- 1597 Okunma
- 24 Yorum
- 0 Beğeni
.........İz
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Küçük bir iğneydi beni, bana tanıtan...
Nedenini bilmiyorum ama son günlerde işlerimiz oldukça bozulmuştu. Oysa üniversiteyi bitirip, babamın toptan tuhafiye satışı yapan dükkanını devir alırken ne hayallerim vardı! Babam dört gözle beklemişti okulu bitirmemi ve işi üstlenmemi. Evet, okulun ardından dükkanı devir almıştım. Ayrıca dükkanı yeni baştan dekor etmiş, mal çeşidini de arttırmıştım. Ona rağmen işlerimiz her geçen gün daha da düşmeye başlamıştı. Ve bu düşüş nedense tam da benim geldiğim döneme denk gelmişti. İşin kötü tarafı aynı iş hanında bizden başka yine toptan tuhafiye işi yapanlarda vardı ama onlarda bu kadar düşüş yaşanmıyordu.
Ertesi sabah işe gelirken canım gene sıkkındı. Kafamda bir sürü cevapsız soru vardı. Acaba işler neden azalıyordu. Daha ne yapmam lazımdı bilmiyorum. Neredeyse işi bırakma, ya da devretme safhasına gelmiştim. Babam bana güvendiği için dükkana gelmiyordu ve ben onun yüzünü kara çıkardığım için çok mahçubtum. Dükkan da iş olmaması için aslında hiç bir neden yoktu! Hani fiyatlarımızda diğer toptancılarla aynıydı belki de aşağı. Üstelik ben de üniversite bitirmiş , yabancı dili olan birisiydim.Yani donanımım iyiydi. Peki o zaman eksik olan neydi? Dükkanımız da işlek bir yerdeydi. Burası İstanbul, Laleli’ deki Sırça Handı. Oldukça büyük ve eski bu hana yurdun her yerinden insanlar toptan mal almaya geliyordu.
Öğleye doğru ben dükkanda bir kaç çalışanla birlikte beraber rafları düzeltiyorduk. O sırada kapıdan içeri bizim hanın çaycısı Selman, yanında yaşlı bir amcayla içeri girdi.
"Ümit abi kolay gelsin" dedi bana gülümseyerek.
"Sağolasın Selman, buyur, hayırdır." dedim.
"Bu benim, Tahir amcam.Yengem memleketten bir iğne sipariş etmiş de sende varsa bir yardımcı olur musun? Ocakta kimse yok ben aşağı iniyorum" dedi telaşla ve amcasını dükkanda bırakıp gitti. Tahir amca bana tebessümle bakıyor, yardımcı olmamı bekliyordu. O an " Altı üstü bir iğne mi diye geçirdim" içimden isteksizce. Kim uğraşacaktı şimdi bu ihtiyarın alacağı bir iğneyle. Yanımda çalışan çocukları çağırdım. "Şu amcaya bir iğne verin" dedim Sonra da başka işlere baktım.
Bir süre sonra Tahir amca yanıma gelip" Peki evladım size kolay gelsin; aradığım iğne sizde yok galiba" deyip gitti. Bende "Öyle mi? Peki” dedim. Yine aynı umursamazlıkla. Fakat bir şey dikkatimi çekti o sırada! Bizim dükkandan çıkan Tahir amca karşımızdaki dükkana girdi. Oradan bir şey satın aldı ve parasını ödeyip çıktı. "Allah Allah!" dedim kendi kendime. "Bu yaşlı amca bizde neyi bulamıştı da karşıdan aldı !" Dayanamadım karşı dükkana gittim . Zaten arkadaşımdı. Belli etmeden sordum. "Az önceki ihtiyar, bizim çaycı Selman’ın amcasıymış. Hayırdır! Bir şeyler aldı senden galiba" Arkadaşım da "Evet" dedi. "Bir iğne aldı sadece." İşte o an çok şaşırmış, birazda kızmıştım Tahir amcaya, hani önce bana gelipte benden almadı diye. Yüzüm kızarmış bir şekilde ve sanki öylesine soruyormuşum gibi arkadaşıma “Hangi iğne” dedim. Gösterdiğindeyse iyice bozulmuştum. Çünkü gösterdiği iğneyi ben de Tahir amcaya göstermiştim.
O akşam eve canım sıkkın bir şekilde gelmiş, yemekten sonrada mutfakta düşünüyordum. İşler böyle giderse dükkanı kapatmam an meselesiydi artık. İşte bu sırada aklıma Selman’ın bugün dükkana gelen amcası geldi! Fiyatı bende daha ucuz olmasına rağmen iğneyi benden almamıştı. Bir iğne....Evet, sadece bir iğne...Yoksa benim için ilahi bir mesaj mıydı bu küçücük iğne? Bu işareti mi anlayıp, takip etmeliydim. Belki küçük bu iğne de yatıyordu çektiğim bütün sıkıntıların cevabı!
Bu sabah işe geldiğimde ilk işim Selman’ın çay ocağına gitmek oldu.
"Ne haber Selman" dedim.
"İyidir abi. Hayrola! Sen buraya pek gelmezdin!" dedi şaşkınlıkla.
"Niye gelmeyeceğim burası yasak mı bize? Neyse senin şu amcan var ya.. Hani dün bizim işyerine getirdiğin. O buralarda mı ona bir şey soracağım.?"
"Bir şey mi soracaksın..Hayırdır abi! Ne oldu ki! Bir şey mi var yoksa?" diye sordu şüphelenerek.
"Yok yok.. Kötü bir şey yokta. Ona küçük bir şey soracaktım. Peki bugün senin yanına gelir mi?"
"Hayır abi gelmez. Ne bugün ne de yarın....! Dün akşam memlekete gitti amcam."
"Memlekete mi?" diye sordum, belli etmediğim bir hayal kırıklığıyla.
"Evet." dedi Selman yine aynı şaşkın bakışlarla
İşte şimdi canım çok sıkılmıştı. Tahir amcaya muhakkak sormalıydım "İğneyi neden benden almadın?" diye. "Peki" dedim Selman’a "Sizin Memleket neresi?"
"Erzurum’un, Serin yayla Köyü" dediğinde içimde büyük bir sıkıntı oluştu. İstanbul nere, Erzurum’un , Serin yayla Köyü nereydi!!!
O akşam Erzurum’a doğru yola çıkarken kafam karmakarışıktı., Eşime ve babama biraz tuhaf gelmişti, Erzurum’daki bir asker arkadaşımın düğününe gideceğimi söylemek. Şu an elim direksiyonda, aklım Tahir amcadaydı. Altı üstü bir iğne almamıştı benden! Ne vardı bunda yani.. Belki o an beğenmedi ya da ne bileyim....Şimdi tutupta niye almadığını sormak için ta Erzurum’lara gidilir miydi hiç? Akıl işi miydi şimdi bu? Ama şu an yola çıkalı tam dört saat olmuştu. Kış vaktiydi. Hey yer kar boran. Hele Erzurum tarafı şimdi tamamen karakıştır. Bakalım gideceğim köyün yolu açık olacak mı? Hem Tahir amca beni karşısında görünce ne diyecek? Hele iğneyi benden niye almadığını sorduğumda bana sadece "Hiç" derse veya benim arzuyla beklediğim cevabı bana vermezse! Ama yolu yarıladıktan sonra bu küçücük izin peşinden gitmeye kesin kes karar vermiştim.
Yaklaşık on iki saatlik ve sadece bir saatlik mola sonrasında Erzurum’a varmıştım. Varmıştım da...! Buralarda kar neredeyse bir adam boyuydu ve korktuğum başıma gelmişti! Gideceğim köyün yolu dün geceden beri kapalıydı. Ve aldığım bilgiye göre karayollarına bağlı ekipler yolu açmak için halen uğraşıyorlardı. O gece bir otelde kalmak zorunda kaldım. İyi de olmuştu bu sayede biraz dinlenmiş oldum. Sabah olunca içimde büyük bir heyecanla tekrar yola koyuldum. Köye giden yollar henüz açılmıştı ama buzlanma olduğu için arabam yolda kaya kaya gidiyordu.
En sonunda köyün meydanına gelip durduğum da evlerden birer ikişer çıkan insanlar merakla "Bu da kim?" der gibi yanıma gelmeye başladılar. Ben arabadan inip, oradakilere selam verdim. "Tahir amcayı arıyorum" dedim. İnsanlar biraz şüpheyle bakıyorlardı.. Bu karda kışta otuz dört plakalı bir araç ve hiç tanımadıkları adamın Tahir amcayla ne işi olabilirdi ki. Yanıma bir çocuk katıp, beni, onun evinin olduğu yere doğru yolladılar.
Heyecandan kalbim duracak gibiydi. Tahir amca acaba beni görünce tanıyacak mıydı? Yanımdaki çocuğun çaldığı kapıyı yaşlı bir teyze açtı. "Nene.. nene.. Bu amca, Tahir emmiyi görecekmiş" dedi küçük çocuk. O an nene büyük bir kuşkuyla baktı! Bilmiyorum acaba o sırada hakkımda ne düşünüyordu. İşte tam bunlar olurken Tahir amca kapıda belirdi! Beni görünce, tanır tanımaz gibi oldu. Sonra da "Yoksa Selman’a bir şey mi oldu?" dedi yüzünde korkulu bir ifadeyle. Demek ki beni tanımıştı. “Yok” dedim. “Müsaade edersen seninle biraz konuşalım Tahir amca” dedim. O hala şüphe içindeydi. Benim burada ne işim olduğunu anlamaya çalışıyordu. İçeri girdiğimde güzüne sobası içeriyi hamam gibi yapmıştı. Genişçe bir sedire oturdum. O da karşıma oturmuş halen merak ve kuşkuyla bana bakıyordu.
“Tahir amca beni tanıdın değil mi?” dedim. "Evet yeğenim tanıdım seni. Sen, o bizim Selman’ın binada ki tuhafiyeci değil misin?" "Şükür" dedim içimden. Şimdi sorumu sormak daha kolay olacaktı. “Evet benim Tahir amca.” dedim. “Ben buraya kadar niye geldim biliyor musun? Belki şaşıracaksın ama sana bir şey soracağım. Hani sen bizim dükkana iğne almaya gelmiştin, ama benden almayıp sonra karşıdaki dükkandan almıştın. Söyle şimdi bana, sen o iğneyi niye benden almadın? O an Tahir amca yüzüme garip garip baktı. Belli ki sorum ona tuhaf gelmişti. Fakat ben sorumu ikinci kez ciddi bir şekilde yineleyince, bu sefer yüzünde derin bir tebessüm belirdi. Düşündü bir müddet. Sonra kafasını hafifçe sallamaya başladı. Belli ki o günü anımsamaya çalışıyordu. Sonra başını kaldırıp gözlerimin içine sevgiyle baktı. "Evlat" dedi. "O gün senden iğneyi niye almadım biliyor musun? Dükkanın çok güzeldi maşallah. Malın da çoktu. İğnelerinde tam nenenin istediği gibiydi. Ama ben bunu bulamadım be yeğenim", deyip bana imalı bir şekilde gülümsedi. İlkin anlamadım. Ama bir kaç saniye sonra ne demek istediğini anladığımdaysa, bozulmuş ve yüzüm kızarmıştı. Ne demek istediğini gayet iyi anlamıştım. Yani bana "Suratsızsın" demişti. Ve ya senin dükkanına bulamadığım şey "Güler yüz" demek istemişti. Orada bir kaç saat kaldım. Aslında o gün orada kalmam için çok ısrar ettiler, ama ben aradığım mı bulmuştum artık.
Geri dönerken, kabul etmesem de, bir konuda ne kadar hatalı olduğumu kabullenmeye çalışıyordum. Dükkanı devir aldıktan sonra işlerin düşmesi boşa değildi demek ki. Demek o yüzden mal almaya gelenler babamı bulamayınca benden almıyorlardı, ya da bir kez alıp bir daha gelmiyorlardı. Çünkü babam güler yüzlü ve hoş sohbetti. Bense yüzü her daim asık, ve müşterilerle öyle hoş beş sohbet eden birisi değildim. Aslında sadece müşterilere karşı değil herkese karşı. İşte on neler kaybettiğimi daha iyi anladım. Üniversiteyi bitirip diplomamı almış işin başına geçmiştim ama, işleri iyi biçimde yürütebilmenin asıl diplomasını Tahir amcanın o gülümseyen yüzü vermişti bana. Ve beni bu diplomaya götüren küçücük bir bir iğneydi.
O günden sonra anladım ki çevremizde karşılaştığımız bir çok küçük alamet, işaret bir çok sıkıntımızın anahtarı, bir çok derdimizin devası olabiliyormuş. Önemli olan işaretleri iyi okuyabilmekmiş. İnsan ancak etrafındaki küçük şifreleri doğru çözdüğünde gelecekteki mutlu ve huzurlu günleri yakalıyabiliyormuş..
YORUMLAR
Değerli kalem dostu Türkçe dersinde deyimler konusunu işlediğim zaman mutlaka şu örneği veririm.''Suratı sirke satmak'' bu deyimin hikaysei de anlattığınız hikayedeki mesajı veriyor.Gerçekten öyle güleryüz büyük bir nimettir.
Yüreğiniz dert görmesin.Tebrik ve saygılarımla.
Mustafa Sakarya
İnsan vücudunun bir küçük organının yani ağzımızın gerçekleştirdiği konuşmak, yemek yeme, mezelemek, tükürmek gibi birkaç ameliyeden birisi olan “gülmek” dediğiniz gibi hayatın her safhasında birçok sıkıntının anahtarı, birçok derdin çaresi, birçok hastalığın devası olabiliyor.
Hatta alternatif tıbbın en önemli yazılı olmayan kaynak kitabı “zıkkımın kökü” sayfa 23de bir kahkaha bir pirzolaya eşdeğerdir yazar(Gerçi okumadım ama öyle diyorlar). Altında da kolesterolü olanların fazla gülmemeleri konusunda uyarı notu varmış.
Şaka bir yana bir tatlı tebessümün açamayacağı kapı yoktur herhalde.
Özgün hikâyenizde ilginç ve ustaca kurgunuzla bu mesajı çok güzel vermişsiniz, tebrikler
Lakin işin için ticaret girdiği zaman dikkatli olmak lazım. Ortaokul yıllarımda yaz tatillerinde üç yıl boyunca Tahtakale’de çıraklık yapmıştım. “Mostra” suratları iyi bilirim. Tahir amca bir iğneyle iyi yırtmış gene :-)
Saygılar, selamlar bir daha tebrikler Mustafa dost
Mustafa Sakarya
Konu ve verdiği mesaj çok güzel .
Yalnız sadece tebrik edip gecemiyeceğim. Okurken düşündüklerimi de aktarmam gerek. Kış kıyamette neden iğneyi almadığını 12 saat Erzurum + köy biraz abartılı inandırıcılıktan uzak olmuş . (Sonuçta Tahir Amca dükkana iğneyi alma niyetinle girmişti )
Selamlar saygılar
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
"O günden sonra anladım ki çevremizde karşılaştığımız bir çok küçük alamet, işaret bir çok sıkıntımızın anahtarı, bir çok derdimizin devası olabiliyormuş. Önemli olan işaretleri iyi okuyabilmekmiş. İnsan ancak etrafındaki küçük şifreleri doğru çözdüğünde gelecekteki mutlu ve huzurlu günleri yakalıyabiliyormuş.."
doğrusu belki de akıntıya bırakmaktır kendimizi.. belki de o şifrelerdir bizi kendimizden uzaklaştıran.
"Bırak hayat sana rağmen değil seninle beraber aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?"
bilinmez. saygı ile..
Mustafa Sakarya
Çok güzel bir eserdi.......günün yazısını yazan yürğei kutluyorum..................
Mustafa Sakarya
ders verici her yazı yaşama silinmeyecek bir mana olarak akar akar...
kutladım güne gelen çalışmayı...
Mustafa Sakarya
Gönül gözü ile görebilmek... Kutladım başarılı kalemi, yine çok güzel bir hikaye okudum sayfanızdan. Her hikaye ayrı bir hayat dersi... saygılar.
Mustafa Sakarya
duyarlı kalemin başka bir hikayesinde ''güleryüz'' buldum..kendini okutmayı başarmak kolay iş değildir.bu değerli dostumun yazılarından hep haz aldım..başarılarının devamını diliyorum..ayrıca şeçkiye değerdi..tebriklerimle..
Sahrudum tarafından 6/22/2010 11:57:19 AM zamanında düzenlenmiştir.
Mustafa Sakarya
Sevgili Mustafa kardeşim ders verici öykün yine çok güzeldi... Kurgu ve anlatım şeklin mükemmel...
Kardeşim Tahir amca'da aynı benim gibi. İnan ben de güler yüz görmediğim yerden, bir iğne dahi almıyorum...Bazı esnaflarımız var ki, hem krizden ve iş yapamamaktan şikayet ederler, hem de gelen müşteriye ilgi alaka göstermez, umursamaz davranırlar...
Dediğin gibi bir iğne her mağazada var, hiş üşenmem giderim başka yerden alırım... İşin asıl püf noktasını öğrenmek için çaba sarfetmesi güzel, öğrendiğini uygularsa çok daha güzel olacak :))
Yazını ve seni kutluyorum kardeşim... Sevgilerimle...
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
Güzel bir anlatım, öyküleme başarılı. Göze dokunur pek bir hata göremememle beraber, okumaktan da keyif aldım. Ama şunu belirtmek isterim. Hayat her zaman, bu tür mucizeleri çıkartmaz karşımıza...Kalp gözümüz kapanıverir. Gözümüzün içine girenleri dahi göremeyebiliriz...O yüzden bu yazıdaki kahramanımız şanslı...
Tebrik ediyorum edebiyat yürekli adam! Hep güzellikleri yazmaya devam etsin kalem....
Saygılarımla...
aynur engindeniz tarafından 6/22/2010 10:49:32 AM zamanında düzenlenmiştir.
Mustafa Sakarya
günün yazısını kutluyorum ..çıkarılacak çok ders var burada.. güleryüz tatlı söz daima kazandırır...
sevgilerimle...
canandemirel tarafından 6/22/2010 9:01:54 AM zamanında düzenlenmiştir.
Mustafa Sakarya
Mustafa Bey, ben bu öyküyü daha evvel de beğenerek okumuştum. Yine okudum.
Ders aınacak bir öykü. Ne demiş atalarımız: 'Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.' İşin aslı budur. Siz de güzel kaleme alıp anlatıyorsunuz. Öykü hak ettiği yerde. Tebrikler kardeşime...
Sevgilerimle...
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
Mustafa bey, güne gelen yazınızı, sizi tebrik ediyorum.
Gündüz okudum, vaktim olmadığından yorum yazamamıştım.
Esnaflığın birinci kuralı, güler yüz ve müşteriye saygı.
Konuyu çok güzel işlemişsiniz, saygılarımla.
Mustafa Sakarya
Tebrik ediyorum Mustafa Bey. Güzel bir yazıydı ders veren.
Hani derler ya; ağzın ne kadar bal satarsa satsın, yüzün sirke satıyorsa o işten hayır gelmez.
Bir iğne deyip geçmemek gerekiyor demek ki...
Saygıyla selamlar Gölcük'ten.
Mustafa Sakarya
Mustafam....İzin verirsen. Aysel hanıma bir şeyler söylemek istiyorum sayfanda... Bak işte oluyor... Yorumlar yazıyorsunuz...Güzellikleri paylaşıyorsunuz... Emin ol Mustafa kardeşim kırmızı kurdeleye takmamıştır kafasını...Ama yazmıştır... Yazdığınıda güzel yazar...Onun kurdela sorunu yoktur...Sizde öyle yapın... Kızmayın, küsmeyin... Hala bu site de iseniz hepimiz mutluyuz...
Bu arada yazında güzel. anlatımında, tabii verdiğin derste...Öpüyorum seni Mustafam...
Mustafa Sakarya
Tebrik ederim yazınız hakettiği yerde. Saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
Mustafa Bey akıcı, duru ve net anlatımınızla yine çok güzel bir konuyu bizlerle paylaştınız. Sayfanızdan hep ders alarak çıkıyorum. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Saygı ve selamlarımla..
Mustafa Sakarya
umulmadık taşlar baş yarar.... yine büyük ders verdin mustafa çok hoştu saygılar
Mustafa Sakarya
Önce 10 numarayı verdim.
Ben de 35 yıl esnaflık yaptım. Billuriyecilik yaptım Keçiören'de.
Altına imzamı atabilirim. Yazdıkların gerçek ve eğitici bir tecrübedir.
Selamlaşan iki insanın aldığı sevap bile farklıdır. Gülen daha fazla sevaptadır peygamber efendimizin deyişine göre.
Kutladım kardeşim.
Baki selamlar.