- 1663 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
"Şehişr Eskişehirdir" e gezimiz
“ŞEHİR ESKİŞEHİRDİR”E TATLI BİR GEZİ (GİTTİM, YAŞADIM, YAZDIM)
İşitme engelliler dünyasına olan ilgi ve sevgimizi bilmeyen yoktur.Bu sevgi sayesinde bu dünyada tanınan bir insan olmak bizlere her zaman zevk vermekte.
Bu dünyadan edindiğimiz dostlar ve bu dünyanın insanlarını bizlere olan ilgi, sevgi ve duyarlılığını da bilmeyen yoktur.
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de bulunan İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Merkezi (İÇEM) lise öğrencisi Denizhan Can ile internette tanışmış ve konuşmuştuk. Denizhan bizleri babası Ahmet Can ile de hemen tanıştırarak konuşturdu. Babası Ahmet bey , oğlu Denizhan’ın gelişimi konusunda benim onları ziyaret ederek ona moral vermem motive etmem konusunda yardımcı olmamı isteyince “ Davete icabet sünnettir” diyerek kalkarak Eskişehir’e gittik. Eskişehir zaten bir çok dostumuzun, Eskişehir’ li kızlarla evlenerek yerleştiği memleketti. Hem onları görecek, hem işitme engellilere moral verecek, hem de Eskişehir’i yöneten bir Tokatlı olması ile gurur duyduğumuz Eskişehir valisi Mehmet Kılıçlar’ ı ziyaret ederek ona Başarılar dileyecektik. Burada bir parantez açmak lazım .
ESKİŞEHİR’İN TOKAT DOĞUMLU GENÇ VALİSİ MEHMET KILIÇLAR
Mehmet Kılıçlar , Tokat’ın Artova İlçesi Taşpınar Köyünde 1965 yılında doğarak, orada çıkıp okuyarak Valiliğe kadar daha 40 yaşlarında yükselmiş bir hemşerimizdi. Bu yüzden benim her zaman ilgimi çekmiştir başarıları. “Kişisel Gelişim” yazıları yazan bir insan olarak her zaman başarılı hemşerilerimiz dikkatimizi çeker. Bu yüzden Mehmet Kılıçlar ile tanışmak benim için güzel bir tecrübe olacaktı.Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’ nun başarılı insanlarla , engelli insanlara olan sevgisini yakinen takip ettiğimden Kılıçlar da da aynı sevginin olduğuna şahit olmak bizleri sevindirdi. Mehmet Kılıçlar engellileri başından savmadan değer vererek ilgi ile sevgi ile dinleyen bir hemşehrimiz.
Topçam’ ın saat 7 de kalkan Bursa arabası ile hareket ettik. Sabah gün ışırken Eskişehir’de olduk. Eskişehir’de 24 saat açık bir Onur İşkembe salonu vardır. Bu salonda Eskişehir’e gelen her ünlü işkembe yer ve bu an fotoğraflanır duvara asılır. Duvarlar ünlü kişilerin resimleri ile doludur. Buraya ,bende her Eskişehir’e gittiğimde otogardan şehir merkezine uğradığım zaman işkembe içerim. Sonra da sabah şehir kaplıcalarına giderim. Zaten o zaman çok insan uykularında olur. Kimseyi bulamayız .
OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİNDE İŞİTME ENGELLİ TEK ÖĞRENCİ MAKİNA MÜHENDİSİ CANER DOĞAN
Eskişehir’ e inince ilk işimiz Büyükşehir Belediyesi’nde sevgili arkadaşım , bu sene Osmangazi Üniversitesinin tek işitme engelli öğrencisi olarak mezun olan Makine Mühendisi Caner Doğan’ın babası Maliye Daire Başkanı Hayri Doğan’ı ziyaret ettim. Ona Tokat Gazetesinde kendi isminin de geçtiği haber olan gazetenin sayısını verdim.Hayri bey her zamanki nezaketi ile bizi karşıladı. Bu sene kızının da Anadolu Üniversitesi Edebiyat Bölümünden mezun olacak olmasının sevincini yaşamaktaydı. Hem Hayri beyi hem de derslerinin yoğunluğundan dolayı bulamadığımız Caner Doğan’ı gıyabında tebrik ettik . Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’ i tebrik edecektim ama Almanya’da seçimlerden dolayı orada yaşayan Türk Vatandaşlarına moral vermek için Almanya’ya gittiğini öğrendim.
Hayri beyden ayrıldıktan sonra Hemşerimiz Vali Mehmet Kılıçlar’ı ziyaret edelim dedik. Özel Kalem Müdürü Mehmet Konukçu Vali beyin vilayette olmadığını ve öğleden sonra gelmemizi istedi. Bizlerde İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde İşaret Dili Tercümanı olan hemşerimiz Oğuz Arslan’ı ziyaret edelim , dedik. O görevde bina dışında olduğundan görüşemedik.
Eskişehir’e güzellik katan Tramvaya atlayarak Anadolu Üniversitesi kampusune doğru yola çıktık. Bu tramwaylar gerçekten de ulaşım için güzel bir araç . Otobüslerden daha rahat ve kullanımlı. “ Keşke bunlardan Tokat’ta olsa” diyerek geçirerek Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kampusüne gelmiştik. Şunu söylemek lazım ki tramwaylar ulaşıma büyük katkı sağlamakta 600 bin nüfuslu Eskişehir’e güzellikler katmış. Vakit öğle olunca kimseyi bulamadık. Kantinde oturarak işitme engelli dostları beklemeye başladık.
Kampuste otururken daha önce Turhal Mal Müdürlüğü yapan Bülent Kalkan’ın Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Dekerasyon Bölümü mezunu oğlu Ahmet Melih kalkan’ı gördük. Şimdi Entegre Yüksekokulunda grafik okumaktaymış.
İŞİTME ENGELLİLER OKULUNDA İŞİTME ENGELLİLER VE HOCALARI İLE TANIŞMA
Birazdan sonra Eskişehir’e davet eden Denizhan Can’da gelerek bizlere “ Hoş Geldiniz” dedi. Bizleri Hocası Yusuf Arıcı beyle tanıştırdı. Yusuf beyle engellilerin gelişimi üzerine bir saate yakın sohbet ettik. İşitme engellilerin gelişimine çaba harcadığını ve onların gelişimi için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı. Okul Müdürü Cem Girgin ile tanışma imkanımız olmadı. O gün okulda yokmuş. Milli Kareteci olan İçem Lisesi öğrencisi sempatik Can Çapuroğlu bizlerle tanıştı. Sohbet ilerleyince heyecanlanan Can bayağı bizleri heyecanlandırdı. Abisinin başarılarından falan bahsetti. Hayata bağlılığı ve hayat sevgisi Can’ın gözlerinden okunmaktaydı.
.Bu sefer lise bölümünden aynı binada bulunan Entegre Bölümüne geçerek Babası İÇAD(İşitme engelli Çocuklar ve Aileleri Derneği) Başkanı olan ve Sulusaray Beyazıt Köyünden Emekli Baş komiser Cemal Özmen’in oğlu Ahmet Turan Özmen ile karşılaştık. Onunla hemşerice sohbet ettik. Babası ile konuşmak istememize rağmen ulaşamadık. Keşke orada daha çok işitme engelli ailesi ve işitme engelli ile sohbet etseydik. Sınav zamanı olduğundan dolayı da okulda kimseler yoktu.
Entegre Yüksek Okulunun başarılı ressamı Pelin Hazal Aktaş ile sohbet ettik. Sonra okulun lise kısmında okuyan kardeşi Uğur Aktaş ile sohbet ettik. Çok başarılı resimler çizen bu iki kardeşte işitme engelli. Anneleri Altun Aktaş Hanım çocuklarının eğitimi için üstün çaba harcamakta. Bizlerde onları takdir etmekteyiz. Çok istememize rağmen A Turan Özmen ailesi ile Pelin Hazar Aktaş ve ailesini ziyaret edemedik.
Daha sonra Entegreden tanıdığımız Maraşlı Mert Delikanlı Salih Torun ile ayak üstü sohbet ederek mezuniyet sınavlarında üstün başarılar dilemeyi de unutmadık.
Buradan arkadaşlarla hep beraber tramwayla çarşıya çıktık.
ESKİŞEHİR VALİSİ TOKATLI MEHMET KILIÇLAR HEMŞERİSİ BİR YAZARA SICAK DAVRANDI
Bizleri davet eden Denizhan ile beraber Hemşerimiz Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar’ ı ziyaret etmek üzere valiliğe gittik. Vali bey makamındaydı.Denizhan Özel Kalemde beklerken Beni o an odada bulunan konukları gittikten sonra kabul etti. Vali bey alçak gönüllü tutumu ile bizleri etkiledi. Vali beyin doğduğu köyün komşu köyü olan Yağcımusa köyünde bulunan “Adıgüzel” soyadını taşıyan yakın akrabalarımızı vali beyde tanımaktaydı ve o ailenin akrabası olduğumuza hem şaşırdı hem memnun kaldı. Bizlerde Eskişehir’e geliş amacımızı anlattık. Vali bey işitme engellilerle nasıl anlaştığımızı sordu. Biraz işaret bildiğinizi engellilerle rahat anlaştığımızı söyledim.Ziyaretimizi yazan Tokat Gazetesi nüshasını verdim. “ Sessiz Dünyadan Esintiler” ve “ Tokattan Zirveye Doğru “ kitaplarımızı armağan ettik. Beraber Vali beyin çayını içtik. Vali bey ile hatıra resmi çekindik. O da bizlere Eskişehir Valiliği yayını olan “Yine Geldi Aşk Elçisi “ adlı Mustafa Tatcı’nın hazırladığı ve Vali Mehmet Kılıçlar’ın önsöz yazdığı Yunus Emre Şiirlerinden oluşan kitabı, Eskişehir Valiliğinin Eski Yeni adlı aylık dergisini ve Eskişehir’i tanıtan bir cd armağan etti . “Tokatlı Hemşerilerime selamımı götürün. Eskişehir’ de Tokatlıların bir hemşerisi ve evi var” diyerek gülümseyerek bizi yolcu etti. Valinin tavırları bize Recep Yazıcıoğlu’nun tavırlarını hatırlattı. Onun Tokat dönemini anlatan bir kitabımızın hazırlık çalışmalarını anlattığımız zaman , ona da yollayacağımızı belirttiğim an teşekkür ettiler.
Vali bey , gerçekten de Tokat’ın bir köyünden çıkarak o makamlara geldiğini unutmadan alçak gönüllü tavırları ile Eskişehir halkının sevgisini kazanmış genelde. Konuştuğumuz Eskişehirliler’in çoğu Validen sempati ile söz ederek kapısının herkese açık olduğuna vurgu yaptılar.Eskişehir’in tanıtımına en az Belediye kadar önem veren Vali dergiler çıkarmış, cd ler hazırlatmış. Yunus Emre’ye olan sevgisini de çalışmalardan fazlası ile görmekteyiz. Yazar ve şairlere olan sevgisi ile Mehmet Kılıçlar ilerde adından söz ettiren bir bürokrat olacak bence. Vali Recep Yazıcıoğlu’ndan sonra hakiki manada halkını seven bir Vali ile tanışmak bizi mutlu etti.
HER SPORU YAPAN ÇOK YÖNLÜ İŞİTME ENGELLİ MLLİ GÜREŞÇİ ERHAN KAVAK
Vali beyin yanından ayrılınca daha önce tanıdığımız ve Futboldan ,güreşe ve hentbola kadar her türlü sporu yapan Erhan Kavak’ ziyarete gittik .İşitme ve konuşma engeli olan Erhan Kavak , hentbol oynarken dizini incitmiş ve Anadolu Hastanesinde menisküs ameliyatı olmuştu. Bizim ziyaretimize memnun olduğunu belirterek teşekkür etti. Ayağa kalkar kalkmaz bizleri ziyarete geleceğini de söyledi.Bu sempatik milli güreşçi Kardeşimize şifalar dileyerek ayrıldık.Orada Anadolu Hastanesinde çalışan işitme engelli Harun Petek, İlköğretimde okuyan işitme engelli Burak Mert Adıgüzel, İçem Lisede okuyan İşitme engelli Naim Ayas, Ali Alpak ile tanışarak hemen koyu sohbete daldık. Bayağı sohbet ettik. Erhan hasta yatağında bile dostlarını başına toplamaya ve motive etmeye, onlara moral vermeye çalışan hayat dolu bir işitme engelli.
İNSANLARI CANDAN SEVEN CAN AİLESİ
Oradan bizi Misafir edecek olan Can ailesinin yanına geçtik. Afyon yoluna yakın Gültepe’de oturan Can ailesi Eskişehir’in yerlilerinden bir aile.
Evin reisi baba Ahmet Can , Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi memurluğundan emekli. Anne Gülsüm Can ise halen memur olarak aynı fakültede çalışmaya devam etmekte. Evin kızı Hilal Can ise çalışmakta. Evin büyük oğlu olan Özgür Can işitme engelli ve Entegreden mezun.Evin sempatik gelini Özlem Can ise Bingöllü ve aynı zamanda da Entegre mezunu. Özgür ile bu okulda tanışarak evlenmişler.Aile ile işitme engellilerin sorunlarını konuşarak vaktin nasıl geçtiğini adeta unuttuk. Aile reisi Ahmet Can Tokat Yazması ve Tokat sofra bezlerini gelinine anlatırken internette gördüğü yazma ve sofra beslerine hayran olan gelin Özlem Can Tokat’ı merak ettiğini belirtti. “Sessiz Dünyadan Esintiler” adlı kitabımıza en çok evin sempatik ve eşine ve insanlara sevgi ile bağlı gelini Özlem Can ilgi gösterdi ve “ Abi bunu bir haftada okurum” dedi. Bizde okumasını ve başkalarına da okutmasını dileriz.
Gece boyunca sohbetimiz ve içilen çaylar, ailenin büyük oğlu Özgür Can ile ettiğimiz güzel sohbetlerle yatma zamanı geldi.Sabah kalktığımızda çalışan kardeşler işlerine gitmişlerdi. Evin emekli reisi Ahmet bey samimi havada hazırladığı kahvaltı ile bizleri sohbeti ile , oğlu Denizhan ‘ın gelişimini ne kadar istediğini anlatarak oğullarını ve kızını ne kadar sevdiğini gösterdi.
ESKİŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI YILMAZ KARACA
Denizhan ile beraber Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karacayı Anadolu iş hanında bulunan Anadolu Gazetesinde ziyaret ettik. Yılmaz bey ile Yılmaz Büyükerşen’ in başarılı Belediyecilik anlayışını konuşurken , oradan Büyükşehir Belediye Başkanlığı Maliye Daire Başkanı Hayri Doğan beyiz ziyaret etmek için Büyükşehir belediyesine geçtik. Başkanın çok meşgul olmasından dolayı gene görüşemedik. Hayri Bey bizlere Büyükşehir Belediyesini tanıtan kitapçıklar, cd , faaliyet raporunu anlatan kitapçıklardan 3 er tane armağan etti.Tokatta gazetede tanıtırsınız diye.Oğlu işitme engelli Caner Doğan’ın Mühendis olarak mezun olmasını tekrar kutlayarak oradan ayrıldık. Gülten Hanım ile Hayri beyi bu ülkeye güzel Üniversite mezunu iki evlat yetiştirmesinden dolayı buradan bir kere daha tebrik etmeden duramadım. Gerçekten de Bu ülkenin Hayri bey ve Gülten Hanımlara ihtiyacı çok.
ŞEHİR ESKİŞEHİRDİR ŞEHİR MEDENİYETTİR VE ESKİŞEHİR HEYKELLER ŞEHRİDİR
Daha sonra işitme engelli dostlarla yeniden buluşarak sohbet ettik. Hep beraber Eskişehir’i gezdik. Eskişehir Yılmaz Büyükerşen’in rektörlüğü zamanında tam Üniversite kenti olmuş.Caddelerde daha çok genç gezmekte. Eskişehir’de o güne kadar hiçbir şehirde görmediğim heykellerle karşılaştım. Yılmaz Büyükerşen rektörlüğü zamanında da Güzel Sanatlara Gönül vermiş bir başkan. Entegrede bile resim seramik ve heykel bölümleri var. Zaten başkanın da kendisi heykeltıraş. Bu gezide tanışamadığımız Başkan ile bir gezide inşallah tanışarak işitme engellirin gelişimi konusunda fikirlerimizi anlatırız kendisine . O geziyi de yazma imkanımız olur.
Bu arada dikkatimizi çeken şey de engellilere Eskişehir halkının , yönetimin son derece saygılı olması ve bazı yerlerde özellikle Anadolu Üniversitesine girişte engellilere güvenliğin saygılı olması. Sanırım burada yıllarca işitme engellilerle iç içe yaşayan Eskişehirlilerin onlara sevgi ile sahip çıkması etkili olmuş.
VALİYE ULAŞTIM ŞİNASİYE ULAŞAMADIM(!)
Aslen Tokat’ın Büyükyıldız Köyünden olup da telefonda tanıştığı Dilek Hanımla dostluğu aşka dönüşen , sonra onunla evlenerek, Eskişehir’de iş bulup oraya yerleşen Makine Teknikeri Şinasi Doğan ile iş çıkışı Üniversite önünde buluşmak üzere sözleştik. Şinasi ‘yi beklerken İşitme engelli dostumuz Burak Mert Adıgüzel ile işitme engellilerin gelişimi üzerine sohbet ettik. Şinasi ile uzun zaman görüşememiştik. Ona espri ile “ Eskişehir’in Valisine senden kolay ulaşmaktayız , sen büyük adam olmuşsun “ dediğim zaman uzun zaman aradan sonra buluşmanın sevincini yaşadık.
ABB KONGRESİ ANKARA’DA
“Sevdikleri ile geçirilen zamanı unutur insan. Sevdikleri ile zaman insana su gibi gelir “ misali ayrılık zamanı geldi. Anadolu Basın Birliğinin kongresine katılmak üzere Ankara’ya gittik. Anadolu Basın Birliğinin binasında Malatya, Antalya , Samsun, Manisa’dan gelen dostlarla tanışarak sohbet ettik. Manisalı Gazeteci Cengizhan Erdem ile muhabbet ederken , işitme engellilere olan ilgimize pek çok gazeteci şaşırmadan edemedi.
Halil Zor gene Genel Başkan olurken Mehmet Camgözoğlu ağabeyimiz her zamanki gibi gene divan başkanı idi. Bizi oradakilere de tanıtmayı unutmadı. Mehmet ağabeyimizin sevgisi ile güç aldık.
Kongreye Tokattan gelen dostlarla katıldıktan sonra Hacı Bayram ve Kocatepe Camilerinde gezinin ardından “ Tilkinin dönüp dolaşarak geleceği yer kürkçü dükkanıdır “ misali Tokat’ımıza döndük.
Başka gezileri de sizlerle paylaşmak dileklerimizle….
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.