Fikir Akımları Sloganlar
Fikir Akımları Sloganlar
--------------------------------------------------------------------------------
Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi ’Bir ülkede genel kültür seviyesi düştüğü zaman fikirler ideolojiye, ideolojiler sloganlara, sloganlar simgeye dönüşür.’
İdeolojileri sloganlara sığdıran bir memleket.Sloganlar la konuşan, sloganlarla siyaset yapan, sloganlarla oy toplayan, demoğojinin oy, demogogların iktidar olduğu bir ülke.
Sloganlar siyasi hayatın izdüşümü oldu diye biliriz.Her grubun her dönemin popüler sloganları vardı.80’li yıllarda özellikle solcular, sendikacılar geceleri ellerinde boya kutularıyla bir boyarlar, bin defa polisten kaçarlardı.Hele ki o yıllarda inşaatlarda çok hırsızlık olayı yaşanırdı.
Devrimcilerin klasik sloganı olan ’Tek yol devrim’ , ’Kahrolsun ABD emperyalizmi’, ’Kahrolsun faşizm’ sloganları iş görüyor.Bu sıralar çok populer olan ve klasik olmaya doğru yol alan ’Mahir, Hüseyin ,Ulaş, kurtulana kadar savaş’ sloganları bitmek bilmiyor.
Ülkücülerin artık duvarları boyamak yerine duvarlara geceleri afiş asmaya çıkmaları başlamıştır. Ülkücülerin sloganlarına baktığımızda ’Bütün Türkler bir ordu katılmayan kaçak’.Özellikle bu sıralar çok tartışılan ’Ya sev ya terk et’ hayla devam eden ’Ülkücü Hareket Engellenemez!’ ’Ya hepsin ya hiç, Ya Türk’sün ya ***’, ’Allah Türk’ü korusun’ sloganlarıyla kuruluşundan itibaren mütemadiyen gelmiştir.Şimdilerse ise afişlerinde ’Tek devlet tek millet’, ’Bölücüye tek bir cevap yeter MHP’,’Devletin başına Devlet gelecek’ sloganları yerini aldı.
Ciltler dolusu kitaplardan ögrenilecek ideolojileri, fikirleri, uğrunda savaş verilecek davaları sloganlardan öğrenen insanlarla dolup taşan bir memleket burası.Vatanı sevip sevmediğin sloganları ne kadar gür bir sesle avazın çıktığı kadar bağırıp bağıramadığınla anlaşılan, sloganı bağırırken ne kadar desibelin yüksekse o kadar vatanseverliğinin yüksek olduğu inandırabildiğin bir etden duvar sarmışken etrafını, kürsülerde saatlerce konuşsan, bir sloganın başarısını elde edemez.Bir slogan bin saatlik konuşmadan efdaldir denilebilir.
İskender Pala ’Tarih bizim için slogandan ibaret’ diyor.Tarihi, fikirleri, olayları, oluşumları sloganlara döken, ummanları katre haline getiren, kütüphaneleri dolusu kitaptan aılnacak fikirleri iki satıra sığdıran ve bunla yatıp bunla kalkan bununla, sloganlarla derdini anlatan bir mozaik.Sloganın bol olduğu bir cemiyetde cehaletde çoktur.Slogan ve cehalet dogru orantılıdır.
Necip Fazıl’ın dediği gibi ‘’Tohum ek vermezse toprak utansın’’.Slogan çıkar tutmazsa halk utansın.Necip Fazıl’ın bir hikayesiyle noktalıyalım. Necip Fazıl’a bir gün adamın biri çıkıp ‘’Konuşalım da fikirler çarpışıp gerçekler ortaya çıksın’’dedi.Necip Fazıl’ da ‘’Dogru söylüyorsun’’ dedikten sonra ekleyip ‘’Ama fikirler çarpışırsa
gerçekler ortaya çıkar.Bizim gibi kabaklar çarpışırsa ortaya kabak çekirdekleri çıkar’’
Konuşmak kabak tadı mı veriyor.
Yobaz
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.