- 1768 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Ülkemiz insanı son günlerde kültür karmaşasındadır. Güzel Türkçemize verilen zararlar, Türk Kültürümüzün ve öz değerlerimizin, manevi değerlerimizin azaldığı, gelenek ve göreneklerimizin unutulduğu, sevgi ve saygı gibi önemli unsurun yaşatılmadığı bu süreçte bunlara olumsuz etki yapan faktörleri ne denli değerlendirip çözüm arayışı bulacağız.
Yavrularımızı gelecekte nasıl temiz bir toplum bekliyor. Mutlu olmak için iletişim ve paylaşımın önemi var ama neden bunlarda azaldı. Türk halkımıza neler oluyor ben çok üzülüyorum. Teknoloji olarak her şey var ama insan iletişiminde de kopukluk var. Sevgi ve saygı, paylaşım, dostluk ve akrabalık iletişimi, iyi ve kötü günlerimizdeki birbirimize olan destek, paylaşım, yardımlaşma, tutkunluk, aileler arası muhabbet neden eskisi gibi değil? Acaba halen var olan kuşaklar bunların düzelmesi için çözüm arayışı içindeler mi. Doğrusu yarın artık çok geç olabilir diye düşünüyorum.
Her şeyi ekonomiye bağlıyoruz, neden? İnsanlık, dostluk iletişimi, selam sabah her şey ama her şey artık maddiyatla ölçülüyor. Ne oldu manevi duygularımıza? Neden artık duygularımız köreldi, neden taşlaştık neden? Her şeyin para ile elde edileceği düşüncesi hakim artık, kesinlikle katılmıyorum İnsanı mutlu eden şey sadece para mıdır? Asla!.. Para gelip geçicidir ama ya duygularımız, ya o kalıcı dostluklar işte onlar kalıcıdır. Çocuğumuzun bir dediğini yapmadığımızda nasılda isyankâr olabiliyor. Anne ve babanın verdiği, emekleri bir, anda kayboluyor gözlerinin önünden, nasılda acı ama gerçek. Artık aileler çocuklarının yanında sadece ekonomi konuşuyor. Çocuklarının iç dünyası umurlarında bile değil. Evet, hayat pahalı olabilir ama ayaklarımızı yorganımıza göre uzatırsak bununda üstesinden gelmeyi başarabiliriz. Bir yerde ucuzluk var diye kucakla alıp eve getirmek zorunda değiliz, Demek ki iyi bir tüketici olmaktan da sınıfta kaldık.
Çocuklarımız ve torunlarımız yeni kuşak gençlerimiz yürekten gelen bir sevgiyi tanımadan büyüyorlar. Onlara sevgi yumağını nasıl özümsetebileceğiz, sevginin gerçek anlamını nasıl öğrenecekler. Saygıyı tam olarak biliyorlar mı, yeterlimi? Sizce bu değerlerimizi yaşatmak için neler yapılabilir.? Zararın neresinden dönersek kardır. Daha temiz bir toplum, daha kültürlü bir nesil, daha mutlu bir gelecek için, Türk Kültürümüz, manevi değerlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz en önemlisi Sevgi ve Saygı mutlaka korunmalı ve yaşatılmalıdır diye düşünüyorum.
Sizce batı kültürümü, yoksa kendi Türk Kültürümüz mü yaşatılmalı. Bazı görsel ve yazılı basındaki magazin haberleri yeni kuşaklara hiç iyi örnek olmuyorlar. O halde evlatlarımıza zaman ayırıp onlara olumlu ve olumsuz değerleri anlatmamız gerekmez mi? Bana sorarsanız batı özentisini bırakıp kendi özümüzü yaşatalım diyorum, siz ne dersiniz… Çünkü ben alış veriş merkezlerinde, marketlerde dahi batı müziği dinlemekten bıktım, kendi Türk müziğimiz hani nerede, kaç kişi, dinliyor. Mağazaların ismi dahi Türkçe değil, çocuklarımız bile birbirine evet değil okey diyor ne oldu bize nereye gidiyoruz.
Sizleri bilmem ama bana kalırsa hiç de iyiye doğru gitmiyoruz. Çünkü modernlik adı altında Türk kültürümüz, manevi değerlerimiz, sevgi ve saygı unutturulmaya çalışılıyor. Buna asla izin vermemeliyiz. Yeni kuşak bu önemli ve anlamlı değerlerimizi öğrenmeden kendi evlatlarına nasıl örnek olacaklar…
Medeniyet batıyı taklit etmekse eğer o zaman ben o medeniyeti istemiyorum.
Ya siz?
Saygılarımla...
SABİHA SERİN
YORUMLAR
Bir zamanlar Osmanlı - Türk ahlâkı ,terbiyesi,kültürü diye bir değer varmış. Hani şu bizlere okullarımızda öğretilmeye çalışılan, bizim de uygulamaya çalıştığımız...Şimdilerde emin olunuz ki beğenmediğimiz, hatta '' gâvur '' dediklerimiz, o ahlâkı, terbiyeyi yaşatıyorlar. Bizim çağdaşlık adına terkettiğimiz değerleri, onlar çoktan benimsemiş. Yalan bizde, hırsızlık bizde, ikiyüzlülük bizde, dolandırıcılık bizde ve hatta din adına, dinsizliğin âlâsı yine bizde.
Bunun sebebi başımıza geçip, bizden bu değerleri beklerken, kendileri ahlâksızlığın en alâsını yapanlardır. Yöneticiler ve baştakiler topluma örnek olurlar. Bizimkiler maalesef kötü örnek olmuşlardır.
Ben okuduğum lisede, milli duygularımızı en çok sahiplenen bir grubun, kendi okulumuzu basıp,kendi öğretmenlerini - ki bunlardan biri hamileydi - çay ocağına kilitlediklerini ve onları horladıklarını gördüm. Bu muydu savundukları Türk ahlâkı.. Şimdi biz geriye dönüp, bizden öğrendikleri değerlerimizi yeniden, onlardan, yani batılılardan öğrenmek zorunda kalacağız....maalesef..
Evet, aslında bu yaşanan salt ülkemiz adına gerçekleşmiyor.
Her gelişen ülke de yaşanan kültür erezyonudur bu ancak bu böyledir diye oluruna bırakmak da olmaz.
Aynen dediğiniz gibi hepimiz bir yerlerinden tutup düzeltme çabasında olmalıyız, çünkü bu kayıp her anlamda yaşanıyor dilimizde başlayan dinimize kadar uzanan bir yol...
Gönlünüze sağlık çok özel bir konuyu işlemişsiniz var olun.