- 1715 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SİVASLI AŞIKLAR ve SİVAS ŞİİR ETKİNLİKLERİ
Şiir dostlarımız Bekir Alim, İlkay Coşkun ve Yusuf Bal tarafından özenle hazırlanıp 08 Ocak 2009 tarihinde sanatseverlerin faydasına sunulan Güldeste aşıkların harman olduğu Sultanşehir Sivas ve ilçeleri; Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara’ya olan ilgiyi bir daha alevlendirdi.
Türkiye’nin önemli yeraltı yerüstü zenginlikleriyle, aşıklarıyla, güreşcileriyle yiğidolarıyla ünlü Sultanşehir Sivas e aklıma düşünce turizim fuarlarında koferanslarda panellerde yayla şenliklerinde kavun festivallerinde karşılaştığım, dernek ve vakıf merkezlerinde görüştüğüm kadim dostlarımı büyük düşün adamlarımızı halk önderlerimizi hatırladım.
Yaşayanlara selam, ebedi aleme göç edenlere rahmet olsun.
Sivas yollarına düşmüş Sivas Çobanlarının da yanık kaval seslerini duyar gibi oluyorum. Bu Sivas Çobanlarının yanık kaval seslerine karışarak yayılan aşk özlem memleket şiirleri Kelkit Vadisi’nden de Bozok Yaylası’ndan da, Uzun Yayla’dan Ordu, Çambaşı’ndan, Şebinkale’den Tokat yamaçlarından da duyulacak yankılanacak.
Şiirler, şarkılar, türküler deyişler ve aşıklarımızın ozanlarımızın şairlerimizin şiir yorumcularımızın şiir etklinlikleriyle Sivas havasını solumanın heyecanını aynen hissediyorum.
Koskoca Sivas coğrafyasında elbeteki saz ile sözü birleştirip önemli bir kültür sanat kaynağını günümüze taşıyan aşıkların Sivas adıyla birlikte anılması çok anlamlı olduğu için biz de buradan giriyoruz konuya.
Güldeste’yi incelerken alfabetik sıraya göre düzenlenerek bizi şiirleriyle buluşturan isimleri; Ahmet Acar, Azimet Işık, Bilal Karaman, Buket Doğan, Bülen Arı, Bülent Uygun, Celal Şerbet, Celalettin Tokmak, Dilek Uluocak, Enver Yıldız, Esra Kaya, Fadime Öztürk, Fatma Hizmetli, Fatma Pınarbaşı, Feride Ekici, Feyzullah Seçkin, Gökhan Yahşi, Gülsüm Ceran, Gültekin Toga, İlhami Arslantaş, İlkay Coşkun, İsmet Yılmaz, Kenan Bilgaç, Mehmet Sabri Kılıç, Memduh Atalay, Mete Dayı, Muhsin Yazıcıoğlu, Mustafa Poyraz, Mustafa Duyar, Münevver Düver, Nevin Kılıç, Orhan Karahan, Orhan Kızlarkayası, Ömer Tural, Perihan Karadayı, Ramazan Keleş, Ramazan Özdemir, Refik Kutlu, Remzi Timar, Rifat Kaya, Sabiha Serin, Salih Aydoğdu, Şadiye Gürbüz, Şahin Yılmaz,Şevki Kayaturan,Şule Ersöz Kaynak, Şükrü Toprak, Turan Aslan,Turan Vişne, Ümran Toprak, Veysel Kızlarkayası, Yusuf Bal, Zeki Çimen, Zihni Taştan, Zübeyde Gökbulut oluşturmuş.Tebrik ediyorum.
Bu güldeste, daha öncekilere önemli katkılar sağlayacak.Güldestede yer alan amatör ve usta şiir dostları bundan sonra yayınlanacak antolojilere daha fazla şiir gönderme gayreti içinde olacak.Eserde yer alan isimlerin büyük coğunluğu Sivaslı diğerleri de Sivas dostu.
Eğer önceden haberim olsaydı ben de Güldeste’de ’Aşık Veysel ile Söyleşi’ isimli eserimile yer almak isterdim.
Halk Önderi büyük düşünür Muhsin Yazıcıoğlu’nun ’Üşüyorum’ isimli eseri de güldesteye ayrı bir derinlik kazandırmış.Bu çalışmalar Sivas’ın şiir ortamlarında engin deyişlerin yer yıl dört mevsim canlılığını koruyacağını gösteriyor.
Şemseddin Sivasi, Pir Sultan Abdal, Ruhsati, Kul Himmet, Suzi, Aşık Veysel, Zaralı Halil Söyler, Mesleki, Aşık Talibi, Recep Kamil, Şeyh Halit, Sefil Selimi, Aşık Talibi, Gürünlü Aşık Rıza, Ali İzzet Özkan, Veysel Cehdi Kut, Kul Gazi, Feryadi, Belcikli Seyit, Karasarlı Seyit, Aşık İsmeti, Ali Dayı, Şükrani, Nuri Sivasi, Kul Himmet gibi yüzlerce ustamız yetişmiş yüzlerce çırak yetiştirmiş sivas ve ilçelerinde.
Ahmet Kutsi Tecer gibi eğitim önderleri Muzaffer Sarısözen gibi sanat ustaları Sivas Şiir Etkinliklerinin yoğun ilgi görmesine vesile oldular.
Sivas ve ilçelerinde yılda birkaç defa gerçekleştirilen Sivas Şiir Etkinlikleri, Sivas Aşıklkar Bayramı, Sivas Bir Bahar Akşamı Şiir Dinletisi Sivas’ın kültür sanat zenginliklerine önemli güç kazandırıyor.
Aşık İsmeti, Aşık Kaptani, Aşık Derdiyar, Yavuz Bülent Bakiler gibi şiir ustalarımız Türkiye’nin önemli etkinliklerde Şiirli şuurlu sunumlarıyla adeta Sivas havası estiriyorlar.
Sivas Fasıl Heyeti Aşıklar ve Halk Oyunları Derneği (SİFAHOD) yıllardanberi Sivas aşıklık geleneğinin yaşatılması için çok büyük hizmetler yaptı.
Bu şiirli şuurlu kültür sanat çalışmalarını sürdürmeye kararlı kuruluşlar arasına bir de Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Siyşad katıldı.
Dernek, 10 - 11 Ekim 2009 Tarihleri arasında ilk etkinliğini Sivas’da gerçekleştirilecek.
Etkinliğe, Sivaslı Aşık, Ozan, Şair, Şiir Yorumcusu ve Medya mensubu şiir dostlarımız da dahil birçok amatör ve usta katılacak.
Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Hafik Kaymakamlığı ve Sivas Sanayi ve Ticaret Odası katkılarıyla gerçekletirilecek etkinlikte Özellikleriyle Güzellikleriyle Sivas ve İlçeleri de Şiirlerle Tanıtılacak diyerek aylardır duyurusunu yaptığımız 13. Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması hakkında da bir iki cümlelik bilgi verilmesi dileğimdir.
Resmi kuruluşlarımız ile gönüllü kuruluşların Sivas Şiir Etkinlikleri’ne karşı samimi ilgilerini ayakta alkışlıyorum.
Etkinliğe katılan ve dostluğumuzu içine sindirmiş şiir ustaları etkinlikte şiir sohbeti yaptığında ’’AŞIKLIK, OZANLKIK, ŞAİRLİK VE ŞİİR YORUMCULUĞU; ÖZEL YETENEK, BİLGİ, BECERİ VE YOĞUN EMEK İSTEYEN CİDDİ VE SAYGIN BİR MESLEKTİR.Hikmet Okuyar’’ şeklinde ifade ettiğimiz tezimizi konuşup tartışmasını istiyorum.
Köy Enstitüsü mezunlarının çok yakından tanıdığı Giresunlu Eğitimci Şair, Şiir Yorumcusu, Yazar ve Yönetmen Vahit Kaya üstadın ebedi aleme göç edişinin 52. gecesinde tüm duyarlı canlarımızdan Fatihalar ile güzel dilekler sunulmasını bekliyorum.
Şartlar müsait olup da etkinliğe katılabilseydim ’Aşık Veysel ile Söyleşi’ isimli eserimi binlerce çoğalttırılmış olarak Sivas Sevdası ile yanıp tutuşan Sanatsever Sivaslı canlarıma Sivasspor hayranlarına dağıtacaktım.
Valimizin ve Belediye Başkanımızın şahsında; etkinliğe katılanlara, öncülük eden tertip komitesine, katkı sağlayanlara, Milli Eğitim Müdürü, Kültür ve Turizm Müdürü, Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkililerine, özellikle de aşıklarımızın ozanlarımızın şairlerimizin şiir yorumcularımızın kültür sanat faliyetlerine özel yer veren Sivas Medyası’nın saygıdeğer mensuplarına şiir yüklü duygularla teşekkür ediyorum.
’Aşık Veysel ile Söyleşi’ isimli eserimi Sivas Şiir Etkinlikleri vesileyle sanatsever dostlarımla paylaşıyorum.
AŞIK VEYSEL ile SÖYLEŞİ
Erenler aşkına çağırdığımda,
Dikildi karşıma göz etti bana.
Duyulması için bağırdığımda..
Şebingülü ile naz etti bana.
Karac’oğlan, Emrah dedim ağladım,
Kavalı, tulumu, saza bağladım,
Yeşil çevre aşkı diye çağladım..
“Dikilen fidanlar az” dedi bana.
Anlattım sevdayı, sevgiyi, yaşı;
Dere gibi aktı, gözden gözyaşı;
Doğruldu hafifçe, çatıldı kaşı..
Manalı hâl ile söz etti bana.
Sorduğu ilk sual Abdi Beğ oldu.
Eseri divanı nerde, ne oldu?
Özü görmeyene bir tokat oldu..
’’Ölünceye kadar yaz” dedi bana.
Nerde erenlerin fermanı nerde?
Nerde dertlilerin dermanı nerde?
Duyur sözlerimi namerde, merde..
Diyerek yol ile iz etti bana.
Dedim ki durmadan çalışıyoruz,
Nimeti şükürle bölüşüyoruz,
Teknik imkânlara alışıyoruz..
“Kahraman öncüler az” dedi bana.
Gerçeğe uymayan pozlar var dedim,
Elden kaçırılan kozlar var dedim,
Gönülden görmeyen gözler var dedim,
“Uyansın, uykuyu boz” dedi bana.
Sivr’alan köyünden Sivas iline,
Can suyu verelim Şebingülü’ne,
Baş koyduk deyince Hakk’ın yoluna..
Güldü, gülümsedi göz etti bana.
Demirin tavında gördük tanıştık,
Eksik noksan birçok konu danıştık,
Varlığı, yokluğu sorduk konuştuk..
“Kaynak derinlerde kaz” dedi bana.
Hikmet Okuyar
Köprübaşı / Şebinkarahisar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.