- 1237 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beðeni
Tokat Pazar Atatürk Ýlköðretim Okulu Öðrencilerinin Sorularýna Cevaplarýmýz
PAZAR ATATÜRK ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRENCÝLERÝNÝN SORULARINA CEVABIMIZ
Geçtiðimiz günlerde Pazar’a giderek Pazar Atatürk Ýlköðretim Okulu Öðrencilerine tahsilini aldýðýmýz Ýktisatçýlýk ve fahri olarak senelerce yaptýðýmýz Gazetecilik konusunda öðrencilere bir sunumda bulunduk. Sunum sonunda öðrenciler sordu biz cevapladýk. Sorulan sorulara bir defa da burada cevap vermek okuyucularýmýzý aydýnlatmak güzel olur inþallah
SORU- Ýktisattan mezun olan bir insan yapacaðý iþi nasýl seçecek, Bankacýlýk, devlet memurluðu gibi.
CEVAP- Ýktisattan mezun olan arkadaþlar, devlette çalýþmak isterse önce KPSS sýnavýna girmek , sonra kurumlarýn açacaðý sýnavlarý takip ederek onlara baþvuruda bulunmasý gerekiyor.. Banka ve özelde çalýþmak isteyenlerde ya bizzat baþvuruda bulunmak ya da açýlacak sýnavlara katýlarak baþarýlý olurlar. Ýktisat Fakültesine ilk baþladýðý zamanlarda dersleri dikkatle dinleyen, tekrar yapan, bunun yanýnda güncel olaylarý iyi takip eden insan KPSS ‘de baþarýyý yakalar bence.
SORU- Ýktisat neden marký ve mikro diye ikiye ayrýlmakta ?
CEVAP- Küreselleþen dünyamýzda bilim dallarý da aralarýnda uzmanlaþmakta. Bu yüzden Ýktisat Mikro ( Firma, tüketici, þirket, il , ilçe ekonomisi ) ve makro (Ulusal çapta, uluslar arasý) olarak dallara ayrýlýr ve seçtiði dalda yoðunlaþan insanlar daha da baþarýlý olurlar bence.
SORU- Muhasebe ve Ýktisat’ýn alakasý nedir ? Hangi dallara ayrýlmakta Muhasebe ? (Buket)
CEVAP- Hesaplarýn düzenli tutulmasý, harcamalarýn düzenli ve planlý yapýlmasý hem bireylere hem de ülke ekonomisine katký saðlar . Bu yüzden muhasebe kayýtlarý iyi tutulan firmalar hem yarar saðlar hem de tasarruf yapar. Muhasebe Genel Muhasebe, Maliyet Ýþletmeleri için Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi gibi dallara da ayrýlýrlar.
SORU- Gazeteci olmak için neler yapmalýyýz ?
CEVAP- Gazeteci olmak için tahsil gerekmiyor aslýnda ama bilimsel olarak gazetecilik yapanlar , bunu yapmayan çekirdekten yetiþenlere nazaran disiplin mesleki bilgi olarak ilerde olur. Gazetecilik için daha çok genel kültür ve iletiþimi güçlü insan olmak gerekmekte. Anadolu basýnýnda çok aðabeylerimiz gazetecilik eðitimi almadan ama genel kültür seviyesi , o yörenin yönetici ve halký ile güçlü diyalog kurarak gazetecilikte baþarý da saðladýlar. Gazeteci olmak isteyen, Ýletiþim Fakültelerinin her bölümüne tercihte bulunabilirler.
SORU-Ben 8. sýnýf öðrencisiyim ama Ýktisat Kavramýný ilk defa duydum. Neden yaygýn deðil Ýktisat Kavramý ?
CEVAP- Ýktisat halk dilinde fazla kullanýlmaz ki. Daha çok gelir ve gideri dengeleyememe olarak adlandýrýlan Geçim sýkýntýsý bunu vurgular. Halk dilinde . Aslýnda Ýktisat günlük her olayda yaþadýðýmýz þey alýþ veriþte tv haberlerinde gazetelerde her gün bahsedilen þey. Sizlerde güncel olaylarý dikkatle izlemeye bakarsanýz çok güzel kavramlarý þimdiden öðrenerek hayatýnýzý kolaylaþtýrabilirsiniz
SORU-Ýlk kitap yazmaya Ýktisattan mezun olduðunuz zaman mý karar verdiniz ?
CEVAP- Çocukluðumdan beri kitap çýkarmak hayalimdi. Kitap çýkarmak için okul bitmek ya da yaþ deðil, bilgi birikimi gerekli. 18 yaþýnda kitap çýkaran insanlarda var. Kitap yazmak kolay ama yayýnlamak zor ve maddiyat iþi . Sizlerin de ilerde kitap yazan insanlar olmanýzý candan dilemekteyim.
SORU- Ýktisat ve Matematik arasýnda ne gibi iliþki bulunmakta?
CEVAP- Matematik bir nevi hesap kitap iþi demiþtim .Matematiði kuvvetli olan insanlar Ýktisatta daha da baþarýlý olurlar. Ýstatistik,Muhasebe gibi Ýktisat dallarý hep hesaplama ile olmakta dikkat ederseniz. Bugün daha Ýlköðretim Okulunda Matematikteki baþarýnýz sizin daha da baþarýlý olmanýza sebep olacaktýr.
SORU- Baþarýnýzýn sýrrý nedir Hocam? (Sinem)
CEVAP- Baþarýmýn sýrrý üç kelime ile Ýnanmak , okumayý sevmek ve okuduklarýmý uygulamak ile elde ettim.
SORU- Kaymakamlýk ve Müfettiþlik ayný zamanda Hukuk dalý deðil mi?
CEVAP- Kaymakamlýk Hukuk Dalý deðildir. Hukuk, Ýktisat ve Ýþletme, Maliye gibi Siyasa Bilgiler gibi okullarýn ders konularý birbirine benzer bu okullardan mezun olanlar Kaymakamlýk, Müfettiþlik sýnavlarýna baþvurabilirler.
SORU- Gazeteci olmak için hangi okula gitmeliyiz (Sümeyye Konyalý)
CEVAP- Gazeteci olmak isteyenlerin herhangi bir okul bitirme þartý olmamakla beraber Gazeteci olmak isteyen insanlar bence Ýletiþim Fakültesinde okumasýnda yarar var.
SORU- Muhasebeci olmak için hangi Fakülte okumak gerekmekte? Muhasebe Bölümünden mezun olunca ne oluruz?
CEVAP – Muhasebeci olmak için Ticaret lisesi okumak yeterli ama 2 yýllýk Muhasebe veya Ýþletme okuyan da Muhasebeci olabilir ama hem Muhasebeci hem Mali Müþavir olmak isteyen Ýktisat Ýþletme gibi Muhasebe eðitimi veren bölümleri okursa o zaman hem Muhasebecilik hem Müþavirlik yaparlar.
SORU- Gazeteci olmak için hangi derslere önem vermeliyiz? Neler yapmalýyýz?
CEVAP- Gazeteci olmak için öncelikle Türkçe ve Edebiyata ve Sosyal Bilimler derslerine aðýrlýk vermek gazetecilikte baþarý saðlar iletiþimi güçlü insanlar gazetecilikte daha baþarýlý olmakta çok okuyarak ve okuduklarý üzerinde düþünen ve okuduklarýný uygulayan insan gazetecilikte baþarýlý olur.
SORU- Çekingen olan insanlar gazeteci olabilir mi _
CEVAP- çekingen insanýn gazeteci olsa bile etkili ve verimli olmasý zor. Her meslekte etkili ve verimli olmak için giriþken aktif ve çevresi ile iyi iletiþim kuran insanlar olmaya gayret etmeniz lazým.
Hepinize üstün baþarýlar diler, beni buraya davet eden Okul Müdürünüz Zafer beye de teþekkür ederim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.