- 1077 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
“ GÖNLÜMDEN GÖNLÜNE” DİYEREK ŞİİRLERİ İLE GÖNÜLLERİMİZE GİREN BİR ŞAİR; DURSUN YEŞİL
“ GÖNLÜMDEN GÖNLÜNE” DİYEREK
ŞİİRLERİ İLE GÖNÜLLERİMİZE GİREN BİR ŞAİR; DURSUN YEŞİL
“Rüzgârlar yarıldı ılıman hava
Sana hasret olan kel kuldum dostum
Her an yaktı beni ısınan tava
Gönlümden gönlüne yol buldum dostum”
Türk şiirinin beyefendi ismi olan Dursun Yeşil’in bu kitabı okunmaya değer bulduğum kitaplar arasında yerini almıştır. Şairimiz 20.09.1960 yılında Isparta da hayata merhaba demiş. Gönen Öğretmen lisesinden mezun olduktan sonra, Burdur Eğitim Enstitüsünü kazanmış ancak ailesinin maddi durumu yeterli olmadığından tahsil hayatını tamamlayamamış. Fakat aynı yıl devlet memurluğuna başlayarak, AÖF iş idaresi bölümü bitirmiştir. Orta okul ve lise dönemlerinde şiir ve kompozisyon yarışmalarına katılarak, edebiyat dünyasına ilk adımını okul yıllarında atmıştır. Kendi deyimi ile “ 1977 yılında ilk şiirimi yazdım, 1982 ve 2000 yılları arasında kış uykusuna yattım, 2000 yılından itibaren yoluma devam ediyorum” diyor Dursun Yeşil.
“Gönlümden Gönlüne” isimli kitabından.
“Çanakkale Geçildi ” isimli şiir, sayfa: 24
“Ayaklar altına alındı tacın
Çanakkale geçildi, ey şehidim.
Namusu çiğnendi açıldı bacın
Gururumuz biçildi, bey şehidim.”
Isparta ve Denizli Şairler ve Yazarlar Derneğine, Eğirdir ETUDOST derneğine ve Deniz Feneri Derneğine üye olan Dursun Yeşil; yüreğinde bir çok acıları kucaklamış, onu şiirlerine nakş etmiş bir şairimizdir. Bununla birlikte ustalıkla işlediği şiirlerinde, toplumsal konuları işleyerek duyarlı yüreğini ortaya koymuştur.
“Gönlümden Gönlüne” isimli kitabından.
“M. A. Ersoy Dedeme ” isimli şiir, sayfa: 28
“Miras yolunuzda bekçi kalmadı
Yok artık bire bir yarışan dede
Geçmişten hiç kimse dersi almadı
İşimize çoktur karışan dede
Emanet ettiğin güzelim yurdu
Bir sürü vasıfsız şair doldurdu
Serbest yazar oldu kuzusu, kurdu
Halimiz gariptir, perişan dede”
Şu an emekliliğin tadını çıkaran Dursun Yeşil, yaşamının geri kalan günlerini şiirle ve bahçe işleri ile ilgilenerek geçiriyor. Öyle olmalı ki; şiir onun yüreğinden beynine, beyninden kalemine satır satır işlediği en büyük mirası olacaktır. Türk şiirinin inceliklerini zedelemeden, imge yi yerinde ve güzel kullanan bir şairle karşı karşıyayız.
Gönül çağlayanından akıp gelen aşk, sevgi ve her temada işlediği şiirsel sözleri o kadar sıcak ve gizemli ki, bu da onun şiirde ne kadar usta olduğunun bir göstergesi olsa gerek…
“Gönlümden Gönlüne” isimli kitabından.
“Şu Annelerin ” isimli şiir, sayfa: 167
“Ana desek dilden, yavrum der kalpten
Değeri bilinmez şu annelerin
Eğilmez başları yüksektir Alp’ten
Elleri öpülmez şu annelerin”
2006 yılında “Rüzgarları Yarmak” diyerek ilk kitabını yayımlamış Dursun Yeşil beyefendi. 2007 Yılında “Hasretim Sana” diyerek, okuyucuları ile bir kez daha kucaklaşmanın mutluluğunu yaşıyor, onlarla hasret gideriyor. 2008 yılında gün yüzü gören “Gönülden Gönüle” ise; Eğirdir de 2000 adet baskı yaparak okuyucularının gönlüne girmiştir.
Hece şiirinde başarılı çalışmalara imza atarak; “Kaynana” isimli hece şiiri ile Isparta Yazar ve Şairler Derneğinin Türkiye genelindeki şiir yarışmasında Jüri özel ödülünü almıştır.
Denizli Yazar ve Şairler Derneğinin Türkiye genelindeki şiir yarışmasında ise, yine hece dalında “Avcılar” isimli şiiri ile 2.lik almıştır.
Yine Isparta Yazar ve Şairler Derneğinin Türkiye genelindeki hikaye yarışmasında, “Laf Lafı Kovaladı” isimli hikayesi ile mansiyona layık görüldü.
Kayseri Sabit İnce 2007 Edebiyat Ödülü hikaye, fıkra, roman ve şiir kitapları yarışmalarında “Rüzgarları Yarmak” isimli şiir kitabı 3.lük ödülüne layık görülürken, “Hasretim Sana” isimli şiir kitabı ise Jüri özel ödülüne layık görülmüştür.
“Gönlümden Gönlüne” isimli kitabından.
“Bilinmez Olmuş ” isimli şiir, sayfa: 181
“Bir zamanlar meydan dolduran canlar
Kısılmış sesleri, duyulmaz olmuş
Geride koymuşlar saraylar hanlar
Arkadan Fatiha okunmaz olmuş”
Bu arada Dursun Yeşil beyefendi; 2006 yılında bir yarışma sonucu kazanmış olduğu çeyrek altını ve yazılarını iade ederek, bu tür yarışmaları protesto etmiştir. Çünkü o kendince 2008 yılından itibaren küçük ödüllü hiçbir yarışmaya katılmama kararı almış ve bu tür yarışmalarda şiirler değil, isimle yarışıyor demektedir.
Gelelim şairimizin diğer bir kitabını tanımaya;
“Hasretim Sana” isimli kitabından.
“Zaman ” isimli şiir, sayfa: 23
“Emsalsiz çiçekler bile solacak
Verilen ömürler bittiği zaman
Tomurcuklar bir gün çiçek olacak
Açarlar, emirler geldiği zaman”
Kitabın önsözünü kalem arkadaşımız, yüreği güzel insan Mansur Ekmekçi beyefendi kaleme almış ve şairler arasındaki dostluğun, dayanışmanın bir örneğini sergilemiş. Öyle ki; her şair gibi Sayın Yeşil’de şiirlerini okuyucuları ile buluşturmanın büyük hazzını yaşamış bu kitabı ile. Kaleme aldığı toplumsal şiirlerinde; Tasavvuf, Taşlama, Yergi, Methiye ve Güzelleme konuları dikkat çekmektedir. Ancak Dursun Yeşil beyefendi bütün bu konuları bir işçi gibi büyük bir ustalıkla işleyerek kaleme almaktadır. Hece şiirleri, onun duygularını kolaylıkla aktarabildiği şiirler olarak göze çarpmaktadır.
“Hasretim Sana” isimli kitabından.
“Demek Değil mi? ” isimli şiir, sayfa: 111
“Kendinden yana laiktir başkasına yok,
Laiklik din hürriyeti, demek değil mi?
Anlatılmıyor gerçek din hurafeler çok,
Laiklik dünya barışı, demek değil mi?”
“Hasretim Sana” isimli kitabından.
“Aynalar? ” isimli şiir, sayfa: 190
“Daha dün gibi hatırlıyorum sizlerde,
Taze bıyıklarımı görmüştüm aynalar.
Ne kadar hızlı geçti zalim senelerde,
Kır düşmüş sakalı görüyorum aynalar.”
Dursun Yeşil beyefendinin bu güzel kitapları karton kapak olmak üzere 2. hamur kağıda, ofset baskı tekniği ile baskı yapılarak gün yüzü görmüştür. Kitapları temin edip okumak ve şairle irtibat kurmak isteyenler için iletişim bilgileri şöyledir:
Adres: İstasyon mah. 5. Sok. No:45/8
Eğirdir / Isparta
Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
Edebiyat Araştırmacısı
Şair Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.