- 1121 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BİR USTA KALEM İBRAHİM YILDIZ VE “İŞÇİ ŞAİR OLURSA” İBRAHİM YILDIZ (1928–1994)
BİR USTA KALEM İBRAHİM YILDIZ VE “İŞÇİ ŞAİR OLURSA”
İBRAHİM YILDIZ (1928–1994)
1928’de Eflani/Çengeller Köyü’nde doğdu. Karabük Demir Çelik İşletmelerinin 3 yıllık Özel Meslek Okulu’nu bitirdi. Karabük İşokulu Erkek Sanat Enstitüsü bölümünde okudu. İşçiliğin çıraklığından umum ustabaşı lığına kadar tüm kademelerinde çalıştı. Kitap okumaya ve yazmaya 13 yaşında başladı. 1959-1965 yılları arasında “Karabük Postası” gazetesinde her hafta pazartesi günleri aralıksız “Sanat Yaprağı” düzenledi.
Şiirleri; Durum, Yelken, Yeditepe, Pazar Postası dergilerinde ve çeşitli yayım organlarında ayrıca Pota, Ekin, Varlık, Göster Sanat, Kıyı, Oluşum, Türkiye Yazıları, Sesimiz, Broy, Milliyet sanat dergilerinde ve Devrek Postası, Karabük Postası, Karabük İçin El Ele, Eflani’nin Sesi, gazetelerinde şiirleri yayımlandı. 1989 yılında Gazete gazetesinin açtığı şiir yarışmasında “Bay Sokak” adlı şiiri ile mansiyon aldı. Kitap yaşamı Mart 1990 yılında “Kıyıda Bir İbrahim” ile başladı. 13 Şubat 1994’te “İbrahim Yıldız öldü / gömüldü sözcüklerin içine / bir dal çiçek uzattı / yağmur yağdı gökyüzüne /…nazar boncuğu kırmızı”
“…Sanatçının, çaba ve çalışmaları kamu yararına, toplum yararına olur; gerçek sanatçıların çok olduğu ülkelerde, toplumun onuru ve vicdanı, çıkan yapıtlarda buram buram tüter ve buna toplumun yaşaması ya da nefes alıp vermesi denir; yani toplum huzur içinde yaşamanın, bir düzen içinde, tadını sürdürür…” der bir yazısında üstat İbrahim Yıldız.
“İşçi Şair Olursa” Halil Nihat Yıldız tarafından, rahmetli babası Şair İbrahim Yıldız’ın 40 yıl önce yazdığı ve Karabük’te yayım yapan Sendika isimli bir gazetede yayımlanmış yazılarından oluşmaktadır. Halil Nihat Yıldız rahmetli babası Şair İbrahim Yıldız’a karşı vefa örneği göstermiş olduğu gibi, bu güzel yazıların gün ışığına çıkmasına ve bizlere ulaşmasına vesile olmuştur. Ayrıca TAY Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi de Halil Nihat Yıldız’ın büyük çaba ve uğraşı sonucunda bizlerle buluşmaktadır.
“İşçi Şair Olursa” isimli bu güzel kitapta Usta kalem İbrahim Yıldız’ın, Vahit Irgat, Yıldız Osmanoğlu, İbrahim Osman, Osman Çiftçi ve Sadık Özçoban mahlaslarını kullanarak da yazılar yazdığını görmekteyiz.
Günümüz Türkiye’sini 40 yıl önceden görerek yazdığı yazılarında, İbrahim Yıldız’ın ne kadar ileriyi görebilen bir kişiliği olduğunu da yazılarında görebilmekteyiz.
Bu kitapta yer alan ve Yıldız Osmanoğlu mahlası ile yazmış olduğu bir yazısında, Yunus Emre’yi ve şiirlerini ne de güzel anlatmış;
“….Yunus Emre’ye Selam adlı kitabı baştan sona kadar okuduğunuz zaman halk sevgisi ile dolup taşacaksınız. Toplum anlayışınızı, birlik ve beraberlik anlayışınızı tazeleyeceksiniz. Üstelik şiirin bütün tadını ruhunuzda duyacak, unutulması zor bir zevkin mutluluğunu sürdüreceksiniz…”
Aynı kitapta Sadık Özçoban mahlası ile yazmış olduğu yazısında ise şöyle demektedir;
…“Şiir bittikten sonra, üretim konusu usuma takıldı: Üretimin dört ana unsuru vardır ve bunlar katkı ölçülerine göre sıraya konulmuşlardır. Emek, Sermaye, Hammadde, Makine… Bu sıra, üretim konusunun bilincine varanlar ve bu gerçeği görenler tarafından ortaya konulmuştur…”
Birazda “ŞAİR İBRAHİM YILDIZ AVRUPA’DA” isimli şiir kitabından söz edelim;
(Şair İbrahim Yıldız Avrupa’da Sayfa: 12) “Kirlenme Acısı” isimli şiirinden”
“ağaç olsaydım
çiçek açardım şiirleyin
seriverirdim gölgemi güneşe
yağardım üstünüze
ırmak olsaydım
resim yapardım kıvrım kıvrım
uzanıverirdim dağların tepesine
akardım içinize
ellerim
ellerim ceplerinizde”
Şair bu şiirinde ağırlıklı olarak sevgi, insan ve doğayı konu almıştır. Sevgi deyince şairde, her türlü sevgi yüreğinde saklıdır ve sevgiyle doludur. Onun aşkı Yunus aşkı gibi yüksek ve derindendir. Suya, yağmura, insana, sanata, doğaya, arkadaşa. Çiçekten böceğe her türlü aşk vardır şiirlerinde. Yani aşk yelpazesi çok geniştir.
Yıldız’ın şiirlerinde yalın Türkçenin mis gibi kokuları tütmektedir. Arı saf bir şiir dili var. Anlaşılır sözcükler ile şiirler daha da bir güzelleşmiş durumda. O’nun şiirlerini okuyan herkes kendisinden bir parça bulur. O şiirleriyle, anlaşmazlıkla şiirin şiir olacağını savunanlara da yanıt vermiş oluyor.
(Şair İbrahim Yıldız Avrupa’da Sayfa: 64) “Bir Sevgi Şiiri” isimli şiirinde olduğu gibi.
“bir gerçek noktada düğümlenir yaşam
en güzeli sevgiden artakalandır
dokunur insana
nasıl doğarsa güneş
öyle batar akşam”
(Şair İbrahim Yıldız Avrupa’da Sayfa: 6) “Kıyıda Bir İbrahim” isimli şiire göz atalım şimdi de;
“kıyısındasın şiirin İbrahim
ayaklarını yıkamak yetmez
ürkmez atlar kendiliğinden
araba devrilmez
oysa şiir balıkla kılçığı
yaprakla damarı
çiçekle kokusu arasındadır
bırak İbrahim atları arabaları
tekerlekle dingili arasındadır şiirdöner
ısınır
gıcırdar”
Şiirin evreninde dolaşmak ve şiirin içinde yer almak, birbirine çok yakın anlamlar taşıyan iki cümle. Üstat İbrahim Yıldız için söylenebilecek sözcüklerin en güzelleridir. Çünkü şiirin evrenine ulaşmak için şiirin içinde olmak gerekir. Yıldız’da tam isabetli bir noktadadır.
Şair bu kitabı ile uygulamasında hep eksik kaldığımız bir konuyu, enine boyuna şiirlerinde işliyor. Sevgi!
Ve “İşçi Şair Olursa” (Sayfa 72)
eritir demirde fabrika yorgunluğunu
alın terini nasıra bulaştıran işçi
döker bir şiir üstüne yağmur yağmur
kavurdukça kavurur beyin terini
Bazı değerler kaybedildikten sonra anlaşılıyor maalesef ki ülkemizde. Ancak kaybedilen değerlerin yeri asla doldurulamıyor. Usta kalem İbrahim Yıldız’da yeri doldurulamayan üstatlarımızdandır.
İyi ki yazmışsın, iyi ki işçi şair olmuşsun…
Ruhun şad, mekanın cennet olsun…
“İşçi Şair Olursa” 160 sayfa olup, renkli karton kapak ve Şamua kağıda ofset baskı tekniği kullanılarak basılmıştır. Kitap kapak resmi ise; Muammer Özyurt tarafından çalışılmıştır. Kitap TAY Kültür Sanat ve Çevre Dergisi Yayınları arasında yayımlanmıştır.
“Şair İbrahim Yıldız Avrupa’da” 77 sayfa olup, renkli karton kapak ve Şamua kağıda ofset olarak basılmıştır. Kitap Gülşen Python-Akbal ve Marcel Python tarafından Fransızca ya çevrilmiş olup, Hüseyin Pekin tarafından ise derlenmiştir. Kitap kapak resmi Şükran Şahin tarafından çalışılmıştır. Kitap TAY Kültür Sanat ve Çevre Dergisi Yayınları arasında çıkmıştır.
Kitabı temin etmek isteyenler P.K.10 78100 Karabük adresinden temin edebilirler.
Dilerim bu kitapları okuyan herkes sevgiyi daha iyi tanır. Dostu, barışı çevrelerine daha iyi anlatırlar. Gönlünüz “İşçi Şair Olursa” ile canlanıp sevgilerle yücelsin. Yücelsin ki; şiir sevdaya düşsün. Sevgilerden dem vurmuş şair. Ben okudum ve mest oldum. Sizinde öyle olacağınıza inanıyorum.
16.02.2008 / ANKARA
Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
Edebiyat Araştırmacısı
Şair Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.