Röportaj-6
Soruyorum,
-Evet sayın hocam nerede kalmıştık?
Bay vatandaş,orasını senin bilmen lazım,
Öyle ya şu notlarıma bir bakayım, evet evet,yerel yönetimler,Tarım-orman ve bilim teknoloji başlıklarımız kalmış.
Buyurun efendim, yerel yönetimlerle ilgili fikrinizi alabilir miyim?
Devlet millet adına hizmet verebilecek en önemli ana birimdir yerel yönetim,Özel İdare ve Belediye iki ayrı kurum gibi gözükse de, aslında buna muhtarlığı da katıp bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Neticede üç müessese de halkla iç içe, hesap verebilirliği yüksek kurumlardır.Ancak bu tür kurumlara seçimle gelen kimselerin profili çok çok önemlidir,işçisi, memuru amirinin duruşuna göre çalışırlar, iş yaparlar ya da katakulli çevirirler,hani bir röportajımızda “nitelikli meclis nitelikli vekille oluşur” demiştik burada da aynı değerlendirmeyi yapıyorum, yani nitelikli bir başkan saygın üyelerden oluşan bir belediye meclisi,özel idarenin il encümen heyeti ve muhtarlar halk adamı olurlarsa gerisine diyecek yok,hangi kurum yanlış yapabilir ki?.
Peki yerel yönetim ne yapabilir derseniz izah edeyim.
1-Barış ve hoşgörünün tesisinde rol oynar.
2-Mevcut bütçeyi titiz ve dikkatli kullanırlar,
3-Eğitim ve sağlık konusunda katkıları olur,
4-Halk adına piyasayı şehri denetlerler,
5-Başka illerle işçi alışverişi sağlayabilir,
6- Vekiller üzerinde etkili olabilirler,
7-Ekonomik açıdan diğer şehirlerle işbirliğine gidebilirler,
……………………………………….vs.
Yani şu andaki haliyle maalesef yerel yönetim çarkı pek dönmüyor,dolayısıyla huzur ve mutluluğu yakalayamıyoruz,hala çalıp çırpmak niyetiyle bu görevlere talip olan kimseler vardır.
Belediye,belediye,belediye,halkın huzuru mutluluğu ona bağlıdır ne demişle “para basamaz,adam asamaz” onun dışında her konuda topluma katkıda bulunabilir,
Mesela,
1-Değişik alanda faaliyet-üretim yapabilecek yüzlerce atölyelerin açılmasına ön ayak olabilir,
2-Okullara ilgiyle destekle ciddi bir katkı sağlayabilir,örneğin her okula bir çalışanla temizlik,güvenlik sorununu hal edebilir,
3-Okullar arasında yapılacak yarışmalara sponsor olabilir
4-Bazı alanlarda nitelikli vatandaş yetiştirmek için kurs ve seminerler verebilir,acaba hangi ilimizin belediyesi eğitim öğretim için kurduğu bir komisyonla yılda 3-5 çalışma yapıyor?.Ben duymadım biliyorsanız söyleyin.
5-Herkese açık birkaç semtte aş evi açabilir en azında birkaç yıllığına örneğin ben şehrimde aç insan olabilir diye endişe ediyorum.
6-Başka illerle işbirliğine giderek nerede iş imkanı varsa o ihtiyaca göre elemen yetiştirip gittiği yerde de barınma imkanın sağlayabilir,sahiplenebilir,bu konuda kendi şehrinin zenginlerini farklı illerde organize ederek öğrencilere burslar temin edebilir.
7-Dünya belediyeleriyle kardeşlik kurabilir siyaseten değil ekonomik ve sosyal kültürel katkı konularına işbirliğine gidilebilir
…………………………………………………….vs
Adalet ve huzurun ana kaynağı durumunda olan muhtarlıklarımıza ne değer veriyoruz?Muhtar seçilmenin bir kriteri var mı?Muhtar seçildikten sonra kayda değer bir kurs ya da seminer verdiriyor muyuz?,Muhtarın el kitabı tarzında küçük bir kaynakta olsa eline bil kitapçık veriyor muyuz? Her soru için cevap kocaman maalesef
E.KAYA
YORUMLAR
Birden 6'ya kadar olan bu yazı dizisini zevkle ve dikkatle okudum.
Son günlerdeki yoğunlığum yüzünden gecikme yaşadım.
Kaliteli bir seriydi.
Emeğinden dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır. Yazıya yorum yapılmaması okuyucu sayısını biraz düşürsede kiymetini düşürmüyor.
olsa
100 puanla bu emeği değerlendirirdim.
Kusursuz.
Saygı ve selamlar.
Başka konularla sizi görmek isteriz.