- 3160 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hocam Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer
BİR BAŞARI HİKAYESİ: REKTÖR PROF.DR. MAHMUT ÖZER
Mahmut 5. Nisan .1970 tarihinde Tokat’ın Yazıbaşı (Difoy) bir köyde dünyaya gelir. Mahmut’un iki ağabeyi Halil ve Salih vardır. Mahmut esmer, zeki ama ele avuca sığmaz bir çocuktur. Köy ortamında zeki bir çocuk olarak büyür.
Babaları daha onlar doğmadan onları ideal bir insan olarak okutacağını, Okumayı onlara sevdireceğine , kendisi nasıl köyde büyümesine rağmen gelişmişse ” ölen babamdan ileri, doğacak olan çocuğumdan geriyim” inancı ile çocuklarını da Üniversite okumaya teşvik edeceğini söyler. Bunu da çevresine söyler her zaman . O zamanlar köy yerde Üniversiteye kadar okuyan az olduğundan köylüler çok zaman inanmazlar babaya. Köylülerin inanmaması Mahmut’un babasını çocukları okutması konusunda kamçılar. Bu sözünü tutmak içinde çocuklarının ilk öğretmeni olur.Onlara hikayeler okur, masallar anlatır, okumanın gelişmenin erdemini anlatır sık sık.
Mahmut ilkokulu köyde tamamlayınca Tokat’ta yatılı bir liseye kaydolur ağabeyleri Salih ve Halil gibi.. Mahmut çok zekidir ve bu okulda , arkadaşlarının çoğu “ okuyup da ne olacak” diye derslerine çalışmazken , o “ okuyacağım, başarılı olacağım “ inancını hep muhafaza eder ve gece gündüz derslerine çalışır. Mahmut’un kötü alışkanlıkları yoktur. O hem babasından aldığı ahlaklı ve eğitimli insan olmayı , okulda hocalarından aldığı bilgiler ile donatarak sonunda liseden mezun olunca İTÜ Elektronik Haberleşme Mühendisliğini kazanır. İlk defa memleketinden uzakta , ama kaliteli bir okulda Üniversite okuyacak vatana ve millete faydalı olacaktır. Bu yüzden sevinir.
Mahmut okulu tamamlayınca bir süre Dalaman Devlet Hava Meydanları işletmesinde çalışır. Ama bu onu mutlu etmez. O okuduklarını hep birilerine anlatmak, bildiklerini başkalarına anlatmak ister. Bunun yolu da Öğretim üyeliğinden geçer. Bunu Memleketi Tokat’ta yapmak ister. Hem kendisini sevgi ile , bilgi ile ilgi ile yetiştiren anne ve babasına yakın olmak adına.. Hem de bildiklerini Tokat’ı idare edecek teknik elemanlarına anlatmak ister. Ama Tokat’ta Üniversite yeni kurulmuştur. Mühendislik Fakültesi yoktur. Ağabeyi Halil Makine Mühendisi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde Öğretim Üyesi olmuştur. Ama Mahmut Tokat’ta kalmak istemektedir ve MYO’da Elektrik bölümünde dersler vermeye başlar.Yıl 1994’tür
Mahmut bir yandan , kişiliğinden taviz vermeden derslere girer çıkar. Öğrencileri ile samimi ama biraz da mesafeli tutumu , O’nun soğuk bir insan olduğu izlenimi verse de Mahmut aslında prensip sahibi, laubali olmayan mesleğini ve öğrencilerini seven insandır. Öğrencilerine karşı bir yanlış yapmamaya , yapsa da hemen düzeltmeye özen gösteren ve öğrencilerini seven, öğrencileri tarafından da sevilen insan olur.
Tokat’ta öğretim üyeliği 8 sene devam eder. Ama Mahmut’un gelişimi yavaştır. Bir yandan da Karadeniz Teknik Üniversitesinde doktora yapmaya başlar. Bu zor olur. Hem okula devam etmek , hem dersler vermek , hem de gelişmeye çalışmak Mahmut’a zor gelmez aslında. Bir ara yerel basında yazılar yazarak kendisini bu alanda da göstermek ister ama doktora çalışmaları , okul , öğrencileri ile ilgilenmek zor gelince bir iki yazı sonrasına bırakır.
Mahmut ağabeyi Halil’den , babasından , ailesinden eşi ve çocuklarından , öğrencilerinden güç alarak devam eder çalışmalarına 2002 yılına geldiği zaman 32 yaşındadır ve doktorasını tamamlamıştır. Daha da gelişmek ister ama Tokat’ta gelişemeyeceğini anlayınca ağabeyi Halil’in “ gel yanıma sevgili kardeşim” davetini düşünür. Öğrencileri Mahmut Hocaya “Gitme Hocam, bizi bırakma” der. Mahmut Hoca “Gitmiyorum, şimdilik buradayım” dese de bir gün Zonguldak’ın yolunu tutar. Orada artık 4 yıllık Mühendislik Fakültesinde ders verecek, hem de Akademik Kariyerine devam edecektir.
Bu ikinci gurbete çıkıştır Mahmut için. Mahmut Hoca için bir başlangıç olmasını dileyen Tokat’ta bıraktıkları öğrencileri hocalarının gitmesine üzülürken , Zonguldak’ta onu seven ağabeyi Halil kardeşini yanında görmenin sevincini yaşar. Oradaki arkadaşları da yeni bir dost, sevgi ve bilgi dolu arkadaş edinmenin , öğrencileri de bilgisi ile sevgisi ile ahlaki değerleri yüksek bir hocaya kavuşmanın sevincini yaşarlar. Ayrılıklar ve sevinçler ile Mahmut artık yoluna devam edecektir.
Tokat’ta öğrencileri Mahmut Hoca’nın gelişeceğine, büyük başarılara imza atacağına candan inanmışlardır ve hepsi de arkasından güzel şeyler söyler. Çünkü o, kimseyi kırmamış, kimseye karşı hata yapmamış ve hatalarını da hemen telafi ederek öğrencilerinin kalbine hemen taht kurmuştur.
Mahmut Hoca’nın gelişimi Zonguldak’ta hızlı başlar, Yardımcı Doçent,Doçent olur. Bir yandan da Karabük Üniversitesinde Rektör yardımcısı olarak görev yapmaktadır ve hem Karabük , hem de Zonguldak’ta aynen Tokat’ta olduğu gibi sevilen hoca olur. Gençtir dinamiktir ve öğrenim hayatı boyunca öğrendiği bilgiler, babasından aldığı bilgi ve sevgi, ağabeyleri Salih ve Halil’in ona karşı sonsuz sevgili eşi ve çocuklarından aldığı güç ve içindeki ses ona daha iyi şeyler yapabileceğini söyler.
Bu arada Mahmut Profesörlük hazırlıkları yaparken, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Bektaş Açıkgöz’ün görev süresi de Kasım.2010 ayında dolacaktır.Ancak Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Profesörlüğünü onaylamaz. Mahmut bunun üzerine Rektör Yardımcılığı yaptığı Karabük Üniversitesinden Profesör ünvanı alır. Tarih Temmuz 2010 dur..
Arkadaşları ve sevdiği ağabeyi Halil Doçent olarak Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde görev almaktadır ve bütün gücü ile sevdiği kardeşine destek olur. Mahmut Hoca’nın arkadaşları da bir an önce tezini vermesi için ona destek olurlar. Mahmut Hoca da bu sevgiye layık olmak için gece gündüz çalışır. Profesörlük ünvanı almasına herkes çok sevinir. 4 ay sonra Rektörlük seçimleri vardır ve Mahmut Hoca’nın sevenleri aday olması için Mahmut Hocaya sevgi ve ilgilerini eksik etmezler.
Mahmut Hoca 40 yaşındadır ve sevgi doludur. Herkesi sevmekte eşit mesafede davranmakta, bir yandan da memleketi Tokat’ta akrabalarının, eski öğrencilerinin sevgisini yanında hissetmektedir.
Beklenen gün gelir ve seçim yapılır. Mahmut Hocaya duyulan sevgi, güven, inanç ve destekler sandığa “oy” olarak akar ve 131 oy alır. En yakın rakibi ise tam 75 oy almıştır.
Mahmut Hoca’yı sevenler çok ama çok sevinirler. Memleketi Tokat’ta eski öğretim üyesi arkadaşları sevinir. Tokat Esentepe Mahallesindeki Mahmut Hoca’yı sevenler , ailesi de sevinir ve Mahmut’un bu göreve geleceğine ta başından inandıklarını ama bu kadar hızlı yükselmesine şaşırdıklarına ve çok sevindiklerini söylerler.
Mahmut’un aldığı bu oy YÖK tarafından da saygı ile karşılanır ve Cumhurbaşkanına ilk sırada bildirilir ve Mahmut’un bu başarısına saygı duyan Cumhurbaşkanı da onu 40 yaşında bir Tokat’lı Mahmut Hoca olarak Zonguldak Karaelmas Üniversitesine rektör olarak atar. Bu başarı öyküsü burada bitmez herkes Mahmut Hoca’dan başarılı adil ve sevgi dolu yönetim bekler ve memleketi Tokat’ı da unutmamasını , unutmayacağına inanarak ister.
Mahmut Hoca kendisini tebrik eden hemşerilerine, eski öğrencilerine “Yükümüz ağır, inşallah çok iyi şeyler yaparız” diyerek alçakgönüllü ve sevgi dolu kişiliği ile cevap verir. Eski öğrencileri ve Tokat’lı hemşerileri de en azından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri kadar heyecan duyarlar. Çünkü Mahmut 40 yaşında 41 kere Maşallah dedirtecek kadar bir başarıya imza atmıştır ve gurbette bu başarıyı yakalamıştır.
Mahmut Hoca’nın bu başarı hikayesinden, gençlerimiz büyük ders almalı ve “ Gelişemeyen bir yerde doğdum, babamın maddi imkanı yoktu” mazeretlerine sığınmadan , başarının bilgi ve sevgi ile olacağını anlayarak insan isterse her şeyi başarabilir inancı ile yoluna devam etmeye bakmalı ve yaşına başına bakmadan, imkanları zorlayarak , insanlara sevgi ve bilgisini aşılayacak insan olmaya gayret etmeli.
Mahmut Hoca’ının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı başarı aynı bilgi ve sevgi ile yoluna devam edeceğine Tokat’ta bıraktığı akrabaları, baba dostları, Karabük ve Zonguldak’ta edindiği dostlar ve iş arkadaşları , öğrencileri inanmaktalar.
Yolun açık olsun Mahmut Hoca 40 yaşında Tokat’lı Rektör olarak 41 kere maşallah diyor, Karaelmas Üniversitesi’nin talihinin seninle “beyaz Üniversite” olmasını temenni ediyoruz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.