- 1061 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gazi Üniversitesi işletme Bölümü Öğrencisi Tokat'ın Zile ilçesinden Ömer Eken ile röportaj
GAZİ ÜNİVERSİTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ VE TOKAT HABER GAZETESİ YAZARI ÖMER EKEN: “YAZARAK BU ÜLKEYE BORCUMU ÖDEMEYE ÇALIŞMAKTAYIM” DEDİ.
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullardan mezun Hangi okullarda okudunuz ?
ÖMER EKEN - 11 Mayıs 1988’de Zile de doğdum. İlköğretimi Zile’de Fevzi Çakmak İlköğretim Okulun da tamamladım. Lise eğitimimi ise bugün halen söylemekten gurur duyduğum okulum Tokat Fen Lisesinden 2006 yılında tamamladım.Halen Gazi Üniversitesi İşletme Bölümünde okumaya devam etmekteyim.3. sınıftayım.
SORU- Neden işletme okumak istediniz? Fen lisesi mezunları genelde tıp, mühendislik gibi bölümleri tercih ederler?
ÖMER EKEN- Aslında hedef işletme değildi. Ben fen lisesinde, fen bilimleri bölümü mezunuyum, sınav sistemi gereği eşit ağırlıktan tercih yaptığımızda ortak bölümleri seçebiliyorduk. Bu sebeplerden dolayı işletme bölümü tercihi yaptım.
SORU- Ailenizden bahseder misiniz? İşletme Bölümü tercihinizde ailenizin etkisi nedir?
ÖMER EKEN- Babam tarım ve ticaretle uğraşmaktadır. Annem ev hanımıdır. Bir kız kardeşim var ilköğretim sekizinci sınıfta, iyi bir hukukçu olacağı ümidindeyim. Ailem benim verdiğim kararları hep desteklemiştir ki, bu destek benim yanlış karar vermemem için önemli olmuştur.
SORU-Kitap okumakta mısınız? Bunun eğitim hayatınıza ne katkısı oldu?
ÖMER EKEN- Elbette kitaplar benim vazgeçilmezlerim arasındadır. Kitaplar ufuk açmak için önemli araçlardır, hayat sadece derslerden ve formüllerden ibaret değildir. Kitaplarda derslerin ve formüllerin dışında kalan hayatın eğitim kaynakları arasındadır. Bakış açıları kazandırır, sizi sığ sulardan okyanuslara götürür.
SORU-Arkadaş seçiminde neye dikkat edersiniz? Bunun eğitim hayatınıza ne katkısı oldu?
ÖMER EKEN-Ben arkadaşlığın seçilerek sahip olunacak bir duygu olduğuna inanmıyorum. Sosyal çevreniz, yaşam şartlarınız ve dünyaya bakış açınız zaten sizi belirli bir çevrenin içerisine dahil etmekte. Bu çevre içerisinde paylaştıkça arkadaş, beraber mutluluk ve sıkıntı çektikçe de dost olunacağı kanaatindeyim. Çok güzel dostluklara sahip biri olarak söylüyorum, dostlarım şu anda Türkiye’nin saygın üniversitelerinde başarılı öğrenciler olarak eğitim almaktalar. Bu başarılı dostların eğitim hayatıma katkısı açıktır, nettir.
SORU-Liseli ve üniversiteli olmakla, Ankara ve Tokat’ta yaşamak arasında ne farklar var?
ÖMER EKEN- Lise yılları biraz daha tozpembe gibime geliyor. Daha rahat ve gelecek kaygısının, uzun vadeli planların yapılmadığı yıllar. Ancak üniversite öyle değil daha özgür fakat daha ciddi ve ayakları yere bir dönem. Hayata atılmadan hemen önce son kontrollerin yapıldığı yer üniversite. İki şehirde benim için vazgeçilmezler arasında. Toprak mı çekiyor yoksa kan mı çekiyor bilmiyorum ama Tokat’ın yeri ayrı.
SORU- Üniversite gençliğinin ne gibi sorunları var? Çözüm yolları genelde neler?
Üniversite gençliğinin yapısal ve siyasi iktidar ile değişen ve gelişen sorunları var. Yapısal sorunlardan kasıt, altyapı ve üniversitelerin bulundukları bölgedeki sivil toplum kuruluşlar ve yerel odalar ile lan işbirliği eksikliğidir.
Siyasi iktidar sorunu ise, her değişen iktidarda üniversiteler siyasi kamplaşmanın merkezi haline gelmiştir. Halbuki bilim merkezi olması gereken bu kurumlar siyasallaştırılmıştır. Siyasal olmakla ideoloji üretmek arasında fark vardır. Üniversiteler ideoloji üretebilirler ama siyasi iktidarların rant merkezleri haline gelmemelidirler. Burada üniversite gençliğini beklentisi hangi siyasi parti olursa olsun üniversiteleri rant kapısı olarak bilim merkezi olarak görmelerinde geçer. Ayrı yapısal sorunların çözümde ise insan yatmaktadır. İnançlı ve çalışkan insanlarla bu yapısal sorunlarında aşılacağı düşüncesindeyim.
SORU-ÖSS sistemi adil mi? Buna alternatif önerileriniz var mı?
Eğer ÖSS’yi sadece sınav ve değerleme mantığında bakarsak, beklide Türkiye’nin yaptığı en doğru dürüst işlerden biridir. Tek bir kitapçık bile çalınsa sınavın iptal edildiği bir sınav elbette adil bir sınavdır. Birde bu sınavın gerisine bakarsak, adillikten söz edemeyiz. Gelir dağılımındaki eşitsizliklerin olduğu bir ülkede, dershane gibi sektörlerin varlığı adaleti yok etmektedir. Parası olanın daha iyi dershane ve özel eğitim aldığı, sonucunda iyi üniversitelere yerleşmesinde adillikten söz edilemez. Burada çözüm Eğitim Planlaması Mekanizmasının çalıştırılmasıdır. Meslek Liseleri gerçekten Memleket Meselesi haline gelirse, öğrenciler, belirli bir plan dahilin de ve yetenekleri doğrultusunda eğitim hayatlarına devam ederlerse başarı gelecektir. Devlet eğitim imkanlarının eşit sunulması gibi önemli bir görevi, hükümet politikası olarak değil Devlet politikası olarak görmelidir. Bugün ortak bir payda vardır en büyük yatırım beşeri sermayeye yapılan yatırımdır.
SORU-Liselerde ve dershanelerde meslek tanıtım konusunda yapılanlar yeterli mi? Siz meslek tanıtımı konusunda lise de yeterince bilinçlenmiş miydiniz? Okullar ve dershaneler neler yapmalı?
ÖMER EKEN- Meslek tanıtımları noktasında eksikliği kabullenmek lazım. Öğrenci arkadaşlarımız üniversiteye gelince ben böyle bir bölüm beklemiyordum diyorlar. Bu konuda görev rehberlik servislerinindir. Ben şanslı bir öğrenciyim. Tokat Fen Lisesinde yeterince mesleki bilgi aldığım düşüncesindeyim. Rehberlik servisleri üniversiteler ile işbirliği yapabilirler, her üniversite bu konuda kapılarını açacaktır.
SORU-Tokat’ta üniversitenin gelişmesi için sizce neler yapılmalı?
ÖMER EKEN -İlk önce siyasetten arındırılmalı. Mesleki yeterlilik noktasında bilimsel çalışma ön plana çıkmalı. Daha sonra belediyelerin ve halkın katılımı ile ortak bir platform altında geliştirme stratejileri belirlenebilir. Burada siyasi görüşü ne olursa herkes bulunmalıdır. Ancak böylelikle gerçek bir üniversiteye sahip olabiliriz. Tüm bunlar sadece Tokat özelinde geçerli değildir. Tüm Türkiye için geçerli olan gerçekliktir.
SORU-Üniversite de okuyan gençler genelde düşüncelerini yazılı sözlü anlatmaktan kaçınmaktalar ama siz bu konuda çok cesursunuz, bu tutumun size faydaları neler ve gelecekte neler olacak?
ÖMER EKEN- Üniversiteler de ki genç dostlarım, arkadaşlarım biraz hayat kaygısından ve gelecek kaygısından olsa gerek konuşmaktan kaçınmaktadırlar. Ben lisede 4 yıl devlet tarafından okutulmuş, parasız yatılılık imkanı sağlanmış bir öğrenciyim. Halen devlet üniversitesinde okumakta, devlet yurdunda kalmakta ve devlet bursu almaktayım. Benim ki bir nevi borç ödemektir. Okuduklarımı düşündüklerimi paylaşmak bu doğrultuda benim için vazgeçilmezdir. Tokat’ta bana kapılarını açan Tokat Haber Gazetesine ve size, teşekkürü bir borç bilirim. Zaman aralıkları ile kendimi sözlü olarak ifade fırsatı bulduğum Kanal B televizyonuna buradan teşekkürlerimi iletirim. Cesaret kısmına gelince, adımdan kaynaklı bir adalet duygusu yüklenmiştir omuzlarıma, elim yettiğince, dilim döndüğünce hep haklı olandan yana olacağım, bedel ödenmesi gerekirse ödenir. Önemli olan gece yatağa yattığınızda vicdanınız da ki huzurdur. 21 yaşımda ancak bu kadar savunabiliyorum, gücüm bu kadarına yetiyor. İler ki yıllardan bundan daha farklı olmayacak, Ömer aynı Ömer olacak, biraz büyüyecek, bilgi ve görgü birikimi artacak ve zulüm Azrail olsa da yine Hakk’ı ve haklı olanı tutacak.
SORU- Hayattan beklentileriniz nelerdir? Hangi mesleği nerede yapmak istersiniz? Neden ?
ÖMER EKEN- Benim hayattan değil de hayatın benden beklentileri var. Ben kar mı katma değer mi sorusu arasında katma değer cevabı verenlerdenim. Bu yüzden hayat benden bir katma değer üretme mi bekliyor. Umarım bu beklentiyi karşılaya bilirim. Hayalimdeki meslek yıllardır değişmedi. İşletme bölümünü ve hatta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini tercih etmemde bu meslek egemendir. Ben kaymakam olmayı hedefleyen biriyim. Borçluyum bu devlete demiştim, o borcun en iyi şekilde ödeneceği, idealist insanların mesleğidir kaymakamlık.
SORU-İşletme bölümü öğrencisi olarak Tokat’ın gelişimine ne önerilerde bulunacaksınız?
ÖMER EKEN- Tokat potansiyeli olan bir kenttir. Gerek fiziki gerek beşeri koşulları yeterlidir. Ancak Tokat’ta organizasyon eksikliği vardır.Bu konuda gelişim kat edilirse, Tokat’ın kalkınması için önemli adımlar atılacaktır. Bu yolda üniversitemizdeki iktisat ve işletme bölümü hocalarımızdan gerekli olan teknik bilgi desteği, ticaret sanayi odamızdan gerekli sermaye ve halkımızdan yeterli katılım olursa başarılı olunacağı kanaatindeyim.
SORU- Başka nelere değineceksiniz?
ÖMER EKEN- Bu güzel sohbet için size çok teşekkür ederim. Umarım bu ülkenin ve doğduğum toprakların gelişmesi için yapılan yollarda bende bir parke taşı olurum. Size ve hemşerilerime selam ve saygılarımı iletirim.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.