sadece altı noktayla yazanlar
Brail alfabe nedir:
Brail alfabe görme engellilerin eğitiminde kullanılmak üzere oluşturulmuş bir alfabedir kağıt üzerinde kabartılar oluşturduğu için. Halk arasında daha çok kabartma yazı olarak bilinir. Alfabe, altı noktadan oluşur. Alfabenin kulanımı için dikdörtgen, plastik bir yazı aracı ve uç kısmı çivi, yukarısıyani elle tutulan kısmı tahta olan bir kalem tasarlanmıştır..
Tablet denendikdörtgen yazı aracında yirmi yedi satır ve her satırda otuz kutucuk bulunur. Her kutucukta ise altı tane nokta mevcuttur. Yazılar alfabe kurallarına uygun olacak şekilde, kitap veya defteryapraklarına göre daha kalınyapraklar tabletin iki kapağıarasına usulüne uygun olarak yerleştirilir ve kalemle kutucukların içine bastırılarak yazılır.
Braille alfabe okul çağındaki görme engelli çocuklara, görme engelliler için açılmış ilköğretim okullarında birinci kademenin ilk yıllarında öğretilir. Bu okullardaki öğrencilerin ders araç ve gereçleri kabartma olarak hazırlanır.
Günümüzde bu alfabeningörme engelliler tarafından kullanımıise oldukça yaygındır., dergilerden takvimlere kadarpekçok günlük ihtiyaç brail alfabe ile basılabilmekte ve görme engellilere ulaştırılabilmektedir.
Bu sebeble de Braille alfabe görme engelliler için büyük önem arzetmektedir.
Braille alfabenin görme engellilerin hayatındaki yerinedir;
Görme engelliler Braille alfabeden eğitimden günlük yaşama kadar pek çok alanda faydalanmaktadır. İlköğretimde eğitimlerini bu alfabe ile sürdürürler.
Daha sonraları bu alfabe onların günlük yaşamında vazgeçilmez bir unsur haline gelir. Örneğin kullanımı oldukça yaygın olan kabartma saatler sayesinde bireyler tam saatinde iş yerlerine ulaşırlar. Hiçbir toplantıyı kaçırmazlar. Veya çok önemli bir iş yemeğine tam vaktinde ulaşırlar.yada breille alfabe ile görme engelliler için hazırlanmış dergi, kitap vs.yi çok rahat takip edebilir, böylece pek çok gelişmedenvaktinde haberdar olurlar.daha başka bir örnekle, görmeyenler daima ceplerinde yada çantalarında taşıyabilecekleri mini cep tabletleri ile
Konferanslarda önemli gördükleri bölümleri not alabilir, böylecealdıkları notlardan daha sonra tekrar faydalanabilirler.
Braillealfabeningörme engellilerinhayatındaki önemi nedir:
Braille alfabe görme engeli bireylerinhayatınailköğretim çağında yadaileri yaşlarda rehabilitasyon hizmetleri sayesinde girdikten sonra görme engelli bireyin hayatında köklü değişikliklerin meydana gelmesini sağlar. Başka bir ifade ile bu alfabe, görme engelli bireyin hayatının dönüm noktasıdır adeta.
Görme engelli bireybu alfabe sayesinde okuyupyazdıkça özgüvenini kazanır. Kendini fark eder , görme duyusuna sahip olan insanlardan hiçbir eksiğinin olmadığının ayrımına varır.böylece önce kendi içindeki aşılmaz sandığı çetin kayalardan geçer yani “ben yapamam,” “ben başaramam.” Psikolojisinden önce kendi kurtulur. Sonra bunu bütün insanlara kabul ettirir.çalışır çabalar, hayata dört elle sarılır. Azmi sayesinde herkesin gıpta etiği bir mevkiyesahip olabilir. Şairlik, yazarlık, öğretmenlik, hafızlık sahip olabileceği mesleklerden sadece bazılarıdır.
kendi parasını kendi kazanır,kendi ihtiyaçlarını kendi karşılar. Parasını kimseye sormaksızın istediği vakit, istediği şekilde tüketir. üretmekten,var olduğunu hissetmekten, yaşamaktan mutluluk duyar o mutlu oldukça çevresini de mutlu eder. Asosyallikten uzak, Toplumda beğenilen ve örnek alunan bir insan olur. Toplum tarafından sevilir ve kendisinedaima saygı gösterilir. . Kimseye muhtaç olmadan mutlu bir yaşam sürer.
Ne mutlu aşılmaz engelleri aşıp tüm dünyaya parmaklarıyla hükmedebilenlere….
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.