- 908 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
FATMA GİRİK
FATMA GİRİK
İÇİN BİR İKİ SÖZ
Abdülkadir GÜLER
Türk sinemasının önde gelen yıldızlarından biri olan Fatma Girik ile ilgili bu sabah Fox Tv – “Çalar Saat” programında bir haber dinledim. Fatma Girik, Köy okullarına kitaplarını koli koli gönderiyor diye. Birde kendisiyle yapılan bir röportajı izledim.
Televizyonda bir köy öğretmeni, Diyarbakır’da öğrencilerine kitap beklediğini öğreniyoruz. Bunun üzerine Fatma Girik, kitaplarını göndereceğini söylüyor. Fatma Girik,1942 İstanbul doğumludur. Türk Sinemasının ünlü kadın yıldızlarından biridir. Cağaloğlu Kız Lisesi’nde okurken Orta 2. sınıfta iken okuldan ayrılmıştır. Mavi gözleri ve canlı kişiliğiyle dikkatleri çekti. 196’lı ve 1980’li yıllarda Türk filmlerinde damgasını vurdu.1957 yılında “Leke” adlı bir köy filmiyle sinema dünyasında adını duyurdu. Ardında 1960 yılında “ölüm peşimizde” adlı filmiyle kendini tanıtmaya başladı.
1960 yılında Memduh Ün ile tanıştı. Memduh Ün’ün destekleriyle yıldızlar arasında yer aldı. Daha sonra çevirdiği köy filmleriyle birçokta ödül aldı. 1987 de “ Gönül Dostları” adlı dizisiyle başta Kültür Bakanlığı olmak üzere birçok kuruluşlardan ödül aldı. 1988 yılında İstanbul / Şişli’den Belediye Başkanı olarak seçimlere katıldı ve kazandı. Şişli Belediye Başkanı olarak beş yıl görev yaptı. Belediye başkanlığından sonra tekrar TV’de “SÖZ FATO”DA programlarıyla göründü.
Fatma Girik’in çevirdiği filmlerden bazıları: 1960’den itibaren: Aliii, Civanmert, Çapkın Hırsız, Ölüm peşimizde, Avare Mustafa, Boş Yuva, Duvaksız Gelin, Mahalleye Gelen Gelin, İki Damla Gözyaşı, Seviştiğimiz Günler, Belalı Torun, Cengiz han’ın Hazineleri, Çöpçatan, Kısmetin En Güzeli, Küçük Beyefendi, Kiralık Koca, Günahsız Âşıklar, Bir Hizmetçi Kızın Hatıra Defteri, Badem Şekeri, Tophaneli Osman, Bazıları Dayak Sever, Bulunmaz Uşak, Fatoş’un Bebekleri, Katır Tırnağı, Yavaş Gel Güzelim, Zifaf Gecesi, Galetalı Fatma, ( Bitirim Fatma), Keşanlı Ali Destanı, Allah’a Ismarladık, Üç kardeşe Bir Gelin, Anadolu Kızı, Son Gece, Ayşecik Canım Annem, Kiralık Kadın, Zilli Nazife, Köroğlu, Çöl Kartalı, Ezo Gelin, Yemin, Erkek Fatma, Ağrı Dağı, Kerem ile Aslı, Ekmekçi Kadın, Namus, Leyla İle Mecnun, Toprak Ana, Önce Vatan, Kambur, Ölmeyen Şarkı, Postacı, Yılanların Öcü, Benim için Ağlama ve 2001’lerde çektiği “Bize Ne oldu?” gibi filmlerde rol aldı.
Buraya kadar, hepimizin bildiği şeyler. Ancak beni ilgilendiren Fatma Girik’in okumaya, eğitime karşı duyarlığı oldu. Güneydoğu’dan Diyarbakır’dan bir dağ köyünden bir köy öğretmeni çocuklarına öğrencilerine bir şeyler öğretmeye çalışıyor. Okumaya, yazmaya sevdalı bir köy öğretmeni. Köyüne, kendi okuluna bir çağrıda bulunuyor. “Köyüme, öğrencilerime kitap bekliyorum “diye çağrıda bulunuyor.
Bu anlamlı çağrıya Fatma Girik işini, gücünü bir tarafa bırakıp bu köy öğretmenin sesine, çağrısına cevap veriyor. İşte ben buna seviniyorum. Onun için ben de bütün işlerimi bu sabah bir yana bırakarak, Fatma Girdik ‘in bu anlamlı ve manidar çabasını buraya yazmayı düşündüm. ve sizinle paylaşmaya karar verdim. Bu bir aydınlanma eylemidir. Türk sinemasının ünlü yıldızı Fatma Girdik’i gönülden kutluyorum, bu çabasını içtenlikle alkışlıyorum.
Fatma Girik 50 yıldan beri okumak için satın aldığı, evinin kitaplığında özenle sakladığı kitaplarını, kütüphanesinin tümünü köylere dağıtıyor. Çocuklar, öğretmenler ve gençlerimiz okusun diyor. Yaklaşık 53 yıldır bu kitapları evinde saklayan ve çoğunu okuyan Fatma Girik “artık bu kitaplarımı gönül rahatlığı içinde köy okullarına dağıtıyorum” diyor. Ve sözlerine şunları eklemeden edemiyor: “ Benimle birlikte Türk sinemasında birer yıldız olan Filiz Akın, Hülya Koçyiğit ve Türkan Şoray gibi ünlülerin de benim bu çağrıma onlarında katkıda bulunmasını istiyorum” diyordu… 22 Mart 2010 ..( basından )..
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.