Başarıyı hedef alın mükemmel olmayı değil. yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. unutmayın; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. insan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğü
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

MİNERVA.

Yorum

MİNERVA.

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

65

Okunma

MİNERVA.

MİNERVA.

MİNERVA.
Roma mitolojisinde “Minerva” Bilgelik tanrıçası olup, eski Yunan mitolojisinde yer alan Athena’nın karşılığıdır. “Minerva’nın baykuşu” metaforunu, felsefeye damgasını vurmuş büyük Alman filozof Hegel, Hukuk Felsefesinin Prensipleri” adlı kitabının önsözünde olayların önce olduğunu, olaylara bağlı gelişen düşüncelerin ise sonradan elde edildiğini vurgulamak için yapmıştır. Baykuş gece görme yeteneği yüksek bir kuştur, Minerva’nın baykuşu ise aynı zamanda mitolojide bilginin taşıyıcısıdır. Tarihin söylemek istedikleri ortaya çıktıktan sonra kanatlarını açar ve uçmaya hazırlanır. Yani felsefe olay olup bittikten sonra devreye girer, böylece Minerva’nın baykuşunun ancak gün batarken uçmaya başladığı metaforu ortaya çıkar. Yani Hegel tarihi olayların üstünden belli bir süre geçtikten sonra doğru yorumlanacağını, ancak tarihi önemlerini yitirdiklerinde anlaşılabileceklerini öne sürer. Yaptığı bu metaforla tarihte bir olayın yaşanıp bittikten sonra ve ancak o olay kapandığında üzerine düşünülebileceğini anlatmak istemiştir…
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme yolculuğuna çıkıyorum” şeklinde açıklaması iki yönden önem taşıyor. İlki “Millet İttifakı’nın” Cumhurbaşkanı adayı olduğunu üstü örtük biçimde birinci tekil şahıs kullanarak açıklaması, ikincisi Minerva’nın Baykuşunu uçurması. Kılıçdaroğlu bu çıkışıyla, bir devlet adamı olma içgüdüsüyle, nefret dilinin karşısına sevgi dilini koyup, yaşadığı çağı şekillendirmiş olayların gerçek mağdurlarıyla devleti barıştırma girişiminde bulunmaya çabalıyor. Almanların Hitler faşizmini yaşamış ve yaşatmış olmalarına karşın hala saygın bir ulus olarak anılabilmeleri bu yüzleşmeyi yapabilmiş olmalarındandır. Yüz yıldır yara-bere içinde kalmış bir toplumun yaralarını sarma girişimi ve o yaraları iyileştirme adına yapıp edilenlerle yüzleşmesi toplumsal barışı sağlama yönünde ülkenin gereksinimi olan bir adım olarak gözüküyor. Yeter ki halkta karşılığını bulabilsin. Minerva’nın Baykuşunun kanatlarını çırpmaya başlaması, insanlık tarihinin akışına dair bilgeliğin ve anlamanın, günün gelişmiş olaylarını gece çöktüğünde gözden geçiren biri gibi, geç bir aşamada da olsa, geleceği oluşturmanın insanca yolu olarak gözüküyor…

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Minerva. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Minerva. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MİNERVA. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.