Hamdiye-4 / Evet doğru anladınız./İşte delilleri.
Hamdiye’ye Mektuplar -4 / Evet doğru anladınız./İşte delilleri.
Tarih:22 Kasım 2008 Cumartesi 14:04:15
RE: Selam
Hocam yanlış anlamadıysam şöyle diyorsunuz, kadın adet döneminde kanamayı tampon vs. durdurup çamaşırında ve vücudunda kan varsa temizleyip namazını kılar. Yani diyelim ki kadın 6 gün adet görüyor, namaz saatlerinde temizlemek şartıyla, namazını kılar. Varsa zikirini çeker. Yani ben hiç ara vermeden 41 gün bu tespihe devam edebilirim, namaz da kılabilirim, hatta her adet döneminde namaz saatinde temiz olmak şartıyla namaz kılabilirim. SAYGILAR
Evet, doğru anladınız.
İşte delilleri;
Sayın Hamdiye hanımefendi kızım.
Yukarıda belirttiğin durumdan dolayı, Sahihi buhari-hayız kitabını yeniden okudum. Abdest kitabını da yeniden, biraz daha itina ile okudum.
Kalbin mutmain olsun diye, bazı hadisleri sana da bildirmeye karar verdim ki, en sonunda kendi kalbinin kararını doğrudan, Ayeti kerime ve hadislerin ışığında verebilesin.
Önce hayız kitabının başında konuyla ilgili ayeti yazıyorum.
’’ Sana kadınların ay halini de sorarlar.
De ki;
O bir ezadır. Onun için hayz zamanında kadınlardan ayrılın ( cinsi temasta bulunmayın)Temizlendikleri vakte kadar kendilerine yaklaşmayın.
(kasıtın cinsel ilişki olduğu, birlikte aynı yatakta yatmalarında, tenlerinin değmesinde bir sakınca olmadığı, Hz aişe annemizden nakledilen birçok hadisle açıklanmıştır.)
İyice temizlendiler mi o zaman Allah’ın size emrettiği yerden onlara gidin. Herhalde Allah hem çok tövbe edenleri sever, hem çok temizlenenleri sever.’’
Bu bölümün sekizinci hadisinde, İbrahim en-Nahai;
Hayızlı kadının ayet okumasında beis yoktur, demiştir.
İbn Abbas da:
Cünübün kuran okumasında bir beis görmemiştir.
Peygamber(s.a.v.)de zamanlarının hepsinde (Yani her halinde)zikrederdi.
Ümmü Atiyye de;
Biz hayızlı kadınların mescide (camiye) gitmeleri, mü’minlerin tekbirleriyle tekbir etmeleri ve dua etmeleri ile emr olunur idik, dedi.
Cabir dedi;
Aişe hayz oldu da Beyti tavaf hariç, bütün haç fiillerini yaptı ve namaz kılmıyordu.
(Çünkü apdest tutması, yani kanın vücut dışına çıkmasını engellemesi imkânsızdı)
11.hadis:
Aişe annemiz buyurdu.
Ya Resulullah ben temiz olamıyorum diyen bir kadına; Resulullah
’’Bu ancak bir damar kanıdır,Hayız değildir.Hayız vakti geldiği zaman namazı bırak,hayız zamanın geçince kendinden kanı temizleyerek namazı kıl;buyurdu..
(Görüldüğü gibi, namazdan uzak tutan kanın vücut dışına çıkışıdır. İster hayız kanı istese başka sebeple olsun, kanın çıkışı ve bulaşması aptesti bozduğu için, namaz kılmayı engeller. Kanın tampon petlerle engellenmesi, geçici abdeste izin veriyorsa namaz kılmakta bir beis yoktur)
Şimdi okuyacağımız hadiste ise daha büyük müsaade olduğu görülüyor.
15.hadis:
....Ayşe (r)şöyle demiştir;
Kadınlardan biri Resulullah ile birlikte İtikâf etti.
(itikâf ramazanın son on gününde camide bir hücrede bütün zamanını ibadete vermektir)
Bu kadın, leğen altında( iken kırmızı kanı görülür halde) idi, o namazını kılardı.
(Resulullah onu namazından men etmemiş, camiyi terk et dememişti.)
yine ;Aişe (R) dan rivayetle Müminlerin annelerinden biri
(Peygamber hanımlarından bahsediyor) Hayızlı iken i’tikaf etmiştir.
( yani yukarıdaki kadın gibi bütün zamanını ibadete vermiştir. Görüldüğü gibi İtikâfta oruçlu ve namazlıydı deniliyor.)
Sanırım bu kadar açıklama yeterlidir. Yani açıkladığım şekilde kanın akışını geçici engelleyebiliyorsak abdest alıp namaz kılınabilir. Kadın Allah indinde, kulluğu yerine getirmede, erkekten daha aciz değildir.
Ayet mealince, Adet kadına eziyet veren bir haldir. O halde namaz kılabilmesi için özel gayret göstermek, zor bir işi Allah için yapmak durumunda kalmaktan ibarettir. Herhalde latıf olan Allah, böyle davranıp kendisine ibadet eden kadınları özel olarak ziyade sevapla karşılaması umulur.
Kuran okumak, zikir yapmak, kur’an-a dokunmak, camiye ve her toplantı yerine girmek, asla yasaklanmamıştır. Hâşâ kadın mescide girişi yasaklanan, aşağılanan biri değildir.
Bütün vakit namazlarını, cuma, bayram, cenaze namazlarını mescitlerde kılabilir.
Her türlü ayeti duayı okuyabilir. Mescitlerin en arka saflarında saf tutmalarının istenmesi, edep ve hayâdan dolayıdır. Kadınları utanıp sıkılmaktan, erkekleri, gözlerini şüphe uyandıracak bakışlardan korumak içindir.
Umarım faydalı olabilmişimdir. Herşeye rağmen samimi bir mümin bütün bilgilerinden sonra gönlünün fetvasını da dikkate alır.
Gönüller hakkın nazargahıdır.
Allah dua ve namazlarınızı, ibadetlerinizi kabul buyursun. Âmin.
Selam ve dua ile.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.