Siber bagimlilik
yüzyilimiz telekominikasyon ve iletisim çagi. Bilgi insani, aydin insan, aydinlanmis insan vs vs diye hayal ettigimiz insan modeli aslinda çat sitelerinde karsilastiklarimiz.
Ama telekomünikasyon yanlizca bundan ibaeet degil, telekulak olayi, mesela. Dinlenen insanlar; yatak odalarini isgal eden tv’ler, tv dizilerinden bahsetmeden iki lafi bir araya getiremeyen insanlar, ifsa edilen ozel yasamlar vs vs.
isin bir çok boyutu var elbette. beni, meslegim dolayisiyla "siberbagimlilik" ilgilendiriyor.
gunumuzde yasadigimiz bir suru SIKINTININ altinda da iste bu yeni bagimlilik unsuru yatiyor. Nedenmi?
internet ortami ozellikle, size anonim olma imkani saglayabiliyor. Bu tur ortamlarda genelde karsiniza hep dunyayi kurtaran adamlar, kahramanlar vs vs çikar. sinirsiz bir ego yuzsuz ekrandan geçip onunuze kadar gelir.
bu anonim ortam yuzleri gizleyebildiginden, insanin hayal dunyasina hitap eden, ve dolayisiyla gerçeklerden kopmasina neden olabiliyor insanin. çevremizde gordugumuz hayal urunu, bolunmus kisilikler "fight club" deki Brad Pitt gibi, aslinda olmayan ve sanki biz istedigimiz için varmis gibi gorunen insanlar.
mantikli dusunupte hayali hareket eden, hiç bir seyden memnun olamayan, mutluluk hissi dahi edemeyen, sabirsiz, sinirli insanlar.
cep telefonunu evde unuttugu için sinir krizi geçiren insanlar.
veya internette oyun oynarken 3/5 cani olan insanlar, aslinda hayali hayata sigdiramamanin uzuntusunu yasiyorlar ve malesef gittikçe umutsuz insanlar artiyor çevremizde.
çozum tv veya intyernetin kablosunu çikarmakta olmayabilir. Yani is isten geçti diye de dusunmuyorum. Ama sanki elimizdeki bu inanilmaz olanagi "mutluluk ve refah" araci olarak kullanmayi ogrenene kadar biraz zaman geçecek. iste butun mesele bu geçis donemini saglam atlatmak. çunku kalici sonuçlari olabilecek, malesef çogunlugu zararli olabilir.
artik siberbagimlilik uyusturucu bagimliligi gibi dunyada taninmis bir bagimlilik turu. belli bir ilaci olmamasina ragmen, dunyada bu konuda bilinçlendirme çalismalari yapilmaktadir.
ilgilenenlere duyurulur.
YORUMLAR
Güzel bir konu. İçki,alkol, kumar gibi insan hayatını olumsuz etkileyen bağımlılıklardan sonra cep telefonu, televizyon ve internet gibi bağımlılıklar başladı.
Ben yıllar önce sigara bağımlılığından kurtuldum. Cep telefonu olayına şaşıracaksınız ama hiç sıcak bakmadım. Eşim ve çocuklarım cep telefonsuz duramazlar ben hiç almadım bugüne kadar.. Dışarıda gerekirse ankesörlü telefonları kullanıyorum. Bakıyorum otobüste, karşıdan karşıya geçerken, yemek yerken vs. herkes cep tlf. ile görüşüyor. Dediğiniz gibi evde unutunca dünyası yıkılanlar var. Aslında tanıdığım pek çok doktordan beyin tümorlerindeki artışın nedenlerinden biri olarak uzun süre yapılan tlf. görüşmeleri sebep gösteriliyor.
Bilgisayar karşısında uzun süre kalmak da bağımlılığın yanı sıra obezite, hareketsizliğe dayalı dolaşım bozuklukları vs. sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.
Herşeyin fazlası zarar aslında.. Kendimizi kontrolü öğrenmeliyiz. Plan yapmak lazım. Ben de artık eskisi kadar PC başına sık oturmamaya çalışıyorum.
Teşekkürler paylaşım için. Saygılarımla..
keoman
malesef yeni kitle iletism araçlari hayatimizi kolaylastirmak yerine malesef zorlastirabiliyor. Hatta zorlastirmaklada kalmiyor, yeni siber hastaliklara da yakalanmamimza neden olabiliyor.
o kadar ki insan iliskilerini yozlastirabiliyor. Karsinizda birisi konusurken aslinda isin kelime ve fonotik yani bir kenara, insanlarla sembolik olarak ta bir iliskiye giriyoruz. Yani "vucut dili" olmadigi için, anonim siber ortamlar doyumsuz ve mutsuz insanlar uretebiliyor.