- 1580 Okunma
- 6 Yorum
- 0 Beğeni
ŞİİRE GEREKEN SAYGIYI GÖSTERİYOR MUYUZ ACABA?
ŞİİRE GEREKEN SAYGIYI GÖSTERİYOR MUYUZ ACABA?
ŞAİRİM...ZİFİRİ KARANLIKTA GELSE ŞİİRİN HASI AYAK SESLERİNDEN TANIRIM...NE ZAMAN BİR KÖY TÜRKÜSÜ DUYSAM ŞAİRLİĞİMDEN UTANIRIM...B.R.E.
Aslında sevgili Şairimiz Bedri Rahmi EYUPOĞLU şiiri çok güzel tasvir etmiş…Köy türküsü tadında olmalı şiir. Neden mi ? Bizler ninnilerle büyümedik mi? Sevdalarımızı türkülere akıtmadık mı? Maniler dizmedik mi sevdalarımıza…
Şiirin tanımı şairin hangi pencereden ve hangi amaçla baktığına bağlıdır.
Şair nasıl olmalıdır. Şair bir toplumun gözü, kulağı ve dilimidir yoksa yazan kişiye göre değişen tanımlar içinde bir tatmin aracımıdır?
Çoğu arkadaşımız Serbest Şiir tanımını adı üstünde serbest canım! Olarak algılayıp yazıyor da yazıyor. Oysa ki serbest şiirinde bir melodisi bir matematiği olmalıdır. Bir kafiyesi olmalıdır. Serbest şiiri hece vezni şiirlerden ayıran özellik bildiğimiz gibi hece sayısının sabit olmamasıdır. Ama unutmamak gerekir ki bu çalakalem yazalım nasıl olsa serbest olmamalıdır.
Eleştiri tahammülsüzlüğü ise ayrı bir sorundur. “Ben içimden geçenleri paylaştım” “ben şair değilim” gibi kaçak sözcüklerle savunma yapmak kolaydır. O zaman şair olarak görmüyorsak kendimizi neden yazıyoruz. Yazdıklarımız şiir mi yoksa şiir mi yazmaya çalışıyoruz.
Şiir sitelerine baktığınızda sürüsüne bereket öyle çok ŞAİR! Var ki…Ben bazen soruyorum. Şair çok ama şiir yok…Tezat değil mi? Neden Aşık VEYSEL üstatdan başka TOPRAK diyen çıkmadı. Ya da neden Mihriban tadında bir şiir yazılamıyor.
Aslında çok basit.
Bahtiyar VAHAPZEDE bir konuşmasında;
-Edebiyat tarihimizdeki büyük şairlerin eserlerine bir bakın akılda kalan eser sayısı iki elin parmağını geçmez. Bunun nedeni o imbikten damlayan öz budur aslında diyerek, büyük üstadların bile şiir hayatları boyunca çabalarının iki elin parmaklarını geçmeyen şiir için olduğunu belirtiyor ve bana göre de haklıdır.
Öyle olmasa idi günümüzde gümbür gümbür şiirler dilden dile gezer yeni şairlerden haberimiz olurdu. Neden yokuz peki edebiyat sahnesinde. Yoksa şiire gereken saygıyı göstermiyor muyuz?
Şiirlere yakışan Şairler
Şairlere yakışan şiirlerle buluşur umarım…
Selam ve sevgilerimle
Ali ALTINLI
YORUMLAR
Bir memlekete şiir yoksa bütün sanat dalları yarım gibidir. Bu memleketin güzel insanları şiirin yanında olunuz. Şairler şiirinizin arkasında durunuz.Başınızı eğmeyiniz ve biliniz ki şiir asla başını eğmez…Jale KESKİNKILIÇ
Madem ki şiirin yanındasınız bütün içtenliğinizle ve ben şairim diyebiliyorsunuz.O zaman bir cümle de benden.Selamlar.
Birileri şair olabilmek için ateşe yaklaşmalı. Hissetmeli ve dönüşü olmadığını kabul ederek kendini bu ateşe atmalı. Şairin yüreği yanmalı ki okuyucusuna sıcaklığını hissettirip, sım sıcak srmalı..
Şimdi şiir yazanlar sadece okey oynar gibi bir birine uygun kelimeleri toplayıp gurplayp sunuyorlar. Bunu okuyan hissdemiyor ısınamıyor.
Herkes yüreğini yakmayı göze alamaz, her yazılanda ne kadar kafiyeli uyaklıda olsa şiir sayılmaz.
Selamlar
Sayın Altınlı! şu anda karşıma çıksanız,sizi tanımıyorum ama,inanın ki boynunuza sarılır sizi bir kere değil birkaç kere öperdim.Daha dün gece dayanamadım ve şiiri katledenler için bu sitenin form kısmına ŞİİRİ ŞİİR GİBİ YAZMAK başlıklı bir yazı yazdım lutfen okur musunuz?Ben bu konuda çok dertliyim.Yanılıp bir yorum yaptım sen misin?yapan;çünkü onun duymak istediklerini yazamadım.sayın
Altınlı yazımı okuduğunuz da aynı şeyleri dile getirdiğimizi
göreceksiniz .Şu farkla ki ben biraz tavsiyelerde bulundum
biraz da teknik bilgi verdim inanmaları için
sevgilerimle [email protected]
NEJAT GÜLÜMSER