ŞAİRİM/YAZARIM!
Kendisine ‘Şairim/Yazarım’ diyen yanlış yapar!
Senin şair/yazar olduğuna yaptığın çalışmalar ve gösterdiğin başarılar oranında ancak başkaları karar verebilir. ‘Şair/Yazar değilim!’ diyerek de sözde alçakgönüllü (!) gözükmenin hiçbir anlamı yoktur. Bu, seni gülünç göstermekten öteye geçmez.
Bir de sitelerde, köşelerde, işitsel ve görsel basında kendilerine ‘şair, yazar, ozan, âşık, …’ diyenler ve bunu rumuz ya da meslek adı olarak kullananlar o kadar rahat, mutlu ve pişkin duruyorlar ki alçakgönüllülük onların semtinden teğet bile geçmez!
Her kim ve ne olursak olalım, ilk önce yapmakta olduğumuz işi ‘yaşam biçimi’ olarak benimseyip benimsemediğimiz otomatik olara gündeme gelir. Bununla birlikte kullandığımız dile bakılır ki bu noktada dilin özgün kuram ve yazım kurallarını ne denli doğru, güzel ve yerinde kullandığımız irdelenir.
Elbet yapılmakta olan her işin güçlü kimlik kazanarak meslekleşmesini beklememiz idealdir ancak yapılmakta olan işin ve onu yapmakta olanların sayısı arttıkça kalitesinin azalması doğaldır, zira nitelik ve nicelik zamanla birbiriyle ters orantılı olarak güçlenir veya zayıflar.
Hangi iş ya da meslek söz konusu olursa olsun, o alanda alınan eğitimin gücü, işlevi ve kalitesi son derece önem arz eder ki buna paralel olarak bireyin kararlılığı, başarı azmi ve yoğun çalışması da o işe duyulan saygının göstergesini oluşturur.
Özümüze saygımızla yapmakta olduğumuz işe saygımızın işteş bazında dışımızdakilere duyduğumuz saygı olgunlaşır ki yürek daraltarak, sıkıntı yaratarak, zaman ve enerjilerini çalarak onların izleme, okuma ve üleşme zevklerini azaltmak ve yok etmek gibi bir lüksümüzün bulunmadığının bilincinde olmak zorundayız.
Bir diğer husus ise, çok miktarda yazmak, çizmek kısaca bir şeyler üretmek ne bizim, ne de yaptığımız işin değerini artırır. Böyle bir tutum, sadece ulu orta boy göstermiş ve bir anlamda egomuzu tatmin etmiş olduğumuza işaret eder; hepsi bu kadar!
Ne kadar çok şiir/ yazı yazmış! Vay ne büyük insan! İşte ideal tip!, … gibi beğeni söylemlerimizin bizi hiç de yüceltmediğini/yüceltmeyeceğini biraz anlayabilsek; hem ‘şakşakçı’ durumuna düşmemiş, hem de muhatabımızı megaloman psikozuna itmemiş oluruz.
‘Oku!, Yaz!, Aktar!’ diye kutsal kitabımızda geçen yüce Yaradan’ın kullarına emirlerini çok iyi kavramamız ve bunların tartışmasız kutsiyeti haiz olduğunun bilincine varmamız gerekir ki bunu da sergilediğimiz güzel, özlü, düzgün ve başarılı etkinliklerle, katılım ve katkılarla gösterebiliriz.
‘Dostlar alış verişte görsün!’ anlayışıyla veya ‘Ben de varım!’ dercesine ve üstelik edebi, edepli ve keyif vermekten uzak sözde eserler (!) sunarak hem de sunularına ille ‘yorum’ beklentisi içine girmek ilgilinin ruh sağlığını bir biçimde olumsuz etkiler.
Ziya Paşa ne güzel söylemiş:
Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde
(Açıklaması: Kişinin aynası işidir, lâfa bakılmaz; bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür.)
Başarılı bir şair/yazar/yorumcu olmak istiyorsak,
__Çok, dikkatle ve özümseyerek okumalıyız.
__Dilin kuram ve yazım kurallarına mutlak uymalıyız.
__Yazdığımızın anlaşılır, güzel ve özlü olması gerekir.
__Çalışmamızın edebi, edepli ve keyif verici olması elzemdir.
__Eserlerimiz yürek ısıtıcı ve dimağ ışıtıcı olmalı; bir şeyler vermeli.
__Yorumlarımız içten ve nezih olmalı; bilimsel bazda edebiyata da bir şeyler katmalı.
__Eserlerimizde şahsiyat yapmamaya yani kişiselliğe kaçmamaya azami gayret göstermeliyiz.
__Çalışmalarımızda söz ve öz bütünlüğünün yanı sıra anlam, anlatım ve sözcük seçimine özen göstermeliyiz.
__Duygu sömürüsünden, özenti ve yapaylıktan, şakşakçılıktan, ‘Al gülüm, ver gülüm!’ anlayışından mutlak kaçınmalıyız.
__Uyduruk, kıytırık, alıntı, çalıntı ve laf kalabalığına asla rağbet etmemeliyiz.
,…
Şunu da her zaman aklımızda tutmakta büyük yarar vardır:
Üslûbu beyan aynıyla insandır!” – (Y. K. Beyatlı)
Şiir ve yazılara yapılan yorumlara teşekkür etmek gerekir zira bunun bir saygı belirtisi anlamında kişinin görgü, bilgi ve nezaketinin derecesini gösterdiğini düşünmekteyim.
Dost bildiklerime yalansız, yanlışsız, kavgasız, tasasız ve güzel yaşantılar dilerim.
YORUMLAR
Keşke, yazılarınızı daha önce keşfedebilseydim. Belki bu kadar çok hata yapmıyor olurdum. Emek verip, aydınlatıcı çalışmalar sunuyorsunuz bize...
Demek ki, haklıymışım. "Yazarım" diyemedim hiç bir zaman...
Teşekkür ederim tüm site adına...
Eğitimci
Eğitimci
Tabi ki kendine şair veya yazarım diyen yanlış yapar. Burada gerçekten yazar ve çok iyi şairler var. Onlar belli. Ama yeni başlayıp elinden gelen gayreti gösterenlee de var. Ben de yenilerdenim ve doğru ve iyisini yapmaya çalışıyorum. Yazım hatalarımı düzeltmeye gayret ediyorum. Daha evvel de yazdım yine yazıyorum . Eleştiriler yapıcı olmalı kişiyi kırmamalı .
Yazınıza katılıyorum.Paylaşımınız için ayrıca teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
Eğitimci
İÇTEN YORUMUNUZDA YAZMIŞ OLDUKLARINIZI TEYİT EDEREK YÜREKTEN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM. BİLVESİLE DİKKATLİ OKUYUCU OLMANIZ VE YAZMADA GÖSTERDİĞİNİZE İNANDIĞIM TİTİZLİK VE ÖZEN DOLAYISIYLA DA SİZİ TEBRİK EDER; ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLER; SAYGI, SEVGİ VE SELAMLARIMI ARZ EDERİM.
Ben haddimi bilenlerdenim... İki satır yazı yazmayla, iki mısra şiir yazmakla ne yazarlık oluyor, ne de şairlik...
Burada genelde 35-40 yaş ve üstü arkadaşlarımız çoğunlukta.( ben de dahil olmak üzere) Ve sanırım bir çoğunun da, birçok sorunu var (benim gibi)
Amacımız içimizden geçenleri yazıya ve mısralara aktararak paylaşmak. Tabi ki bunu yapmaya çalışırken elimden geldiğince, yazım kurallarına dikkat etmeye gayret ediyorum.Bol bol kitap okumaya çalışıyorum... Mutlaka hatalarımız olacaktır ve üstadlarımız tarafından doğrusu gösterilecektir...Ama bunu yaparken asıl amacın insanı incitmek ve kırmak da olmamalıdır...
Sitemizde o kadar çok edebiyat öğretmenleri ve yazarlarımız, şairlemiz var ki, bu işi hakkıyla yapan...Hepsine saygım sonsuz...
Gerçektende alçak gönüllü olmayı beceremeyenler, gülünç duruma düşürüyorlar kendilerini...
Sevgi ve saygı ile...
Eğitimci
İÇTEN VE NEZİH YORUMUNUZLA YAZIMI TAÇLANDIRDIĞINIZ İÇİN ŞÜKRANLARIMI ARZ EDERİM. ELBET ÖNEMLİ OLAN İNSANIN İYİYİ, DOĞRUYU VE GÜZELİ ÖRNEK ALMASIDIR! NE MUTLU HADDİNİ BİLEBİLEN VE KENDİNİ GELİŞTİREREK ANLAMLI VE DOSTÇA PAYLAŞIMLARDA BULUNABİLENLERE!
MUKABİL SAYGI, SEVGİ VE SELAMLARIMLA...