- 1107 Okunma
- 19 Yorum
- 0 Beğeni
Son Gün
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
İstanbul Beyoğlu’nda küçük bir lokanta. Lokantanın en köşe masasında her biri kırkına varmış üç çocukluk arkadaşı neşe içinde sohbet ediyorlardı. Bir ara masada oturan Kemal’in yüzü birden hüzne bulandı. Konuşmadan elindeki bardağa öylece bakıp duruyordu. Aynı masada oturan Batur ve Ender de “hayırdır” dercesine merakla Kemal’e bakıyorlardı. Batur en sonunda dayanamayıp sordu;
“Ne o Kemal! Daldın gittin”
Kemal derin bir iç çekti. Gözlerini bardaktan çevirip Batur’a baktı.
“Aklıma kim geldi biliyor musunuz?
“Kim?”
“Sedat…..”
“Sedat” kelimesi o ana kadar masada neşeyle eğlenen Batur ve Ender’in bir anda yüreklerini burktu.
Sedat onların çocukluk arkadaşıydı. İki sene öncesine kadar o da bu üçlünün ayrılmaz bir parçasıydı. Belki de bu arkadaş gurubunun en neşeli, en şamata üyesiydi. Hiç kimsenin beklemediği bir şekilde daha otuz dokuz yaşında kalp krizi geçirerek vefat etmişti.
“Onu hiç unutamadım arkadaşlar biliyor musunuz” dedi Kemal titreyen sesiyle.
“Ben de” dedi Ender üzgün bir ses tonuyla. “Öylesine neşeli, öylesine deli doluydu ki…..Kim tahmin ederdi onun, o gencecik yaşında öleceğini.”
“Eeee işte ölüm böyle bir şey” dedi Batur. “Hangimizin ne zaman öleceği belli mi? Belki bir dakika sonra, belki on sene sonra….
Bu konuşmalar üç arkadaşı da derin düşüncelere sevk etmişti. Az önce keyifle sohbet ettikleri masaya şimdi derin bir sessizlik hakim olmuştu.
Bu sessizliği bozan Kemal’in iyice buruklaşan sesi oldu.
“İşte o yüzden insan her gününü son günü gibi yaşamalı galiba. Ölüm ne yaşa bakıyor ne de kim olduğuna. Bazen dünyanın telaşına öyle kapılıyoruz ki, asıl değer vermemiz gereken birçok şeyi unutup gidiyoruz. Özellikle de en yakınımızdakileri. Keşke her günümüzü veya en azından sadece bir günümüzü, son günümüz gibi yaşabilsek. Kim bilir nasıl olurdu.. ”
Ender başını kaldırmadan Kemal’e cevap verir gibi konuştu;
“Aslında bana sorarsanız insan hayatında bir kere de olsa bir gününü son günüymüş gibi yaşamalı.” Bunları dedikten sonra birkaç saniye durdu. Sonra pek de belli olmayan bir heyecanla,
“Var mısınız arkadaşlar yarını son günümüzmüş gibi yaşamaya?” dedi birden.
Kemal’le, Batur hiç beklemedikleri bu teklif karşısında şaşkınca ve biraz da kararsızca Ender’e baktılar..
Ender teklifini pekiştirmek için konuşmasına devam etti;
“Bakın ne yapalım şimdi, hepimiz yarını son gün gibi yaşayalım, akşam da gene burada buluşup neler olduğunu birbirimize anlatalım.”
O an Kemal’in yüzünde minik bir tebessüm oluştu. Ender’in bu garip teklifi hoşuna gitmişti.
“Tamam” dedi gülümseyerek. Ardından da ne diyecek diye Ender’le birlikte Batur’a bakmaya başladı.
Kendisine bakıldığını anlayan Batur ansızın gülmeye başladı. O, bu gurubun Sedat’tan sonraki en matrak elamanıydı.
“Arkadaşlar siz boş verin beni” dedi Batur. “Hanım şimdi gerçekten benim son günüm zanneder de, ondan sonra “evi üzerime yap, yok dükkanı üzerime geçir” diye kafamı şişirir durur. En iyisi pas geçin beni. Bakarsınız ileride bir gün ben de denerim bunu.
Saatler sonra meyhaneden çıkan üç arkadaş da evlerine gelmişlerdi. Batur gecenin ilerleyen saatlerinde su içmek için kalkmıştı. Sürahiyeden bardağa su doldururken arkadaşlarıyla yaptığı son gün muhabbeti aklına geldi. Önce hafifçe gülümsedi, sonra ne olduysa yüzünde derin bir üzüntünün halleri belirdi. Sandalyeyi çekip oturdu. Gözlerini anlamsızca kırpıştırıyor, başını hafifçe aşağı yukarı doğru sallıyordu. Oturduğu yerden yavaşça kalkarak salona geçti. Açtığı çekmeceden aldığı resim albümüyle yeniden mutfağa gelip oturdu. Bu son gün meselesi yüreğinde uzundur kurutamadığı yarayı yeniden kanatmaya başlamıştı. Bir yıldır küs olduğu babasının resmini eline aldı. Elleri titriyordu. Şu an Eskişehir de yaşayan babasını çok özlemişti. Yaşadıkları bir mesele yüzünden ona darılmış ve bunu gurur meselesi yaparak onu hiç aramamıştı. “Aslında bu son gün meselesini bahane edip yarın gitmeliyim” diye düşündü o an. Sonra da, “Nasılsa bir gün gider kendimi affettiririm” diyerek bu düşüncesinden vazgeçti.
Ertesi sabah Ender yatağından kalkarken bugünü son günüymüş gibi yaşamaya kararlıydı. Önce uzundur yapmadığı şekilde eşi Dilek’e yatakta sıkı sıkı sarıldı. Ona şükran dolu bir sürü güzel söz söyledi. Saçlarını sevgiyle okşadı. Alnını öptü ve doğru mutfağa gidip yıllar sonra ilk kez eşine kahvaltı hazırlamaya başladı. Kocasının bu tuhaf halleri Dilek’in tuhafına gitmişti. “Ya bu adamın kafasına kiremit düştü, ya da kesin bir haltlar karıştırıyor” diyerek vesvese etmeye başladı.
Ender o gün karısına kahvaltı hazırladıktan sonra, çocuğunu saatlerce kucağından indirmedi. Kokusunu son kezmişçesine ciğerinin bütün gözeneklerine doldurdu. Uzundur ziyaret etmeyi ihmal ettiği annesine gitti. Ellerini, yanaklarını defalarca öptü. Arkadaşlarını, akrabalarını arayıp onlarla uzun uzun konuştu, hal hatır sordu. Onların şaşırmalarına sebep oldu. Ayrıca bu hareketleriyle karısının şüphelerini daha da arttırmasına engel olamadı.
Kemal de bu sabah erken kalkmıştı. Hem de hiç olmadığı bir saatte. O da bugünü son gün gibi yaşamak istemiş ve hayatında ilk kez sabah namazı kılmıştı. Kemal de bugünü tıpkı Ender in yaptığı gibi en yakınlarına özledikleri ilgiyi göstererek geçirmişti. Ve o günün akşamında, yakınlarında olmalarına rağmen ailesinden, akrabalarından ve arkadaşlarından ne kadar uzak kaldığını fark etmişti.
O akşam yine aynı lokantada buluştular. Kemal ve Ender kah gülerek, kah duygulanarak bugün yaşadıklarını bir bir anlatmaya başladılar. Batur da onları ilgiyle dinliyor, yaptığı espirilerle onlara karşılık veriyordu. O gecenin ilerleyen saatlerinde masadaki muhabbetleri doruk seviyesine ulaşmıştı. Batur’un çok hoşuna gitmişti arkadaşlarının bu yaşadıkları. O an aklına birisi geldi…Küs olduğu babasıydı aklına gelen. Onu öylesine özlemişti ki.. Gözlerinden süzülmek üzere olan yaşları belli etmemek için yerinden hızlıca kalkarak hemen lavaboya gitti.
Ne kadar saklamaya çalışsa da, arkadaşları onun yaşaran gözlerini ve masadan birden bire kalkışını fark etmişlerdi. Birkaç dakika sonra Batur yeniden masaya döndü. Biraz daha oturduktan sonra hesabı ödeyip oradan ayrıldılar.
Ertesi gün öğleye doğru Ender’in cep telefonu çalmaya başladı. Arayan Kemal’di. Ağlıyordu. Batur’a araba çarptığını ve onun cep telefonundan kendisini aradıklarını söylüyordu.
İki arkadaş yarım saat sonra hastaneye geldiklerinde arkadaşları maalesef hayatını kaybetmişti.
Hemşire, Batur’un el çantasını hıçkırıklarla ağlayan arkadaşlarını verip yanlarından ayrıldı. Bir dakika sonra hemşire yeniden Kemal ve Enderin yanına gelerek “bu arkadaşınızın el çantasından düşmüş” diyerek bir bilet uzattı.
Kemal ve Ender gözyaşlarını silerek bilete baktılar. Bilet bugün tarihliydi ve gidilecek yer olarak Eskişehir yazıyordu.
YORUMLAR
"Bu konuşmalar üç arkadaşı da derin düşüncelere sevk etmişti."
Kemal ile Ender bırak Batur'un kırkının çıkmasını henüz yedisinde aynı tas aynı hamam. İyice araştır bak istersen, zira Sedat'ın vefatında da aynısı olmuştu. Hep öyle olmaz mı zaten.
tebrikler, selamlar
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
Akıcı bir öykü.İçerik yönünden beğendim.Bir an kendime sordum:
"Yaşadığım gün,son gün olsa ne yapardım?diye...
Yine de ölümü aklımdan siler 24 saatimi roman kahramanları aramakla geçirir,dingin olmak için özveride bulunur;insanlarla sohbet etmeyi sürdürürdüm...
Kalemin daim olsun Mustafa'cığım.Seni yakınımda hissetmek bana güven veriyor...Canım sıkıldıkça dükkanına gelir,sattığın kuşlarla biraz konuşurum olmaz mı?
SELAMLAR...
Mustafa Sakarya
Bir düzeltme yapmam lazım: İlk yorumumda yazınız için "Yazdıklarınız arasında en etkileyicisi ve en özgünü" demişim. Sanırım "okuduğum yazılarınızın arasında" demeliymişim. Çünkü az önce "Doyulmuyorsun Anne" adlı mektup tarzı yazınızı okudum. Benim kolay kolay öykülerden dolayı içim burkulmaz. Ama bu kez burkuldu. Çok beğendim. Bence dört dörtlüktü, tekniği nerde olursa olsun.
Mustafa Sakarya
Ben okurken sonunun böyle biteceğini tahmin etmiştim. Ufak tefek yazım yanlışları var. Onun dışında, ben özgün buldum. Olaylar anlatılmış. Yazar kendi yorumunu katmadan, çıkarımı okuyucuya bırakmış zaten. Mesaj o kadar net görünüyor ki, yazarın ekstra bir açıklama yapmasına gerek kalmamış. Evet oldukça didaktik (öğretici) bir konu.
Çok fazla imge, tasvir v.b. edebi özellikler kullanılmamış- her zamanki gibi-. Yazar halk diliyle yazmayı tercih etmiş. Açıkçası; teknik özellikleri bir kenara bırakırsak, ben beğendim. Hatta pek çok öykünüzden daha etkileyici ve özgün buldum. Puanım 9.
aynur engindeniz tarafından 5/20/2010 12:37:39 PM zamanında düzenlenmiştir.
Mustafa Sakarya
Çok güzel kurgulanmış, ibret alınası bir öykü.Aslında her birimiz yaşadığımız her günü son günümüz sayıp ona göre davranırsak, küslükler kırgınlıklar olmaz, saygılarımla
Mustafa Sakarya
Mustafa Sakarya
lidya
Çok güzel mesaj, çok güzel bir kurgu öykü ile verilmiş. Bir Mustafa Sakarya klâsiği diyebileceğimiz, güzel bir öykü yine..
Mustafa Sakarya
Sevgili Mustafa Bey, sayfanıza geldiğimde hep hayıflanarak gidiyorum! Bu güzel eserleri doyasıya okuyamamanın hep sıkıntısını çektim,çekiyorum...
Fazla söze hacet yok.Güvenli ve kaliteli kalemini yürekten kutluyorum.Birgün mutlaka...
Başarı,selam,saygı...
Mustafa Sakarya
Mustafa Bey tüylerim diken diken oldu. Çok etkileyiciydi. Benim de acilen babama gitmek gerek diye düşündüm şu anda. Babamla aramda kötü bir şey yok. Ama onu çok özlediğimi hissettim biran. Çok erteliyoruz herşeyi çok.. Maalesef öyle.. Aslında herşey bahane.. Yarın çok geç olabiliyor. Yazdıklarınız tamamen hayatın içinden... Çok kutluyorum. Mükemmeldi. Kaleminiz yazdıklarıyla hakkını tam veriyor. Teşekkür ederim paylaşımınız için. Saygılarımla....
Mustafa Sakarya
Sevgili yazarım,sizin
hikayelerinizi okurken, okuduğum çoğu hikayede kendimi sorgulama gereğini hissediyorum. Hayata ve yaşama dair öykülerinizde, mutlaka kendimden bir parça buluyorum. Okurken yanına selpağın da hazırlanması şart :)))))) Çok güzeldi. Tebrik ediyorum.
Nermin Kaçar tarafından 5/20/2010 10:03:41 AM zamanında düzenlenmiştir.