- 946 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KENDİNİ VE TÜRKÇE'Nİ KORU
Günümüzde Türkçe’mize yabancı kelimelerin sokulması,onları kendi öz dilimiz gibi kullanmamız,konuşmamız Türkçe’mizin yok olmasını sağlayan en büyük etkenlerdir.
Bir kitapta ana dil ’’Bir toplumun içine doğan insanın aynı zamanda bir dilin de içine doğar’’ diye anlatılmaktaydı.Bu cümle tam da günümüzü anlatan bir cümledir. Çünkü ; günümüzde toplumun içine doğan insanlar çoğalırken,dilin içine doğan insanlar azalmaktadır.Artık insanların dillerinde ’’king,perfect,star’’gibi daha bir çok İngilizce kelimeler duyulmakta.yani günümüzde yarı İngilizce,yarı Türkçe konuşulmakta.bu da iyice Türkçe’mizin ingilizceleşmeye başlamasının göstergesidir.Türkçemizin ingilizceleşmesine neden olan diğer bir etken ise ’’özentilik.’’ İnsanlar başkalarından bir şeyler görerek,gördükleri davranışları,sözcükleri başka yerlerde söyleyerek diğer insanlarında Türkçe’mizi ingilizceleştirmeye ortam hazırladığının farkındayız.
Peki bunun farkındaysak neden hala Türkçe’mizin yabancı sözcükleri sokuyoruz ya da başkalarından bir şeyler duyarak onları uyguluyoruz?
02.11.2010
Nazan IŞIK
YORUMLAR
BUGÜN BİR BAŞKA YAZIYA YAPMIŞ OLDUĞUM DEĞERLENDİRMEYİ SİZİN İÇİN YİNELİYORUM.
KEŞKE HEPİMİZ SİZİN GİBİ TÜRKÇE'MİZE SAHİP ÇIKABİLSEK.
DUYARLILIĞINIZ VE KONUYA DİKKATİMİZİ ÇEKTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum.
Göreniniz, bileniniz, Duyanınız var mı?
Bir ferman yayınlamıştı:
'Bu günden sonra, divanda, dergâhta, Bârgâhta, mecliste, meydanda
Türkçe' den başka dil konuşulmaya' diye
Hatırlayanınız var mı?
EMEKLİ ÖĞRETMEN YUSUF YANÇ'IN YUKARIDAKİ DİZELERİYLE BAŞLAYAN ŞİİRİ ÇOK GÜZELDİR.
TÜRKÇENİN GEREKTİĞİ YERDE OLABİLMESİ, TOPLUMSAL BİLİNCİMİZİN GELİŞMESİNE VE YÖNETİCİLERİN BU DOĞRULTUDAKİ ÇABALARINA BAĞLIDIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
BİR KARAMANOĞLU MEHMET LAZIM MEMLEKETE.
TOPLUMSAL BİR YARAYA DEĞİNDİĞİNİZ YAZI, UMARIM Kİ İLGİLİLERE ULAŞIR.
SAYGILARIMLA.