EKONOMİK KRİZ VE GERİCİLİK
İnsanlık tarihine şöyle kısaca bir göz atacak olursak, ekonomik kriz sonrasında gericiliğin hortladığını, savaşların çıktığını, insanlığa kan ve gözyaşıyla birlikte yıkım ve ölüm getirdiğini görebiliriz. Kapitalizm ve gericilik birbirine göbek bağıyla bağlı, canciğer kuzu sarması öz be öz kardeştirler. Her savaşın ve bunalımın ardından, şöyle veya böyle, sağ kalanlar emperyalizmin çemberinden çıkamamışlardır.
Avrupa’da orta çağ 500 yıl nasıl hüküm sürmüştür. Avrupa’da orta çağ kıtlık, açlık ve veba salgınıyla başlamış ileri Hıristiyan inanış ve düşünce bu yıllar içinde acımasız bir gericiliğe dönüşmüş ve bu gericilik içinden sivrilip çıkan imparatorluklar kendi egemenliklerinin devamı için kilise egemenliğini zayıflatmışlar ve tecriden sona erdirmişlerdir.
İkinci dünya savaşı 1929–1930 ekonomik bunalımlarının arkasından sökün etmiş, savaş sonrası ABD’nde gericilik MCCarthycilik olarak hortlamış binlerce hayatın sönmesine sebep olmuştur. Ekonomik bunalım savaş getirmiş, savaş ise gericiliğin iktidarına yol açmıştır.
Bu savaşlar ve dünya savaşları, yeryüzündeki kaynakları sınırsız kullanma ve sömürme girişiminden başka bir şey değildir. Ve her savaş çıkaran insani, dini veya ahlaki değerleri savunuma adına savaşı sürdürmüştür. Hatırlayın, ABD Irak’ı işgal ederken demokrasi getireceğini iddia etmiyor muydu? Demokrasi diye diye Irakı işgal eden ABD demokrasi için adım atmaktan çok Irak petrolünün ABD çıkarları için işletilmesine çalışmadı mı? Tek başına Irak işgali bile bize iyi hatırlatmalıdır ki kapitalizm ve dinle maskelenmiş gericilik önce kurallarla gelir veya kurallar koyar. Sonra bu kuralları önce kendi bozar. Bu yüzden İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Asya ve Afrika’ya yönelik diplomasi ve politikaları sürekli olarak çifte standart seyreder. Bu yüzden kapitalist ülkeler sömürdükleri ülkelerin gericileriyle sürekli işbirliği yaparlar.
İddialı, küresel ekonomik düzenden çıka çıka küresel ekonomik bunalım çıktı. Bu ekonomik bunalım Asya’da, Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde gericiliğe umut ve güç katmış durumda şimdiden. Yakındır, bu gericiler ellerindekilerle yetinmeyecek daha fazlasını isteyeceklerdir. İlkel soyguncular gibi dünyanın yoksul bölgelerindekilerin elindekilere göz dikecek, yerel gericilerle küresel işbirliği yapacak, istediğini yine elde edemezse çatışma çıkaracaktır. Yani, ya malını ya canını diyecektir. Dünyanın yoksul bölgelerinin önce malını alacak, yetmeyecek sonra da bu bölgelerde yerel işbirlikçilerle yerel insanların canını ateşe atacaktır.
Ülkemizde en çok kural koyup da en çok kural bozanlar gericilikle sarmaş dolaş halinde devam ede gelen işbirlikçi burjuvazi değil midir? Bankaların içini o bankada çalışanlar mı boşaltmıştır. Sosyal güvenlik kurum açıklarına fabrikada çalışan işçi mi sebep olmuştur. Depremler ve doğal afetlerde tuz gibi dağılan binaları, okulları, yolları ve köprüleri yapanlar bu afetlerde hayatını kaybedenlerin hesabını vermiş midir? Bu hesabı soran olmuş mudur? Yolsuzluğa damardan gireceklerini ilan edip de o damarların içinde yol almaya devam etmemişler midir? Seçim sarhoşluğu ile ta İspanyalardan “velev ki” efelenmesi ile gericilik coşturulmamış mıdır? Şimdi gelinen noktada, IMF veya Dünya Bankası kredisi için kapalı kapılar arkasında pazarlık dönerken, bu krediyi finans sektörüne yatırımı, üretimi finanse edecekler diye dağıtmayacaklar mı?
Türkiye Halil Bezmen’i unutmuş olamaz. O Halil Bezmen ki klor yolsuzluğu yapıp ABD’ne kaçtı ve orada onlarca yıl yaşadıktan sonra davası zaman aşımından düştü ve paşalar gibi Türkiye’ye dönüp sosyeteye karıştı göğsünü gere gere. Peki, Halil Bezmen’in yolsuzluğu nasıl giderildi. Batan bankaların batakları kimin sırtından karşılandı. Ekonomik krizler patlak verdiğinde sapır sapır dökülen şirketleri kurtarmak için devlet eliyle borçlanılırken bu şirketlerin sahiplerinin yoksul hale geldiğini, ele güne muhtaç olduklarını hiç gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü neo liberal düzenin tezgâhlarından biri de budur. Şirketin içini boşalt devlet kurtarsın, şirketin sahiplerini koru. Korunan bu şirket sahipleri zaten şirketleri batmadan önce kendilerini epey korumuş, semirtmiş oluyorlar.
Hani piyasa ekonomisi serbestti. Hani korumacılık yoktu. Kuralları koyanlar kendileri çiğniyorlar sessiz sedasız. Keynes’in kemiklerini sızlattılar bunlar. Hele bir düşünsünler dünyanın anasını bellemeyi, o zaman yeni kurallar bulacaklar size. Oyalanmanız için. Unutmayın, tam maç biterken, nakavt olacaklarından korkarak yine kuralı değiştireceklerdir. Siz bakmayın ekonomik krize. Mal canın yongasıdır. Güçlü bir rüzgârla gelmekte olan gericiliğe teslim olmayın. Krizdir geçer gider.
İsmet Evren
24.11.2008
YORUMLAR
Tespitler kısmen doğru da teşhislerde farklılıklar var biraz galiba.
Türkiye tarihinin en büyük banka hortumlamaları vs. 28 şubat sürecinde yaşandı ülkede.Kimine göre 40 kimine göre 200 milyar dolar batırılan bankalar aracılığıyla buharlaşıverdi birden.O dönemde işbirliği yapanlar ise genelde kendisine ilerici diyen kesimlerdi.
Ülkenin iliğini kemiğini sömüren zihniyetin içerideki sermaye temsilcileri de işte ellerindeki medya gücüyle halkın beynini yıkayadurmuyorlar mı onyıllardır.?Daha durulamaya bile geçemediler. Onların empoze ettiği türden savunmalarla hala gözü kapalı el yordamıyla iş görmeye devam ediyor zavallı halkım..Yoksa "velev ki" söylemi niye halkın ağzına pelesenk olsun ki? Velev ki ile uğraşırken çünkü çarklarını döndürmeye devam edebiliyorlar hala..
Hafızası sağlam olanlar hatırlar da kimse hatırladığını yazmaz nedense. 28 şubat sürecinde devlet vatandaşına kur garantisi vermişti.Şu tarihe kadar döviz kuru şu ölçüler içinde kalacak, makasın açılmasına-yükselmesine düşmesine- müdahale edeceğiz şeklinde bangır bangır teminatlar verilmişti.Ecevit zamanında patlayan kriz döneminde, verdiği sözden niye döndüler diye sorgulamak kimsenin aklına gelmemişti.Hoş hala da sorgulayan yok ya..
Kur bir gecede 2 misli artınca, devletin verdiği söze güvenip yatırım yapanlar, dövizle makine getirip tesis kuranlar krizin dibini boylamış, ülke en büyük ekonomik yıkımına sahne olmuştu.
Yine en karlı olanlar o dönemde de bazı bankalardı.
Diğer bankaları batırmak pahasına kendi karlarına karlar kattılar bir gecede, döviz pozisyonlarını tesadüfen !! tam da develuasyon öncesinde düzeltmişlerdi:)
Şimdi de pusuya yatmış, ülkede ekonomik krizi patlasın, yaksın, yıksın, tarumar etsin ki düzenimize çomak sokanlardan kurtulalım hesabı yapılıyor.
Bir yandan İMF ile pazarlığa zorlarken, diğer yandan da arka planda pazarlık gücünü de sıfırlamak için var güçleriyle batan tekstil firmalarından canlı yayın yapıyorlar.
"Ey İMF, keleğe gelme, ülkenin durumu bu, sakın ha kredilendiriken,geri ödeme şartlarında, kredi kullanım alanlarındaki dayatmalarında geri adım atmayasın.Bizimkilerin durumu nanay, bastır, kleyi tak, kündeyi at, ben de bu arada minderi ucundan çekerim"
kumpanyasının oyunlarına alet olunacak mı, bakalım bekleyip göreceğiz..
erolbasci tarafından 11/25/2008 9:02:02 AM zamanında düzenlenmiştir.