HIDIRELLEZ
Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara,isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilen gün.Hızır’ın karada,ilyas ’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir.6 mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.
Bu özel günün tarihi ve nasıl oluştuğu ile ilgili bir çok rivayet vardır. Bu rivayetler sadece Türkiye’de değil,İran,Irak,Suriye,Türki devletler tarafından da bilinir ve her toplum kendi kültürel zenginlliklerine göre kutlar..Genellikle bu günle ilgili rivayet şöyledir:
Dünya hükümdarı Zulkarneyn(çift boynuzlu),bu hükümdarın iskender olduğu ile ilgili bir çok çalışma vardır,ölümden çok korkar. Bu korku ona ab-ı hayat suyunu bulma sevdasına düşürür.Alimlere sorar bu suyun nerde olabileceğini .Herkes bir isim yada yer söyler. Ama alimlerin ortak verdiği tek bir isim vardır. Hızır peygamber. ..Hem güvenilir hem de inançlıdır. Bu suyu sadece onun bulacağını sultana inandırırlar. HZ. Hızır bu teklifi kabul eder, yardımcı olarak da yanına kardeşi, yine peygamber olan Hz. İlyas’ı görevlendirirler.Atları ve azıklarıyla yola koyulan bu iki mübarek insan, dağları ,denizleri aşar, Kaf dağını geçer ve 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanan bir yere gelirler. Karanlıklar (zulumat) ülkesi olarak bilinen bir yerde konaklarlar.atlarını dinlendiirir bir pınar gözünde azıklarını yerler. O sırada yanlarınde getirdikleri kurutulmuş bir balığı suya düşürürler. Balık birden canlanıp kaçıp gidince iki kardeş ab_I hayatı bulduklarını anlarlar. Hemen bu sudan içerler. İçince Hak Teala tarafından ölümsüz olurlar. İşte onların ölümsüzlüğe karıştığı bu günde Allah bu iki peygamberi yeryüzüne gönderip insanlara yardım etmesi için görevlendirmiştir.
6 mayısta her yıl yeniden doğuş,tazelenme, ölümsüzlük ,bereket anlamarıyla bu gün kutlanır. Halkımız arasında bilinen onlarca ritiüel vardır. 6 mayıstan bir gün önce gecesi gül fidanının altına istekler konup dua edilir. cüzdan koyanlar,bebek çizenler, ev yapanlar... Hızır’ın gülü çok sevdiği ve gül fidanlarını dolaştığı söylenir. O gün çalan kapılara mutlaka hızır mı geldi acaba diye bakılır. Eğer bir fakir,gariban yada çocuk gelmişse isteği hemen yerine getirilir.Samsun bölgesinde de ilginç gelenekler vardır. 6 mayısta ev erkenden temizlenir. Öğlene doğru içi su dolu bir ibrik,leğen ve temiz havlu banyoya konur. bir odaya seccade serilir. Masa kuş sütü eksik donatılır. Herkes öğlen ezanına yakın evin kapısını ,penceresini açıp dışarı çıkar. Hızır aleyhisselam beklenir. Duası alınmak istenir.
Siz de bilirsiniz ki hızır acil servisin anlamı burdan gelir.
YORUMLAR
Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara,isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilen gün.Hızır''ın karada,ilyas ''ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir.6 mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.
çok doğru bereketli ve duların kabul olduğu bir gün..
hem de tescilli denemişimdir:))
bak ilkkin araban vardı ama o gün dere kenarında araba şekli yaptım,arabayı deyişerek çok lüks bir araba sahibi oldum..
başka bir sene ev resmi çizdim,iki ev birden yaptım..
daha sonraki sene yine ev resmi yaptım yine ev almış oldum...ne gözü doymazmışım ben de:))
bakıyorum artık kutlarmıyorum diye aynı gelirle ev mev yok ,havamı alıyorum:))
güzel bir anlatım..kutlarım...
sevgilerimle..
Hıdrellez konu başlığı ile güzel bir gündem yakalamışsınız.
Ben daha düne kadar hiç değişime uğramadan kutlandığı Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Kırıkali -aslında orjinal ismi kırağılıdır- köyünde tam bir hıdrellez günü doğmuşum.
O sizin bahsettiğiniz kağıda yazılmış dilekler gül ağacının altına hıdrellez sabahı çok erken saatlerde konur. Köyde birisi tarafından şölen verilir. Etli pilavlar, hoşaflar veya ayranlar. Yenir içilir. Niyetler çekilir çömlekten. Genç kızlar ve oğlanlar kendi aralarında eğlence yapar. Şölenin sonunda kavrulan koçun kuyruğundan dolayı yağlı kuyruk denilen ve özenle yemeklerle doldurulmuş tepsi köyün arasında açık arttırma ile satılır. Diyelim ki tepsiyi 2 bin ytl verip siz aldınız. Gelecek yıl biz biliriz ki; şöleni siz düzenleyeceksiniz. Bu açık arttırmadaki amaç geleneği ileriye taşımak ve yardımlaşmaktır. Ama bugünlerde ne acıdır ki yapılmıyor. Bu yıl Kültür müdürlüğü olarak bir organizasyon tertip ettik halk için Tekirdağ'da, Bu şölenin adına da Teferrüç diyoruz. Ama bu geleneği yaşatan Malkara dolayındaki gacallar teferriç der bu şölene
Yazınız dikkatimi çekti. Çok da araştırılmış güzel olmuş. Saygılarımla.