- 611 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
BİLGİÇ KİMDİR?
Bilgiç,okumayan fakat hep yüksek perdeden konuşan, konuştuğu zaman da mangalda kül bırakmayandır. Kendisinden başkasını göremediği için; alemde sadece kendisinin yaşadığını zanneden kişidir. Gözleri vardır; fakat görmek istemediğinden gerçek kör odur.
Fazla bir şey gerçekleştirmez, gerçekleştiremez,bilgiç. Tek mahareti şamata yapmak, ortalığı bulandırmak, ciddi mevzuları sulandırmaktır. Bilgiçler, toplu iğnesi büyüklüğündeki işlerine yer küresi kadar kılıf hazırlarlar. Kendilerinde olanı çürütene kadar bekletir; başkasında olanın bir dakika bile onda kalmasını istemezler. Ucuz düşüncelerine karşılık pahalı zevkleri vardır.
Yaşadığı her yerde mananın ısıtan ve ışıtan ortamından maddenin insanı içten içe çürüten kuraklığına kaçmayı marifet bilir, bilgiç. Saçama sapan fikirlerini alabildiğine ortalığa saçmak ona zevk verir. Necip Fazıl Kısakürek’in deyimiyle beyni zıp zıp kadar, midesi koskocamandır. İyi ve güzel olan ne varsa ona karşı havlamayı, zorda kaldığında ise havlu atmayı çok iyi bilir. Havalıdır,fakat havalı olması hayvanlardan aşağı olmaktan kurtaramaz..
Görüşe değil görüntüye, sirete değil surete,manaya değil maddeye bakar,bilgiç. Neleri,ne kadar,nereye kadar bilmesi gerektiğini bir türlü bilmediğinden; bildiği de, bilmediği de insanlara zararlı olur. Bir türlü durması gerektiği yerde durmadığından idrak kabiliyeti zaafa uğramıştır. Bedenen zayıf olmadığı halde fikri zayıflığı onu çoğu zaman zavallı durumuna düşürür.
Bilgiçler genellikle eleştiriyi eğlence sayarlar. Derin tefekkürden, köklü ve görkemli görüşlerden sürekli kaçarlar. Terazilerinin ayarı bozuk olduğundan hem kendilerini hem de tarttıkları insanları yanıltırlar. Emekten hoşlanmazlar. Yağmaya geç kaldıkları hiç görülmemiştir.
Bilgiç, gerçeklere değil devamlı uyduruk gerekçelere sığınır. Yükü omuzlamayı değil, sırt sıvazlamayı iyi bilir. Bir merhaba demek için gelir, bin tane çam devirir. Kılığı kıyafeti derli toplu olduğu olsa bile fikirleri darmadağınıktır. Dağılanı toplayamaz; fakat toplanmışı dağıtmak da üstüne yoktur.
Kendini yenilemeyi bilen bilgiç hiç olmamıştır dense yeridir. Adam gibi tartışmak yerine dalaşmayı çok sever, bilgiç. Özüyle sözü bir değildir. Kendi çukurdan kurtulamadığı halde gözü hep yükseklerdedir. Hoş konuşsa bile boş konuştuğu hemen bilinir.
Kısacası bilgiç; çok şeyi hiç anlamadığı halde here şeyi anlar gibi gözüken, aklının ve ahlakının astarı yırtılmış, ölçülerinin ökçeleri düşmüş kişidir. Kendinden zayıfı inadına ezen bilgiç, kendisinden kuvvetli olana adeta secde eder. Yalanı, hilesi bol; fakat çilesi yoktur. Herhangi bir kitabın yazdığına uymaz; ama işini kitabına uydurmayı çok iyi bilir.
Durdu ŞAHİN