TEKNOLOJİK YALNIZLIK
Önce kimliklerini sonra kısa künyeliklerinden isimlerini kaybettiler…
İnsanlar önce bireysellikten toplumlaşmaya geçmek için yoğun çabalar sarf etmişler ve sonuçta köyler, kasaba ve şehirler meydana gelmiş. Şimdi tam tersi gelişmelerin olduğu apaçık ortada neden mi? Teknolojinin gelişimiyle insanlar yalnızlaştı ve gittikçe yalnızlaşıyor…
Bu eksen değişimini teknolojiyle beraber yalnızlıkla oluşan bireysellik de ekleyebiliriz.
Dünya savaşlarından sonra teknoloji hızla hayatımıza girdi ve baş döndürücü gelişmelerle yaşamamızın bir parçası haline geldi. Bu hızlılık nerdeyse ülkelerin çağdaşlaşma normunu bellileşir haline getirdi.
Teknolojinin bir kısım faydaları şöyle:
***“Günümüzde teknoloji; temel ve uygulamalı bilimlerin verilerinin yaratıcı süreçler içerisinde üretime dönüştürülmesini, kullanımını ve toplumsal etkilerinin çözümlenmesini kapsayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu yaklaşım, teknolojinin toplumsal her türlü etkinliğin içinde bir süreç olarak yer aldığı gerçeğini vurgular. Teknoloji, insan hayatının kalitesini artırmak amacıyla yaratıcılık ve zekânın; bilim, sanat, mühendislik, ekonomi ve sosyal çalışmayla oluşturulan bir bireşimidir. Herhangi bir şeyi daha iyi, daha hızlı, daha kolay, daha ekonomik ve daha verimli yapma girişimidir.
Ve bir de zararları; Ozon incelmesi ve delinmesi – otomobiller ve aerosol kutuların fazlalığına bağlı olarak
• Yağmur ormanlarının katledilmesi – toprakların genişletilmesi, kağıt ürünleri için kesim gibi…, hayvan endüstrisi için milyonlarca hayvanın üretilebileceği çayırlar yaratmak için. Vb.”*** alıntı
Teknoloji geliştikçe insanlar kaybolmaya devam edecektir, bireyin ailesine, toplumuna gittikçe bağları zayıflayacak. Akabinde teknolojik yalnızlığın girdaplarına sürüklenecek ve kısa bir zaman içinde robotların da aramıza katılacağından başka sorunlar da çıkmaya devam edecektir. İşsizlik çiğ gibi büyüyecek. Ve sahiplediğimiz tüm yaşamamız bir kabusa dönüşecek, modern bir dünya yaratma hırsı; post-modern bir dünyada birey kendi eliyle kurduğu kuyulara toplumu da ilgilendirerek düşüp ve kaos sürecini hızlandıracaklardır…
Tüm savaşlar ekonomik sebeplerden kaynaklanmıyor mu? Zaten. Her ülke kendi ulusunu refah tutmak için özgürlük, çağdaşlaşma adı altında savaşlar üretir. Artık savaş bir üretim fabrikası gibi, yeni ürünler vermekte, verirken de diğer ülke toplumlarını kaygılandırmaktadır. Sıcak savaşlar bitmiş yerine soğuk savaşlar özelikle ekonomi savaşları devasa bir kirlilik, yok edicilik ve kırımlar baş göstermiştir.
Ve birey olarak hepimizin içinde çıkılmaz içsel sorunlarımızla çürük bir toplum yaratıyoruz elimizden olmadan. Belki de yaratıklarımız meta ve meta sorunsalıdır. Doğayı savunanların ya nesli tükenmekte ya da sesleri cılızlaştırılmıştır. Ve teknolojik başkarakterlerimiz bizleri uyutmak için her şeyi denemekte ve nerdeyse hepimizi birer metalik ruh haline getirmiş durumda. Din, inanç ve kanunlar dahi yetersiz kalıp boş söylemlere dönüşmüş sanki.
Kimlik ve benlik arayışları belli bir süreden sonra kesiliyor ve çoğulculuk olumsuzluklara kendimizi bırakıvermişsiz. Tek başına bir hayvan hayatını idame edebilir ama bu söz konusu insansa çokça zordur.
“Teknolojik yalnızlık” bu son günlerde baş edilemez bir hastalık haline gelmiş ve yaşamamızda da vazgeçilmez bir unsur olarak da yanı başımızdadır. Ruh hali darmadağın ve kozmik korkular toplumları derinden etkiliyor ve tüm yazın hayatı özelikle gençlerin aşk kitaplarına ve aşk şiirleri yazıp üstünde durmaları, insanların ne kadar yalnız olduğunun kanıtıdır/göstergesidir belki de…
HERZEM RONİVAN/ 2010
YORUMLAR
Teknolojik yanlızlık !
-Eskiden evlerde telefon sayılı idi ....
- AAAAAAAAAAAAAAAAAAA cep telefonsuz nasıl yaşıyordunuz !
- Aileler toplanır oyunlar oynanır sohbet edilirdi soba başında ....
- AAAAAAAAAAAAAAAAA nasıl televizyon izliyordunuz sohbet ederken !
-Sonradan TV izlemek için misafirliğe gidilirdi çekirdek çıtlanırdı ....
-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA hangi diziyi seyredeceğinize nasıl karar veriyordunuz !
Bizim kuşakla yeni kuşak arasında bu konuşmlara benzer binlerce konuşma geçiyor hiç dikkatinizi çektimi ?
Şahsen ben özlemle o günleri anıyorum .....
Yüreğinize ve kaleminize sağlık beyefendi
Devrim doğru tesbitlerde bulunmuş yazısıyla. Teknolaji hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan da zorlaştırmaya devam ediyor.
Hava ve denizler hızla kirleniyor. Ağaçlar katlediliyor. Ekran bağımlılığı giderek artıyor ve; kalabalıkta kocaman bir yalnızlar topluluğu.
Kutluyorum... Saygımla...
Benzer bir konu ile alakalı aşağıdaki satırları karalamışım bir zamanlar, tam da yerine denk geldi
[Ahh ah!
“Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır” diyeceğim, lakin hani dağ, hani ova. Ahh ah!
Gelişen teknoloji ile kaybettiklerimizin kabarık faturasının, yarınlara koyduğu ipoteğin hiç kimse farkında bile değil. Tıpkı bir bilim kurgu romanı veya filminin figüran karakterleri gibi sıra savma derdindeyiz. Bildiğimiz bir sonu, bilmiyormuş gibi davranmak. Yönetmen, ışık, “sahne bilmem kaç” ve “kamera” başla! Ula oğlum daha yeni yedik “pilav üstü kuruyu, yanında cacık, bir baş soğanla beraber”, bu günde “cağ kebabı, cartlak kebabı” yesek ne olur. Üfleyeyim “kolestroluna” . Ha bu arada, kuruyu sevmediğimiz manası da çıkmasın, her gün, her gün bir yere kadar .“Sorgulama” hak getire, oda ne ki. Beynimizdeki “sorgulama” lobuna kan taşıyan damarlarda pıhtı oluşmuşta, oksijen akışı sektede, sanki kısmı felce uğramışız, uğratılmış mıyız yoksa! Ne verseler onu yiyoruz. Aslında felç lafını kullanmamak lazım, öyle ya, sömürmek için sağlam bir “figüran” lazım “yönetmen(ler)e”. Ve maalesef uyuşturulmuş toplumun medeniyet algılaması teknoloji eşittir medeniyet oldu(ruldu). Öyleyse “Asrilik; silikon vadisindeki katma değerin, insan karakter kalitesine kattığı değer ile orantılıdır” diyebilir miyiz, bence deriz; de, işte burada tartışılması gereken, bu orantı “tersmi” yoksa “düzmü” dür. “Selüloit, silikon karışımı bir bitki örtüsünde yetişen entegral organizmaların, gayri organik olarak tüketilmesi neticesinde elde edilen maddi hasat’ın getirisinin gayri safi milli hâsılanın(ne demekse) nüfus sayısına bölünüp, karakter karekökü ile çarpılması neticesi ile ortaya çıkan rakamın”…. ay vallahi içim daraldı, tamam, tamam bende kabul ediyorum evet, evet “Ne kaa teknoloji, o kaa medeniyet” ................]
Teknolojik yalnızlık mı, yoksa sanal kalabalık mı, yoksa teknolojik yanlışlık mı?
Yoksa, yoksa insansı sığırlık mı? “Sığır döngü” bu mu ola yoksa. Yok, yok o “kısır döngü” ydü galiba.
“Ne kaa teknoloji, o kaa medeniyet” dermişim.
Toplumun transit geçtiği bir konuda ekstra duyarlılık, tebrikler.
Saygılar, selamlar
Teknoloji bir çok yönden hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, sizinde dediğiniz gibi bir çok yönden de yalnızlaştırıyor ve bencilleştiriyor.
Teknolojiyi ne şekilde kullandığımız ve nasıl yararlanacağımız kendi elimizdeyken; tüm yönetimi teknolojiye bırakıyor ve bizi esir almasına izin veriyoruz.
Yani suç yine bizlerde...
Teknolojiye esir olmadan, onu doğru kullanabilecek seviyeyye de ancak doğru eğitimle gelebiliriz.
Güzel bir yazıydı , üzerinde uzun bir tartışma sağlayabilcek...
Saygılarımla
N. B. Ç. tarafından 9/28/2010 9:16:38 AM zamanında düzenlenmiştir.