ÖÐRETMEN VE TOPLUM
ÖÐRETMEN VE TOPLUM
Mesleklerin en kutsalý olarak bilinir öðretmenlik. Bu nedenledir ki bugüne kadar hep fedakarlýk isteyen saygýn bir meslek olarak bilindi. Ýnanýyorum ki bundan sonra da hiçbir maddi ve manevi baskýya boyun eðmeksizin hepimiz bu bilinçle bu mesleðin gönüllü birer neferi olmaya devam edeceðiz.
“Dünyanýn her yanýnda öðretmenler, insan topluluðunun en fedakâr ve en deðerli varlýðýdýr.” Ne var ki toplumumuzda bugün, mesleði icabý olsa gerek, en savunmasýzýdýr da ayný zamanda. Nerede bir aksaklýk varsa sanýk koltuðundaki bellidir. Çocuklarýmýzý arkamýza bakmadan teslim ettiðimiz öðretmenlerimiz nasýl olur da her durumda tek suçlu olur? Bir trafik kazasý olur, vatandaþýn suçlusu hazýr: Öðretmen. Vatandaþ yere tükürür ,suçlu öðretmen. Gençlerimiz sokakta sigara tüttüre tüttüre yürürken onlarý gören vatandaþýn suçlusu yine öðretmen. Kuyumcu, manav, fýrýncý… eksik tartar ; suçlumuz belli. Çocuk anne babasýna saygýsýz davranýr, saldýrýlacak kiþi malumunuz. Bu kadar yükü deve kervanýna yükleseniz sizi çöl ortasýnda býrakýrdý, inanýn; ama öðretmen, vicdanýný duygusallýðýna siper etmiþ o kahraman , yaþadýðý her tür olumsuzluða raðmen milletin yine önünde. Kimi zaman eleþtiri oklarýndan ilk o nasiplense de…
Hemen her çaðda saygýn olan öðretmenlik mesleðinin saygýnlýðýný gün geçtikçe kaybettiðine üzülerek þahit oluyoruz. Belki de çoðumuz yaþayarak…Unutmayalým ki “Toplumlarýn düzeyi öðretmene verdiði deðerle ölçülür.” Günümüzde her zaman her meselede öne atýlan öðretmen iken madden ve manen sürekli yýpratýlan neden öðretmen? Hemen her yýl düzenlenen deðiþik mili bayram etkinliklerinde, sýcak soðuk demeden polisimizin, denizcimizin, havacýmýzýn, karacýmýzýn, Yeþilaycýmýzýn, Kýzýlaycýmýzýn… özel tören ve kutlamalarýnda tüm yükü çeken öðretmenlerimiz deðil midir? Bu zor ve gönüllülük isteyen insan eðitiminde tek fedakar öðretmen mi olmalýdýr? Ülkemdeki bütün kusurlarý düzeltecek, ülkemin eðitim sorunuyla mücadele edecek sadece öðretmenler midir? Yýllardýr devasa bir sorun olarak gittikçe de büyüyen bu meseleyle sadece öðretmen mi mücadele edecek? Bu sorularýn cevabýný düþünürken kendinizi az da olsa sorumlu görmediyseniz yine öðretmen mi suçlu, o da taþýn altýnda elini çekerse ne olur? Ama þu bir gerçek ki fedakarlýk, milli ve devletsel konulara gelince öðretmenin olur, baþarýda övünenler ise hepimizin malumu!
“Geleceðin güvencesi eðitime, eðitim de öðretmene dayalý” ise öðretmenlik mesleðine toplumdaki eski saygýnlýðý kazandýrýlmalýdýr. Bu konuda hem topluma hem de deðerli öðretmenlerimize görevler düþmektedir. Özeleþtiriden kaçýnmadan her iki taraf da boy aynasýnda kendilerine bakmalýdýr. “Nerede hata yaptýk?” diye sormadan, özeleþtiri yapmadan bu iþe baþlamak kör kuyuya taþ atmak olur.
Ünlü Diyojen þöyle der: “Yeryüzünde öðretmenlikten daha onurlu bir meslek tanýmýyorum." Öðretmenlik eðer onurlu bir meslek idiyse kaybettirdiðimiz bu onurunu tekrar kazandýrmak önce biz öðretmenlere , sonra da topluma düþer.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.