddetli - muhabbetin, O’nun -Allah’ın- zatına karşı ; muhabbet -i Zatiye’dir.Ki, sen su-i istimal edip - kötüye kullanıp- kendini zatına sarfediyorsun. Öyle ise , nefsindeki eneyi yırt,Hüve’yi göster.Ve kainata dağınık bütün muhabbetlerin , O’nun -Allah’ın - esma ve sıfatlarına karşı verilmiş bir muhabbettir.’’ Çünkü Rab bütün kullarından , yarattığı insanlardan tam bir kulluk bekliyor.Kendisine inanmalarını , emirlerine itaat etmelerini , aşkla sevmelerini ve tapmalarını istiyor.
Yani biz diyoruz ki, aşk tapmaktır.Tapılacak gerçek İlah ALLAH ’tır.Bizzat ALLAH’ın emirlerinde ,’’seviniz , birbirinizi seviniz,annenizi ve babanızı ,iyileri seviniz.. ’’
denildiğine göre , ALLAH indinde de ’’sevgi ’’meşru ,’’aşk ’’ ise farklı bir yerdedir.AŞK tapmaktır.Düşünülürse ALLAH ’tan başkasına yapılan tapma ve tapınmalar şirk ve felaket olduğun a göre ki;bazı müslümanların geçici varlıkları aşk derecesinde şiddetli bir şekilde sevmeleri , şayet hayatlarını feda eder derecesinde olması durumunda felaketlere sebep olduklarına çok raslanmıştır.Çünkü ne sebeple olursa olsun, kendi canını başka bir insan için,isteyerek feda etmemelidir.Hele onun sevgisi uğruna...AŞK’taki büyük yanlışlık burada olabilir.
AŞK ,sözcüğünü ,M. DOĞAN’ın Büyük Türkçe Sözlük’ünde 78’inci sayfasında şöyle açıklanmıştır.A (arapca),İ(isim) AŞK sözcüğü Türkçeye Aarapçadan geçmiş ve isim türünden bir kelimedir.Bu sözlükteki açıklaması ;’’sevgi , gönül verme, candan sevme, iptila,tutukunluk..’’ Tabiatın ve insanın bünyesindeki karşılıkların çekimiyle birlikte yüksek ve ulvi duyguların, manevi zevklerin her çeşidi de AŞK kelimesi ile ifade edilir.’’diye açıklamaktadır.Normalde anlaşılır olan bu tür açıklamalarla biraz daha karmaşık hale gelmiş gözükmektedir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.