Gerçek ve Sahte Başarı
Gerçek ve Sahte Başarı
Yıllardan beri süregelen zekilik mi daha önemli yoksa çalışkanlık mı sorusuna bu hikâyemle açıklık getirmeye çalışacağım. Aşağıda vereceğim hikâyedeki kişilerin hepsi benim hayal ürünümdür. Böyle bir hikâye de yaşanmamıştır.
Kendini zekâ işlevinin daha önemli olduğuna adamış olan Profesör Ronald Torenc , zeki bir insanın başarısını, çalışkan insanın başarısından daha önemli olduğunu savunduğu tezi yayın hayatına sokmuştur. Ona göre çalışkan bir beyin, zeki beyin karşısında pek de işe yaramaz. Bu tezini o günkü konferansında basın mensuplarına ve tüm halka açıklamaya çalışmıştır…
“ Öncelikle hoş geldiniz diyerek, hemen konferansıma başlamak istiyorum. Gereksiz konuşmalardan kaçınırım, bu yüzden direk olarak tezimi anlatacağım… Öncelikle size şemamı göstermek istiyorum. Basit ama açıklayıcıdır.
┌── BAŞARI
│ ↑
│ ↑→→kendi başarısı
│ ↑
│ [ Zeki insan]
│
└ [Çalışkan insan]
Şimdi de açıklamalarıma geçiyorum. Zekâ, tüm işlevlerin bütünü, en büyük güç, başarı anahtarı, kısacası insanın her şeyidir. İşte bu noktanın üzerinde durmalıyım.”insanın her şeyi.”Çalışkanlık; benim deyimime göre sahte ezberci başarı, zekâyı yani “insanın her şeyini” alır bir daha getirmemek üzere götürür. Onu köreltir.
Şemadaki insanları ele alalım. Biri zeki diğeri çalışkan. Şemadan da görüldüğü gibi iki insan da başarıya ulaşmıştır. Fakat zeki insan kendine yeni bir başarı elde etmiştir. Çalışkan insan ise edememiştir. Çalışkan insan uzun bir yoldan başarıya ulaşmıştır. Zeki insan ise kısa ve öz gerçekleştirmiştir. Asıl sorulması gereken soru şudur: Gerçek başarıyı hangisi elde etmiştir? Cevap çok basit gerçek başarıya zeki insan ulaşmıştır. Tabiî ki siz değerli dinleyiciler şemada gerçek başarı yok diyeceksiniz. Gerçek başarı zeki insanın kendi başarısıdır. Çalışkan insanın kazandığı da başarıdır. Ama sahte başarıdır.
( O anda gazetecilerden biri sorar)
-“Sahte başarı nedir?”
Torenc cevaplar:
—Bu üzerimdeki kazak ne marka? “
Gazeteci cevaplar:” Adidas “
Torenc sakince devam eder:
“Üzerimdeki Adidas sahte Adidastır. Fakat bunu gerçek Adidasla çoğu kimse ayırt edemez, sahte olduğunu anlamaz. İşte bu çalışkan insanın başarısı da böyledir. “
Yine aynı gazeteci sorar: “ O zaman ne farkı var ki sahte başarıyla, gerçek başarının? “
Torenc sakince: “ Sen gerçek Adidasa mı sahip olmak istersin yoksa sahte Adidasa mı?
Gazeteci bu soruya cevap veremez ve susar. Konferans bitmiştir.
Ertesi gün Torenc’a soru soran gazetecinin köşe yazısı çıkar. Yazı şöyledir.
“ Dün Torenc adında felsefik bilimcinin tezini incelemeye gittim. İlginç bir tezden oluşuyordu. Tezin açıklamasını 3.sayfada bulabilirsiniz. Tezi okuduktan sonra dip not olarak şunu belirtmek istedim. Ben Canada Üniversitesi’ni birincilikle bitirdim. Gazetecilik de birçok ödül sahibi oldum. Fakat şimdi anlıyorum ki benim hep sahte Adidas’ım olmuş.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.