KENDO - TEMMUZ 2005
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusun de Japonya Büyükelçiliği’nin 80. ve Japonya Başkonsolosluğu’nun 40.yıldönümü vesilesiyle düzenlenen "Kendo ve Iaido Gösterisi"ne davet edildim. Kendo hakkında kapsamlı bir yazı yazmıştım bu sayfaya ama tekrar bu yol’a (bu bir spor değil, yol!) olan hayranlığım iki kat artınca bir yazı daha yazmak fotoğraflarla sizlere göstermek zorunda hissettim kendimi. Ama önce bugünle ilgili izlenimlerimi anlatayım.
Seyircilerin ilgisi beni oldukça şaşırttı. Çocuklarını da alıp gelmişti bir sürü insan ki bazıları ayakta izlemek zorunda kaldı. Ayrıca çok sayıda yabancı izleyicide mevcuttu salonda. İzleyiciler büyük bir saygı ve sessizlik içerisinde, olması gerektiği gibi izlediler gösterileri.
Lakin genel olarak Kendo hakkında verilen bilgilerden sonra İstanbul ve Ankara ekibi antreman-karşılaşma için sahneye çıkınca biz Türklerin felsefesi olan bir yol’u fanatikleştirebileceğimizi gördüm. Çünkü çekirgeler yoğunlaşma isteyen bir karşılaşmayı tezahürat ve alkışlarla futbol-basketbol maçına çevirmeyi başardılar. Seyirciler Türk olanlar Japonca bağırıyordu..
En ilginci ise bir seyircinin benim karşılaşmam esnasında vuracakken "kılıçla VURRR LOOOO…" diye olanca gücüyle bağırmasıydı…
Bugün için Japonyadan, karşılaşmaların yapılabilmesi için hakemler gelmişti. Bunların dışında diğer 8–9.dan senseilerin yaptığı gösteriler harikaydı. Sakin olarak çıktığımız karşılaşmada seyirci bizi tezahüratları ile mahvetti. Sakin maç yapacakken hırslı bir karşılaşma oldu…
Japon büyükelçisi konuşmasını Türkçe yaptı. O salon alkıştan yıkıldı herkes ayakta alkışladı… Dünyaca ünlü hakemler her karşılaşma sonu Türk bayrağına defalarca dönüp Japon selamları yaptılar. Gösteri öncesi sakin olan seyirci bağırmaktan ve heyecandan yoruldu. Gösteri bittiğinde kimsenin sesi çıkmıyordu…
Kendo kelimesi Japoncada "Kılıç Yolu" anlamına gelmektedir. Japonya’da olduğu kadar genel olarak Asya, Avrupa ve Amerika’da da en yoğun ilgi gören budo (savaş disiplinleri) dalıdır. Kökenleri samurai sınıfının esas silahı olan Japon kılıcı katana’nın kullanımına dayanmaktadır. Modern Kendo, yaklaşık üç asır önce shinai (bambu kılıç)’nin ve bogu (antrenman zırhı)’un Japon savaşçılarının çalışma aracı olmaya başlaması ve geleneksel kılıçla savaş sanatının bu sayede güvenli ve serbest çalışımıyla bugünkü şeklini almıştır. 16. Yüzyıl Feodal Japonya’sında tüm ülke çapındaki iç savaşlar sırasında kılıç teknikleri ölüm kalım pahasına öğrenilmekteydi. Samurai’lar kılıçlarını sanki kollarının doğal bir uzantısıymış gibi benimser, genelde tahta kılıçla çalışırlardı. Bu dönemin sonucunda kılıç kullanımındaki temel yollar "kata" yani kendo’nun esas formları olarak ortaya çıktı. Öğretilerinin tamamen kendine özgü olduğunu öne süren kılıç ustaları tarafından yaklaşık 600 kadar kılıç okulu kurulmuştur. Bunların birçoğu günümüze kadar gelememiştir.
Kılıç sanatının o zamanki temel amacı rakipleri en etkin şekilde öldürmekti. "Bushi" savaşçılarına düşmanlarına gereksiz acı çektirmemeleri amacıyla anında öldürmek öğretilirdi; bu düşünce "Bushido" yani Savasçı nın Yolu’na ait bir gelenekti. "Kata" formları Kendo’da temel olarak öğretilmeye devam edildiyse de kata’ların belli kombinasyonları kılıç savaşında gerçekleşebilecek olasılıkların hepsini karşılayacak yeterlilikte olmadığı için yeni arayışlar oldu. Tekniklerin özgürce çalışılma ihtiyacı shinai ve bogu’nun kullanımını doğurdu. Bugün Kendocular öncelikli olarak shinai ve bogu ile, kata formlarını ise gerçek ya da tahta kılıçlarla çalışmaktadırlar. Tipik şekliyle modern Kendo, dojo adındaki çalışma mekânında, sensei (öğretmen), sempai ve kohai (kıdemli ve kıdemsiz öğrenciler) olan kenshi (kılıç kullanıcılar)’in düzenli ve hep birlikte karşılıklı çalışmalarını içerir.
Kendo, fiziksel gücün olduğu kadar zihinsel ve ruhsal gücün de kullanımını ve gelişimini öngörür. Cesaret, hızlı ve sakin karar verme, ekip bilinci gibi yetenekleri, saygılı ve kibar olmak gibi belli davranış kalıplarıyla birlikte çalışanlarına yansıtır. Barındırdığı binlerce senelik geleneği ve kişisel gelişime dayalı olan kendine özgü amaçları, Kendo’nun spor olmak ötesinde farklı bir öğreti olduğunu kanıtlamaktadır. Bu özellikleriyle Kendo, 1911 senesinden beri Judo ile birlikte Japonya genelinde erkek öğrenciler için zorunlu ders haline getirilmiştir. Günümüzde yirmi milyona yakın çalışanıyla Kendo Japonya’nın en popüler sanatlarından biri konumundadır. Uluslararası Kendo Federasyonu’na 41 ülke üyedir; düzenledikleri Dünya Şampiyonası üç senede bir, Avrupa Şampiyonası ise iki senede bir yapılmaktadır
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.