- 588 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
NEVŞEHİR KAPODOKYA ŞİİR ŞÖLENİ
Peri kızının ülkesindeydik!....
...................................
Peri kızının ülkesinde görkemli bir törende bir araya geldik. Periler ülkesine yakışan bir buluşmaydı. Bu diyara Cenabı Hak doğuştan bir güzellik vermiş, insanların ekmek kapısı olmuş. Orada yaşayanlar bunun kıymetini bilir mi bilemem ama her şehre nasip olmayan, doğal, tabii ve ilginç bir güzellikle tanışıyorsunuz. Bu güzel diyara birkaç defa gidip aynı heyecanı yaşadım.
Yozgat Sürmeli Festivali Şiir Şöleni Programına katılan daha önce kendisi ile değişik illerde tanıştığımız şair Ayşe Paslanmaz bizi memleketi olan Nevşehir’e davet etmişti. Ayşe Paslanmaz Ürgüp FM Yönetim Kurulu ve Kapadokya Şairler Yazarlar Derneği Başkanlığı yapıyor. Ayşe Hanım dördüncüsünü gerçekleştirdiği “Kapadokya Şiir Şöleni”ne Yozgatlı Şairleri de davet etti.
Biz de, Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, Şair arkadaşlarım Osman Yüksel, Salim Gülbahçe ile birlikte bu programa katılmak üzere Nevşehir’e hareket ettik. (Yani Periler Ülkesine!..) Programa katılmak üzere Sarıkaya’dan Kelami Akdemir, Akdağmadeni’nden Şakir Susuz’da geldiler.
Değişik illerden gelen 100’ün üzerinde şair, yazar, gazeteci ve sanatçı arkadaşlarımız vardı. Anlaşılan oydu ki, Ayşa hanım bu yıl birilerine mesaj vermek istiyor. Nevşehir’e Şair-Yazar çıkarması yapıyordu. Gerçekten programı da dop doluydu.
16-17-18 Ekim üç gün süreyle Şairleri Nevşehir’de (Periler ülkesinde) konuk etti. Üç ayrı yerdegerçekleştirilen şiir dinletisinin yanı sıda Ürgüp EF’in canlı yayın programına da katılan şairler bu şehirde olmanın mutluluğunu ve sevincini dile getirdiler. Ayrıca Nevşehir Belediye Başkanlığınca tahsil edilen üç otobüsle yörenin ilginç tarihi ve tabii güzelliklerini gezip Periler Ülkesine olan hayranlıklarını ifade ettiler.
Belirttiğim gibi bu şehre bir kaç kez gelmiş olmama rağmen, her gelişimde çevrenin doğal güzelliğine hayran kalmışımdır. Çok iyi biliyorum ki, bu tür kültür ve sanat etkinlikleri o ilin tanıtımı için son derece faydalı programlardır. Bu mana da kendi iline, kendi ilinin tanıtımına katkı da bulunan bu uğurda emek veren Şair Ayşe Paslanmaz’ı gönülden kutluyorum. Emeğine, yüreğine ve alın terine saygı duyduğumu ifade ediyorum.
Dolu dolu bir programla, üç gün süreyle 100’ün üzerinde şair ve yazarı konuk etmek, onları ağırlamak her babayiğidin harcı olmasa gerekir. Böylesine yürekli bir insanıalkışlamak insani bir görev olmalı. Nevşehir’in tanıtımına çok büyük katkısı olduğunu düşündüğüm “Kapadokya Şiir Şölenlerinin”devam etmesinden yanayım.
Buraya katılan insanların tamamen gazete, dergi, televizyon, internet siteleri ve kendi çıkaracakları eserlerinde dile getirerek yazacaklarını, konuşacaklarını ve Nevşehir’in reklamını yapacaklarını da çok iyi biliyorum. Bundan daha güzel bir tanıtım, bundan daha güzel bir reklam olur mu?
Dördüncü Kapadokya Şiir Şöleninde dikkatimi çeken bir konu daha vardı. Hem Nevşehir Halkı, hem de Nevşehirli yöneticiler bu tanıtımın bilincine varmış olmalıdır ki, salonu doldurdular ve şölene büyük katkıda bulundular.
Başta Nevşehir valiliği, Belediye Başkanlığı olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş bu şöle katkıda bulunma sözü verip programın içerisinde olmuşlar. Nevşehir Milletvekilleri, Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğü programa sahip çıktıklarını göstermişler. Ürgüp Belediye Başkanı, Gülşehir, Göreme, Uçhisar, Ortahisar Belediye Başkanları katkı ve destekte bulunmuşlar. Bundan daha güzel bir birliktelik olamaz.
Nevşehir’de insan kendini “Periler Ülkesinde” hissediyor dedik; böyle bir his içinize doğuveriyor. Böyle bir programı gerçekleştiren Ürgüp FM Yönetim Kurulu ve Kapadokya Şairler-Yazarlar Derneği Başkanı Ayşe Paslanmaz’a da “Peri Kızı” ünvanını vermişler. Bu ünvan Şair arkadaşımıza da çok güzel yakışmış...
Bunları ifade ettikten sonra son olarak şunu söylemek isterim. Biz bu tür programlara ilimizi temsilen katılıyoruz. Ücretini de cebimizden ödeyerek fedakarlıkta bulunuyoruz. (Bu defa Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu beyin katkılarıyla ve Ticaret Sanayı Odamızın maddi desteği ile katıldık, kendelerine teşekkür ediyoruz.)
Evet son sözümüzü söyleyecektik. Şaire, Yazara, Sanatçıya değer vermek güzel bir şey. Şiir şölenlerini anlamına uygun yapmak, konuklara sahip çıkmak, onları mutlu ve memnin etmek çok önemli. (Çok zor ve sıkıntılı olduğunu da biliyoruz.) İlinize davet ettiğiniz insanlara sahıp çıkmanız doğal bir konu; bundan gayrisi anlamsız olur. Tabii ki, katılımcıların da anlayışlı olmaları, her sorunu dert edinmemeleri de önemlidir.
Hani ne derler: “Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır.” Bu temennilerimle bizleri konuk eden, bizleri ağırlamak için seferber olan Ayşe Paslanmaz ve ekibine, şiir şölenine katkıda bulunanlara, şairlere sahip çıkan tüm gönül dostlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz; Emeklerine, alınterlerine, yüreklerine sağlık...
Ahmet Sargın
www.ilerigazetesi.com
Yozgat Şiarler ve Yazarlar Birliği Başkanı