NEOSOSYALİZM
Neososyalizm
İnsanı Tanrı gören bir sosyalizmden daha olgun bir sosyalizme, Neo sosyalizme ilerlerken, sosyalizmin iyice irdelenmesi gerekir.
Dinin devrim yapma çağı İslam’la birlikte son bulduktan sonra insan bilincinin devreye girdiğini görüyoruz. Fransız ihtilali ile başlayan insan bilincinin dünyaya hakim olma isteği, Rus devrimiyle insanın kendini Tanrı ilan etmesi olarak da algılanabilir. Rus devriminin yani Rus komünizminin yaptığı devrim sadece faşist yönetimlere karşı çıkmak değildi, kominizim aynı zamanda doğa kurallarına da karşı çıkıyordu. İnsan bilincinin insan doğasına olan savaşı söz konusuydu. Tüm insanları eşit saymak, kadınla erkeği neredeyse fiziksel olarak bile eşit görmek, insan hayallerinin doğaya diklenmesi olarak da algılanabilir.
Sosyalizmle yenilen insanlık, hayatını sürekli kontrol etmek isteyen bir idealistin yenilmesi gibi kendini hayatın akışına bıraktı, yani tüm insanların bir gün kabullendiği gibi hayat insandan büyüktür. Sosyalistler evrim geçirdi diyebiliriz ve ortaya Neososyalizm çıktı. Gördük ki, milliyet dediğimiz şey toplum denen yapının, mekanizmanın bir realitesi. Milliyeti yok saymak önündeki duvardan geçebileceğini iddia eden bir adama benzer, aynı şey din içinde geçerli, dinin insan için bir ihtiyaç olduğunu, insan için vaz geçilmez olduğunu gördük. Hayat denen sistemin içinde yer alan toplumun belli bir mekanizmaya sahip olduğunu, yada çok gelişmiş bir organizma olduğunu kavradık diyebiliriz. Nasıl ki bir insan isteyince uçamaz ise, toplumda sadece bir kaç kişi istedi diye mutluluğa ermez. Sosyalizmin temel dayanağı, eğer insanlar aydınlanırsa toplumsal sorunlar çözülür şeklinde idi, fakat toplumun ve bireyin zannettiğimizden daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu gördükçe bazı şeylerin yanlış olduğunu kavradık.
Sosyalizm, toplumun ne olduğunu kavramadan ona şekil vermeye çalıştı. Doğanında kuralları olduğunu, toplumunda doğanın bir organizması olduğunu savunan ideolojik Naturalizm henüz kaos yapılanmasındayken savunulması gereken şey Neososyalizmdir. Hiçbir bireysel çıkar toplumsal çıkarın vereceğinden daha büyük değildir; insan toplumu oluşturmak için vardır; toplum doğanın bir parçası, doğa sisteminin bir mekanizmasıdır; toplum da bir organizmadır, yeni toplumsalcılığın temel değerleri dinle çakışmıyor, tam aksine insanın sınırsallığını kabul ediyor. Sosyalizm olgunlaşıyor.
Utku618