Makale 22: 'Şiir Yarışmalarına Neden Katılıyoruz? ' Meselesi
Merhaba şiir dostlarım,
bu konuda görüşleri paylaşıp, ortak zeminlere yol almak çok yararlı olacaktı, bu nedenle, kişisel sayfa forumuna dönüştürüp, dostlarla daha sık paylaşmak mümkün olabilirdi.
gerçekten de, yarışmalara katılmak her birimizin içinde bulunan yaptıklarımızın bir başka gözle (daha çok toplum gözüyle) değerlendirilmesidir. Ancak bu değerlendirme, sadece şiir tekniğimizin okurlar üzerinde bıraktığı farklı bir etki ile ölçülebilmektedir. Bilinir ki; şiir tekniği de, duyguları ahenk ile okura aktarmaktır. Bu açıdan bakıldığında, aslında duygularımızı değil, aktarım gücümüzü yarıştırmaktayız.
Yarışma tekniği açısından bakıldığında ise, ’diğerleri’ ile yarıştığımız temel daha çok kimin daha çok etki bıraktığına dayanmaktadır. Bunun anlamı da, derece almayan şiirlerimizin, etkisiz eleman olmadığıdır. Varsayılan ortalama şiir ekolüne göre, şiir tekniğimizin bulunduğu düzeyi başkalarının düzeyine göre ölçmemize de yaramaktadır.
Genel açıdan bakıldığında ise, yarışma fikrinin bir düzey ölçmeden ziyade, bir benlik tatmini veya kişisel başarının acemi şairlere oranla düzeyinin bizde bıraktığı iz veya gurur-kibir olarak değerlendirildiğinde, fazla da olumlu karşılanması mümkün değildir.
Çünkü bu halde, kumar benzeri bir sisteme dönen çarkın içinde, kaybetme seçeneğini kendimize yakıştırmak zorluğu ile karşılaşabiliriz.
Oysa, yazarken ne emekler vermişizdir, onu herkesin beğenip de en üst düzeyde derecelendirmesini beklerken, diğerlerinin daha iyi etki bırakmasına nasıl dayanabilirdik?
Dolayısı ile, yarışmaya katılım fikrinin, amaçlara yönelik olarak değerlendirilmesi daha doğru gözükmektedir.
Ve buradaki kişisel önerim;
yarışmalara toplumsallık adına, aydınca fikirlerin paylaşımına, olabildiğince de acemi dostlarımıza yardım temelinde, kişisel şiir gelişme sürecimizde geri bildirim almaya hedeflenen bir doğrultuda katılmak gerekir.
bu konuda fikir teatisine katıldığınız için çok teşekkürler..
Selamlarla kalınız.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.