- 725 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
öss Tercihleri Üzerine İsmet Yalçınkaya ile Sohbet ( ÖSS Söyleşileri)
TOKAT FİNAL DERGİSİ DERSHANESİ ÖĞRETMENİ İSMET YALÇINKAYA ÖSS ADAYLARINI TERCİH HATALARI KONUSUNDA UYARDI:” TERCİHTE KODLAMA HATASI TELAFİSİ OLMAYAN YANLIŞLARA SEBEB OLABİLİR. “ DEDİ
SORU- Hocam, 2008 ÖSS tercih dönemi ne zaman başlayacak ve ne zaman sona erecek? Adaylar kaç tercih yapa-cak ve kaç defa tercih hakları bulunmakta?
İ.YALÇINKAYA -Son aşamaya gelinen bu dönemde öğrencilere tekrar başarılar dilerim. En önemli kısım tercih kısmıdır. Henüz açıklanmamakla beraber 20 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında olacağı kuvvetle muhtemeldir. Adaylar önceden olduğu gibi 24 tercih yapabilecekler.
SORU- ÖSS tercihte bugüne kadar en çok hangi tercih hataları ile karşılaştınız?
İ.YALÇINKAYA -Biz tercihlere çok önem veririz. Tercihteki hatanın telafisinin mümkün olmayacağını biliriz. Ter-cihte en önemli hatalardan birinin kodlama hatası olduğu unutulmamalı. Yanlış bir kodlamayla hukuk kazanabilecek öğ-renci çocuk gelişimi bölümü kazanabilir. Bir öğrencinin burslu bir yer kazanabilecekken yanlış kodlama sonucu paralı bir bölümü kazandığını biliyorum. Maalesef, ailesi, evini, arabasını satarak çocuğunu okutmak zorunda kaldı.
Bir üniversiteyi kazanabilecek bir öğrenci için tercih her şeyden önemli, hassas bir konudur. Tercih şakaya gelmez, telafisi mümkün olmayan bir konudur. Tercihte öğrenci ömrünü sürdüreceği, kısaca eş gibi birlikte yaşayacağı mesleği belirliyor. Onun için pişmanlık yaşanacak bir mesleği tercih etmemelidir öğrenci. İlla 24 tercih yapmak zorunda da değil. Sevdiği üç beş bölümle de tercihlerini tamamlaması mümkündür. Sonradan pişman olmak, çok şey kaybetmek söz konusu olabilir.
SORU- Bu hataların çözüm yolları neler?
İ .YALÇINKAYA - Öğrenci kendisini iyi tanımalı. İlgi alanlarının ne olduğunu iyi tespit etmeli. Daha sonra meslekler çok iyi araştırılmalı. Bundan sonra da akabinde kendisine en uygun meslekleri tercih etmeli. Üniversitede bölümünü beğenmeyen, bölüm değiştirmek isteyen on binlerce öğrenci mevcuttur. Bunlar zamanında iyi çalışmayıp yeterli puanı alamayan öğrenciler ile yanlış tercih yapanlardır.
SORU- Anne ve babalar ÖSS tercih döneminde çocuklarına karşı nasıl bir tutum izlemeliler sizce?
İ. YALÇINKAYA-Meslek; “Bir kişinin hayatını kazanmak, geçimini sağlanmak için yaptığı iş” olarak tanımlanıyorsa da, sadece para kazanmak için yapılan devamlı bir iş değildir! Meslek, “Belli bir formasyonu gerektiren, bilgi, beceri, ustalık, sevgi, ilgi isteyen ve hayat boyu sürdürülen bir iştir!” Birey; yetenek, ilgi ve istekleri doğrultusunda meslek seçtiği oranda başarılı, verimli ve mutlu olur. Özelliklerini göz önünde tutmadan rastgele seçim yaptığında başarısız, verimsiz ve mutsuz olur. Bu nedenle birey, meslek seçerken, kendi özellikleriyle seçeceği mesleğin nitelikleri arasında uygunluk olmasına dikkat etmelidir.
Ailenin ekonomik düzeyi ile kültür düzeyinin, gencin meslek seçimini olumlu veya olumsuz yönde etkilediği bir ger-çektir. Araştırmalar göstermiştir ki, ekonomik ve kültürel düzeyi yüksek olan ailelerde gençler, yetenek ve ilgileri doğrultusunda destek görmektedirler. Ekonomik ve kültürel olanakları yetersiz olan ailelerde gençler, kısa zamanda büyük kazanç getirecek veya itibar sağlayacak, moda mesleklere yönlendirilmektedir.
Aile baskısının egemen olduğu durumlarda ve mesleğin babadan oğla, anneden kıza geçmesi şeklindeki geleneğin sürdürüldüğü ailelerde, gence, aile mesleğini sürdürmesi için baskı yapıldığı görülmektedir.
Bazı aileler, kendi gençliklerinde yapamadıklarını, çocuklarının yaşamında gerçekleştirmeye çalışırlar. Zorlama so-nucunda gencin, genelde baba veya anne isteğine boyun eğdiği veya tam aksine isyan ettiği görülür.
Bazı ailelerde görülen bir başka hatalı davranış örneği de, meslek seçiminde gencin tamamen yardımsız, desteksiz ve başıboş bırakılmasıdır. Çocuklarına meslek seçimi konusunda rehberlik edemeyen aileler, onların meslek seçimi ter-cihine ilgisiz kalmakla, demokratik davrandıklarını ve sorumluluktan kurtulmuş olduklarını zannetmektedirler.
SORU-. 2008 tercih süreci ve tercih içeriğinin geçmiş yıllara göre farkı nedir?
İ YALÇINKAYA-2008 tercih süreci diğer süreçlerden pek farklı olmayacak. Başarı sırası tercihte en önemli fak-tör olacaktır. Bu yıl bazı okulların kontenjanları artırıldı. Yeni bölümler ilave edildi. Sınava giren öğrenci sayısı azaldı. Taban puanlar aşağı çekildi. Bir de alanların ortalamasında düşmenin kaçınılmaz olmasından dolayı geçen yıla göre aynı netleri yapan öğrencilerin kazanma olasılığı artacaktır. O yüzden bu yıl geçen yıla göre öğrenciler daha avantajlı ola-caktır. Tercihlerde gidip de pişman olunmayacak düşük puanlı bölümler yazıldığında kazanma şansı artacaktır.
SORU- Tercihte bulunacak öğrencilerin psikolojik olarak rahat etmeleri için neler yapmalılar?
İ YALÇINKAYA-Öğrenci tercihle kazanmayacaktır. 15 Haziranda yaptıkları sorularla kazanacaklar. Eğer normal veya iyi puan almışlarsa düşük puanlı garantili bir bölümü en alt tercihlere yazarlarsa rahat ederler.
Daha sonra üst tercihlere severek okuyacakları bölümleri yazacaklar. En son tercihi onun garanti gireceği okul olup gittiğinde pişman olmayacağından üstteki her bölüm onu sevindirecek ve mutlu olacaktır.
SORU - “ Arkadaşlarımdan ayrılmayayım.” mantığı ile tercihte bulunan insan ne gibi hatalar yapar?
İ .YALÇINKAYA-Biz işle arkadaşlığı birbirine karıştıran, birini ötekine tercih eden bir milletiz. Dershane seçimin-de de buna dikkat etmiyor ve birbirimizin verimini olumsuz etkiliyoruz. Tıp kazanabileceği puana sahip olduğu halde sırf kız arkadaşı olduğu için ailesinden de saklayarak öğretmenlik tercihi yapıp kazanan öğrenci biliyorum. Bu gençler “su testisi suyolunda kırılır” misali ilk yılın sonunda birbirinden ayrıldılar. Eee, ne oldu? Bu gibiler ömür boyu yaşanacak yanlış kararlar değil midir?
SORU- Bu sene tercihte bulunacak olan öğrencilere başka ne gibi tavsiyelerde bulunacaksınız?
İ YALÇINKAYA-Aileleriyle anlaşarak tercih yapsınlar. Beğenmedikleri, ilgi alanlarına uygun olmayan bir bölümü yazmasınlar. Bölümlerin özelliklerini iyi araştırsınlar. Birinci öncelikli olan il ya da üniversite değil, istikbaldeki mesle-ğine uygun bir bölümdür. İl ve üniversite arasındaki fark 4-5 yıllık eğitimle giderilir. Ancak bölüm farkı hiçbir şekilde giderilemez. Bu yüzden tercihte bölümlerin özellikleriyle ilgili uzmanlardan mutlaka yardım alınmalıdır.
Teşekkür ederim Hocam ilginize. Bizleri, ÖSS giren çocuğu olan aileleri ve ÖSS adayı okurlarımızı aydınlattınız .
TURAN YALÇIN-TOKAT