- 4563 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ERCİŞLİ ŞAİRLER
Selahattin Koşar, Dünden Bugüne Erciş adlı kitabında: “Divan Edebiyatının zirvede olduğu bir dönemde şiirlerini açık ve sade bir Türkçe ile söyleyen Ercişli Emrah’ın bu topraklarda yaşaması, şiirlerinin günümüze kadar gelmesi ve her vesile ile okunması, Erciş insanın şiirle iç içe olmasında büyük etkisi olmuştur. Bundan dolayıdır ki, Erciş’te şiire oldukça fazla ilgi olduğu gibi şiirle uğraşanların sayısı da bir hayli fazladır.” der. (Sayfa337)
Erciş’te şiir yazanlardan bilinenlerin isimlerini de sıralamıştır kitabında: Ercişli Âşık Emrah, Aşık Hayreti, Kasımbağlı Âşık Hakkı, Âşık Davut telli, Abdurrahman Saraçoğlu, Mecit Gazioğlu, Âşık Emin Telli, (Cihani) Ali Saraçoğlu, Süleyman Sabri Karaman, Dursun Şavak, Âşık Ömer Poyrazoğlu (Ummani), Mehmet Bülbül, Cengiz Nalçacı, Sadık Altınkaynak, Âşık Ahmet Poyrazoğlu, Âşık Kahraman Dursun, Revnak Özalkan, Selahattin Koşar, Abdurrahman Özörnek, A.Kurbani Öztaş, İzzet Batmaz, Fesih Yıldız, Nedim Nazlı, Metin Kürümoğlu, Sinan Keleş, Numan Kürümoğlu, Kenan Çalışkan, İhsan Akbaş, Burhan Şahiner, Lütfü Yıldırım, Selaahattin Turan, Alaettin Kanter, Erol Çelik, Nurettin Dikici, Vahit Çalışkan, Faruk Aşcıoğlu, Burhan Aslan, Zafer Uçan, Ferit Aksöz, Faruk Tahran, İsmail Tanrıverdi, Yusuf Topçu, Çelebibağlı İzzet Karadağ. (Sayfa 338)
Selahattin Koşar, bu isimlerin dışında şiirle uğraşan çok kişinin adını zikredememiştir. Kitabını baskıya verdiğinde bazı nedenlerle 240 sayfayı iptal ettiğini biliyorum. 240 sayfası iptal edilmek zorunda kalınan kitapta bütün şairlerin isimlerinin yer almaması doğaldır.
Ercişli şairlere, Selahattin Koşar’dan alıntı yaparak başladım. Çünkü, bana göre bugün ve gelecekte Erciş hakkında yazılabilecek yazılarda kaynak gösterilecek Ercişli üç yazardan biri Selahattin Koşar’dır. Cengiz Alper Ve Celal Gazioğlu’un da unutmamak gerekir. Ali Saracoğlu’nu ise Ercişli Emrah’ı araştırmaları ile tanıyoruz .
Celal Gazioğlu’nun “Bütün Yönleri ile Tarih Ve Kültür Hazinesi ERCİŞ” adlı eserinde de Ercişli şairlerden isimler var. Bunlar: Vahit Gazioğlu (Zirat Yüksek mühendisi,) Celal Gazioğlu (Araştırmacı yazar), Mutlu Evren Gazioğlu, Mehmet İzzet Erdoğan , Muhittin Erdoğan, Süleyman Erdoğan, Cevdet Erdoğan, Fahrettin Erdoğan, Şahin Erdoğan’dır.
Ve diğer şairler. Bunları yazarken Selahattin Koşar’ın Arşivinde olup da yazılmayanların kimler olduğunu bilmediğimi de belirtmek isterim.
Raif ARAS : “Duygularım”, “Hüzün Yaylası”, “Taştan Damlalar” adında üç şiir kitabı yazdı. www.raifaras.com adlı kişisel web sitesinde şiirlerini yayımlıyor.
Salih ÇETİN: Bugüne kadar, ikisi roman ikisi şiir, olmak üzere dört kitap yazdı. “Matemli Kardelen” adlı romanı ödüle layık görüldü.
Cengiz ALPER: Yukarıda söz ettiğim gibi araştırmaları ile tanıyoruz. Bu güne kadar sekiz kitap yazdı.Yeni kitap çalışmaları olan Cengiz Alper şiirle de ilgileniyor.
Veysel KOŞAR: Selahhattin Koşar’ın yeğenidir. Öğretmen olan Veysel koşar’ı yazdığı şiirleri ve makaleleri ile tanıyoruz.
Münir ATAKUL : Şiirleri ile tanıdığımız Münir Atakul, aynı zamanda tiyatro ilede ilgileniyor.
Gülşen ÇAĞAN : Antoloji.com daki şiirleri ile tanıdım. Erciş Keklikova köyünde doğmuş.
Yakup Yazıcı (Öğretmen), Mustafa Deniz (Emekli öğretmen), Ekrem Uçak (Emekli öğretmen), Yaşar İnatçı (gazeteci yazar) Gökmen Sakin (Esnaf), Fehmi Çevik (Asker), Harun Çağan, İsmail Koçak, Barış Kul, Muğdat Yağar. Mehmet Fatih Akbay, Yusuf Altun, Şükrü Güler.
Şiirle ilgilenen Ercişlileri, Ercişli şairler başlığı altında yazmaya devam edeceğim. Ancak bunların içinden sadece isim olarak bildiklerim ve birkaç şiiri ile tanıdıklarım var. Bu şairlerin e-posta adresime bilgilerini göndererek yardımcı olacaklarını ümit ediyorum.
Selahattin KOŞAR’a
Geçmişi bu güne, yeni nesile,
Belgeli, kayıtlı taşıyor koşar.
“Dünden Bu Güne Erciş’i” ile,
Erciş’i dünyaya sunuyor Koşar.
Siyasetten uzak kendi halinde,
Silahı kalemdir, onun elinde,
Selbi’yi anlatan Emrah ilinde,
Telli’yi, Bülbül’ü yazıyor Koşar.
Kurtuluş günümüz Bir nisan günü,
Bir başkadır O gün Albayın ünü.
Kurtuluş gününden, Albay’dan anı
Nesilden nesile taşıyor Koşar.
Yakın Tarihtir O, yazmakla bitmez,
Yazmaya kalkıştım, sözlerim yetmez.
Cehaleti sevmez, ihanet etmez
Nakış nakış işler, bilgiyi Koşar.
Eleştirdim bazen, bazen de övdüm.
O buna küsmedi, ben O’nu sevdim.
Ben O’nda Erciş’e sevdayı gördüm.
Sevdayı yazıyor, çiziyor Koşar
Erol ÇELİK
07 Mart 2010 Pazar
www.ercisliler.net/ercis/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=177
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.