- 1255 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
"UYUYAN CENNET SİMAV"
İlesam Başkanı Sayın Mehmet Nuri Parmaksız’ın ve Simav Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mustafa Teneke beyefendinin davetlisi olarak 14 Mayıs 2010 da Simav’a gittik. Anadolu’nun bozkırından sonra yeşilliklerle bezenmiş bir doğa karşıladı önce bizi Simav’da, sonra da Asım Kısbet.
Üç gün sürecek Şairler Şöleni’nin cuma günkü bölümünü Eynal Kaplıcaları’nda geçirdik. Doğrusunu söylemek gerekirse Simav’da bir kaplıca olduğunu bilmiyordum.
Daha sonra Evliya ÇELEBİ’nin , " Dünyada ve Anadolu’ da pek çok kaplıcayı gezdim gördüm. Ama Eynal Kaplıcası gibisini görmedim. Böylesi yeryüzünde yoktur." diye belirttiğini öğrendim. Simav’ı geç tanıdığıma hayıflandım.
Romatizma, siyatik, kırık, çıkık, kireçlenme, cilt ve deri hastalıkları, cinsel rahatsızlıklar, ruhen ve bedenen görülen yorgunluklar, nevrit, nevralji, böbrek taşlarının dökülmesi gibi birçok rahatsızlıklarına şifa dağıtan Eynal Kaplıcaları’nın 163 derecelik kaynayan suyu ile “Yerden Fışkıran Sağlık " olmaya yıllardır devam etmekte olması, Jeotermal enerji ile şehirdeki ev ve iş yerlerinin ısıtılması ile Eynal bölgesindeki birçok seranın ısıtılmasının yapılması yöre halkının şansıdır diye düşünüyorum.
Kütahya’nın Simav ilçesinde bugüne kadar Simavlı Şair Osman Karaaslan’ın omuzları üstünde gerçekleştirilen şölene bu yıl Simav Belediyesi’nin resmiyet kazandırdığı haberi bizleri ziyadesiyle memnun etmişti.
Simav’ın Demokrat Partili Belediye Başkanı Kasım Karahan’ın tasvipleriyle dört partili belediye meclisinden şölenin bu yıldan itibaren belediye tarafından yapılmasına ittifakla ve oybirliği ile karar verilmesi şaire ve şiire hamilik etmek istemeleri takdire şayan bir davranıştı.
“15. Simav Ulusal Şairler Şöleni" bu yıl 33 ilden gelen onlarca şairi bir araya getirdi. Eynal Kaplıca Gazinosu’nda Simav Belediye’si tarafından onurumuza verilen kokteyle kızının kep törenini yarıda bırakarak aramıza katılan Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan misafirleriyle ilgilenirken oldukça mutlu görünüyordu. Mütevazı duruşu, güler yüzü ve sakin tavırlarıyla dikkatimizi çeken başkan Türkiye’nin dört bir yanından gelen şairleri Simav’da ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi. 2011 yılından itibaren de Simav Şairler Şölenini Uluslar arası düzeyde düzenlemek istediklerini kaydetti.
Kokteylde söz alan Simav Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mustafa Teneke ve Şairler Şöleninin fikir babası ve 14 yıldır devamı için gayret eden Mali Müşavir Osman Karaaslan da şölenle ilgili duygu ve düşüncelerini belirttiler. Şairlerin tanıtılması ve kısa şiirlerle tamamlanan kokteyl ve akşam yemeği sonrası Kütahya’nın Simav ilçesinde tamamı esnaflardan oluşan “Simav Musiki Derneği” Korosunun konser vereceği Belediye Düğün Salonuna geçtik. Erdoğan Erken yönetimindeki koro kalabalık bir seyirciye muhteşem bir konser verdi. Müzik ziyafetine dönüşen Klasik Türk Müziği Konserinde 15. Simav Ulusal Şairler Şölenine katılmak üzere ilçeye gelen bir kısım şair de şiirlerini okudu. Ayrıca Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Üyelerinden Tuncay Yalın Ünlü “Şimdi Uzaklardasın” isimli şarkıyı seslendirdi.
15 Mayıs 2010 Cumartesi günü sabah saatlerinde Simav Belediyesi’nin önündeki yaş kütüğüne plaket çakma töreni gerçekleşti. Daha sonra Hisar Aile Çay Bahçesinde kısa bir sohbet imkânı bulduk. Yeşilin hakim olduğu doğa güzelliği içinde çay içme keyfini yaşadık.
Sonra kortej halinde 100. Yıl Çay bahçesi önünden yürüyerek Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk sunduk. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan okunmasından sonra Demirciköy’de bizlere Simav’ın meşhur kuru fasulyesi ve bulgur pilavı ikram edildi. “Gönül Mimarları” pankartı ile bizi beldesinde karşılayan Demirciköy Belediye Başkanı Mustafa Çetin’i bu düşünceli davranışından dolayı kutluyorum.
Kızlardan oluşan folklor gösterisinden sonra şiir okumaları ve sohbetlerle Demirciköy’deki zamanımızı değerlendirdik.
Daha sonra “Büyük Hayır” adı verilen kimsesiz ve yardıma muhtaç çocukların sünnet töreninde yapılan folklor gösterisi ve mehteran konserini izleme imkânı bulduğumuz Yusuf koyuncu ilköğretim okulunun bahçesindeki törene gittik. Bizleri kültürümüzle buluşturan bu tören, içimizde köreldiğini sandığımız değerlerimize sahip çıkıldığının ispatı gibiydi. Kütahya Milletvekili İsmail Hakkı Biçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun da katıldığı şenlik dimağlarımıza nakşoldu.
İLESAM yönetim Kurulu’nun da tam kadro ile hazır bulunduğu şölenin akşam saatlerinde İlesam Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yurdun her köşesinden gelen şairlere bir toplantı yaparak 5846 sayılı telif haklarından bahsetti ve soruları cevapladı. Toplantı esnasında Kayseri’li değerli büyüğümüz Abdullah Satoğlu’nu ve Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Durbilmez’i görmek beni ziyadesiyle sevindirdi.
Yemek sonrası “Yeni Düğün Salonu”nda “ Şairler Şöleni Şiir Gecesi” yapıldı. Geceye damgasını vuran ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Prof. Dr. Nurullah Çetin’in İstiklal Marşımıza yaptığı tahlil çalışmasını bizlere sunmasıydı. İstiklal Marşı’nın yazılırken hangi kaynaklardan beslendiğine değinen, tarihî, dinî ve edebî yönlerine vurgu yapan Çetin’in değerlendirmesi dinlemeye değerdi. Zaman darlığından panel süresini kısa tutan Çetin için keşke ayrı bir zaman dilimi yaratılsaydı, demeden edemedik. Salonda bir gün önceki kalabalık izleyiciyi görememek de bizleri ayrıca üzdü. Yine kendi kendimize şiirlerimizi okuduk fakat kaymakam Cengiz Horozoğlu, Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Simav Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mustafa Teneke ve şölen boyunca üç gün bizlere hizmet için görev alan Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri hep bizlerleydi. Özellikle bu öğrencilerimizin gülen yüzü ve hizmet aşkı bizleri çok duygulandırdı.
16 Mayıs 2010 Pazar günü kahvaltı sonrası iki yıl önce vefat eden Simav’ın ödüllü Şairi Ali Abdulkerimoğlu’nun Çitgöl beldesindeki mezarını ziyaret ettik. Duygulu anların yaşandığı ziyarette hepimiz acaba bizi de böyle hatırlayan olur mu, demeden edemedik.
Yusuf Koyuncu İlköğretim Okulu’nda bir gün önce sünnet olan çocukların sünnet yemeğine gittik. Halka yemek ve helva sunumu Türk-İslam geleneğimizin yaşanan örneği olarak karşımıza çıktı. Kazan kazan bereket, kepçe kepçe lezzet sofralardaki yerini almıştı. Simav halkı adeta yemek yeme yeri olan okula akıyordu. Yıllardır devam ettiğini öğrendiğimiz bu geleneğe hayran olmamak elde değildi.
Dostluğun ve kardeşliğin paylaşıldığı, zaman zaman duygusal anların yaşandığı "15. Simav Ulusal Şairler Şöleni" Simav Belediyesinin katkılarıyla unutulmaz bir şölene dönüştü. Misafirperverliği ve sıcacık yürekleriyle Simav halkı da gönlümüze taht kurdu. Esnafın aldığım suya “siz misafirsiniz” diyerek para almaması, ihtiyaç için kapısını çaldığımız Simavlı asker anasının gülen yüzü ve misafirperverliğiyle ihtiyacımıza cevap vermesi unutulmaz anlarımdandı. Ayrılırken duygulu anlar yaşadığımız cennet Simav’ın, uykusundan uyanması tek dileğimizdi.
Sanata ve şiire gönül vermiş şairler yurdun dört bir yanından gelerek yüreklerini ve duygularını paylaştılar. Geleneksel hale gelen "Simav Ulusal Şairler Şöleni" nin unutulmaz ismi Osman Karaaslan ve Asım Kısbet bu yıl da şenliğe katılan şairleri en iyi şekilde ağırlayabilmek için etkinlik boyunca ellerinden geleni yaptılar.
Daha nice yıllar bu şölenin aynı coşku ile kutlanması dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Sergül VURAL
sergulvural.azbuz.com
sergulvural.blogcu.com
KAYSERİ HAKİMİYET GAZETESİ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.