- 1467 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
UYAN EY GÖZLERİM GAFLETTEN UYAN İLAHİSİ VE HİKAYESİ
Bizler, eskiden üzerine güneş doğmayan bir millettik? Sabahın erken saatlerinde yatağımızdan kalkar, Allah’ın huzurunda secdeye varır, günün ilk şükrünü eda ederdik. Sessizliğin içine dalar, manevi iklimlerde soluklanırdık.
Hakikat yolunun sadık yolcusuyduk. Hiç kimse bizi hak bildiğimiz yoldan çeviremezdi. Sırat-i müstakim üzere yürürdük hayat yolunda. Hayat ağacının leziz meyveleri eksik olmazdı...
Göklere değen dallarımız, manevi meyvelerini taşımakta zorlanırdı. Bereket eksik olmazdı soframızdan.
Bizler, şerefli bir milletin evlatları olarak, geleceğe taşıyamadık emsalsiz değerlerimizi. Şanlı Osmanlı’nın kurduğu düzen, dünya hayatıyla ahiret hayatını dengede tutmayı esas alıyordu. Padişahından halkına kadar hemen herkes, dünyayı bir geçit olarak görüyor, Hakk’a kul olmayı en büyük özgürlük olarak kabul ediyordu.
İbadetler, ruhların vazgeçilmez azığıydı. Uykuda geçirilen vakitler, uyanık olunan vakitlere nazaran çok azdı. Sabah namazları üzerine titrenirdi. Kimse bu vakitte gaflet uykusunda olmazdı.
Eskiden devlet idarecileri; dini, hayata göre değil, hayatı dine göre tanzim ederlerdi. İnanç hususunda hassas davranılırdı. Bununla ilgili anlatılan yaşanmış bir hadise, bu hassasiyeti tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
Osmanlı döneminde Sultan III. Murat Han, bir sabah namazını kaçırmış… Dini hayatı her şeyden çok önemseyen bu büyük padişah kıl(a) madığı bir sabah namazına fazlasıyla üzülmüştü. Bu üzüntü onu derin muhasebelere götürmüştü. Yüceler Yücesi’nin huzuruna çıkmadan evvel, çabuk davranarak, nefsini hesaba çekmiştir. Geçirdiği duygusal incinme neticesinde “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” adlı derin manalı bir şiir kaleme almıştır.
Bu şiirde, manevi körlüğü zemmetmiş, uykudan açılmayan gözlerini gafletten uyanmaya çağırmıştır. Seher vaktinde cümle mevcudatın lisan-ı halleriyle Allah’ı zikrettiğini, eşref-i mahlûkat olan insanın, bu hususta gevşek davrandığını dile getirmiştir.
Dünyanın geçiciliğini hatırlatarak mala, mülke, makama yaslanan insanların, güvenli ve doğru bir yolda yürümediklerini hatırlatmıştır. Bilindiği üzere, şair sultanlardan biri olan III. Murat, “Muradî” mahlâsıyla şiirler yazmıştır. Onun, bir sabah namazını kılamaması üzerine yazmış olduğu “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” adlı şiirini ibretle okumalı ve üzerine düşünmeliyiz…
Bu şiir, bir pişmanlık bildirisidir. Her bir mısrası, kızgın gözyaşlarıyla yazılmıştır. “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” isimli şiir, değişik zamanlarda değişik bestekârlarca bestelenerek, halkın manevi uyanışına hizmet etmiştir. Buradan da anlıyoruz ki bir zamanlar hem fert hem topyekûn millet olarak, dini hassasiyetlerimiz üst düzeydeydi.
Günümüzde, sabah namazını kıl(a) mayan insanlar, böyle büyük bir pişmanlık yaşayabiliyor mu? Müslümanların yüzde kaçı düzenli olarak sabah namazlarına kalkabiliyor? Ne kadar da değişti değer yargılarımız! ...
Zamanla her şey gibi dini değerler ve ibadetler de hafife alındı, sıradanlaştı. Bu, elbette hayra alamet bir gidiş değildir. Bu yolun sonu -maazallah- uçurumdur. Fakat gözlerimiz o kadar körelmiş ki uçurumu bile düz yol zannediyoruz.
Devlet ve millet olarak değerlerimizin bendesiydik bir zamanlar… Şimdiyse değerlerimiz kölemiz oldu. Uçup gitti mübarek nefesler…
Gölgeler karardı, koyulaştı geçen zamanla birlikte…
Aydınlık şafaklardan gelmesini beklediğimiz yolcuların izini kaybettik. Çöllerde vaha ararken, çamura battık yolların kavşağında. Sabahlarımız aydınlığını ve tazeliğini çoktan yitirdi. Artık güneş üzerimize doğuyor. Sabahların rahmet ve bereket ikliminde doyasıya soluklanamıyoruz. Güneş üzerimize doğuyor her sabah…
İnandığımız gibi yaşayamadığımız için zamanla yaşadığımız gibi inanmaya başladık. Bütün bunlara rağmen, kalplerimiz katılaştığı için nedamet gözyaşları dökemiyoruz.
Gözlerimiz hakikatlere kapandı sanki. Basiret nazarlarımıza gölge düştü. Bir zamanlar, seher vakitlerinde Hakk’a ve hakikate sarılan ve duaya kalkan eller, şimdi yastığımız oluverdiler.
Yastık olan elerin tekrar dualar eşliğinde Hakk’a ve hakikate yönelme zamanı geldi. Kutlu iklimlere yol almak için bir an evvel yola çıkmamamız lazım.
Yoksa kervan göçecek, bizler yine dağ başlarında bir başımıza kalacağız. Yolumuzu aydınlatan güneş, üzerimizden çekecek ışığını. Elimizi çabuk tutalım, yitiğimizi Avrupa kapılarında değil, kaybettiğimiz yerlerde arayalım…
M. NİHAT MALKOÇ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.