Makale 21: Şiir Yarışmalarında Kıstas Meselesi
Merhaba şiir dostlarım,
Birçok yarışma katılımcısının da değindiği üzere, yarışmalarda şiir seçim kıstasları belirtilmelidir. Bu, sadece yenilgiyi sindiremeyenlere karşı değil, ayrıca kendini geliştirmek ve güncel şairliğin tanımı ve anlaşılmak kaygısını taşıyan tüm başlayıcılara karşı da zorunludur.
Ayrıca, birinci olmanın koşulunun belirtilmesi halinde, birinciliğin kıstasının ne olması gerektiği hakkında bir yorum da yapılabilir.
Birçok güzel şiir varken bunların beğenilmemesi, jürinin elit bir beğenisinin olduğu, teşvik etme amacını aştığı, sanat için sanat anlamına doğru yol aldığı yargısına varılmasına yol açabilir. Bu da yarışmacıyı veya hevezli arkadaşları soğutabilir şiirden, veya denemelerinden.
Diğer taraftan, konusu şartnamesinde belirtilmiş bir yarışmada, binlerce katılımcıdan herhangi birinin konuya değinmiş olması beklenmelidir. Binlerce kişinin konu dışında yazmış olmasını beklemek mümkün değildir. Hatta her katılımcının emeğine saygı açısından, birebir inceleme/irdelemeyi yansıtır biçimde, şiirin değerlendirilerek şaire geri bildirim yapılması da bir ödev olmalıdır.
Beğenilmeyen şiirlerdeki noksanlıklar veya çarpıklıkların da belirtilmesinde yarar vardır.. Aksi halde bilimsel bir edebiyattan söz edilmesi mümkün olmayacak, nesnel değil, yani subjektif değerlendirmelerle çoğunluğun çabaları sınıflandırılmış olacaktır.
Diğer taraftan acemi şairlerin de hiç olmazsa bu çabalarından dolayı, yanlışlarından dönüşleri ve gelişim süreçlerine katkıda bulunuş niteliği de yarışmaların yararlı bir özelliği olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir.
Katılımcıların şiir sanatına bakışını da etkileyebileceğinden, jüri seçimlerinin, yarışma düzenlemelerinin, şartname kıstaslarının, daha bilimsel biçimde (akademik boyutta) kurgulanması zorunludur.
Saygılarımla.
Orhan Tiryakioğlu (orhanti)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.