ÇuKuR (ORHAN VELi KANIK CiNAYETi)
MASSiMO NUN ORHAN VELi iLE iLGiLi YAZI DiZiSi- VARAN 6
Ölümü; talihsiz bir kaza veya şüpheli bir ölüm değil, sinsice işlenmiş bir cinayettir. tekrarlıyorum: CİNAYET.
Çıkardıgı ’YAPRAK’ dergisinde,ezanın türkçe okunmasının
kaldırılmasına ilişkin yasayı,Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanmadan
önceki günlerde; yazılarında eleştirdigi için; kendisine daha sonra bir komplo hazırlanmıştır.Belediyenin kazdırmış oldugu çukur; evine dönüş yaptıgı güzergaha ve köşeye kazılmıştır.Düştügünde sadece dizinden
yaralanmamış,başını da çarpmıştır.Ölüm nedeni otopsi ile
belirlenmiş ve sanıldığı gibi alkol zehirlenmesi değil,BEYİN KANAMASI sonucu yaşamını kaybettigi rapor edilmiştir.
O çukura düştügü tarihin bir 10 Kasım! (10 Kasım 1950) olması da özellikle ilginç bir
tesadüf! ve düşündürücüdür. O akşam Üç Nal Lokantasında olmakla beraber
başka bir yere ugramadan evinin yolunu tutmuştur.Çukur bu yol üzerindedir ve bu çukurun kazılmış oldugundan habersizdir.Düşmesi rakıya olan sevdasına baglanarak olayın üstü ve dolayısı ile düştügü çukur konusunun üzeri kapatılmış ve bir muammaya dönüştürülmüştür.
Bu çukura düştükten dört gün sonra; beyin kanaması sonucu ölmesinin nedeni tıp adamlarının cevaplandırabilecegi bir sorudur.Fakat ölüm nedeni ile kazılan çukur arasındaki ilişki kesin ve o çukurun neden oraya kazıldığı açıktır.
Araştırılması gerekenler;
1- BELEDİYE NİN o ÇuKuRun KAZILMASI İÇİN VERDİGİ EMİR TUTANAGI; tekrarlıyorum; emir tutanağı,TARİHİ; EMRİ VERENLERİN TESPİTİ VE BAĞLANTILARI.
2-Düştügü ÇuKuRun ENİ,BOYU,ÇAPI ve DERİNLİGİNE ait SAYISAL BİLGİLERin ve daha sonra o çukurun tekrar ne zaman ve ne şekilde kapatıldıgının araştırılması vs.
Bunların araştırılması sonucunda dügüm çözülecek,böylece tarihi bir gerçek,yıllar sonra da olsa ortaya çıkarılmış olacaktır.
Aşagıdaki yazılardanda da konu ile ilgili teget! ve fakat gerekli ayrıntılı bilgiler edinilebilir.
Sunay Akın ve Özdemir İnce `nin konu ile ilgili gazete yazıları...Sayfamda...
*...Şinasi Baray, Ankara Lisesi’nden arkadaşlarıdır ve okulun tiyatro oyunların dekorları onun tarafından yapılmadır. Ankara’da yaşayan Şinasi, arkadaşlarının seslenişiyle ‘Bir de Şinasi’, Üç Nal adında içkili bir lokanta açar. Bir dönem sanatçıların uğrak yeri olan lokanta, çevre düzenlemesi sırasında yıkılır. Melek Baray, Anday’ın şiirinde üç ünlü şairle birlikte anılan Şinasi’nin kim olduğunu merak edip araştıran sosyolog Okan Konuralp’e, eşini 1989′ da kaybettiğini söyleyerek, lokantanın masalarında gezinen, konukların elyazılarıyla dolu şeref defterini gösterir ve şunları söyler: “Orhan çukura düştüğü gece bizdeydi. Başka bir yere uğrayıp içki içmiş olamaz.”
**Ben henüz 36 yaşında iken -hayattan koparılan- sevdigim ve okumaya asla doyamayacagım; ünlü şairimiz Orhan Veli Kanık `ın; karanlıkta o köşeyi döndügü anda; attıgı adım öncesi; aklında tasarladıgı bir şiirinin dizeleri; parmaklarının arasındaki sigarasından bir nefes çektigine eminim.Cebindeki son 28 kuruşu sayan; tamamlanmamış son şiirini bir diş fırçasına sarılı olarak bulanlar...neden o çukurla ilgili hiç bir bir araştırma yapmayı düşünmediler? Neden o çukurla ilgili sayısal bir bilgiye sahip degiliz? VAR MI? VAR MI? VAR MI?
*** ’iyisi mi bir yazar,hep suya sabuna dokunmayan yazılar yazmalı’-O.V.Kanık.
bkz. SU-ya sabuna dokunmamak: Türk Dil Kurumu-Türkçe Sözlük.
Anlatamıyorum
Ağlasam sesimi duyar mısınız,
Mısralarımda;
Dokunabilir misiniz,
...
LÜTFEN YORUM YAPMADAN ÖNCE; DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN AŞAĞIDAKİ ADRESLERİ TIKLAYINIZ:
www.antoloji.com/ender_sezer
www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp?sair=51694&siir=736800&order=baslik