Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
nedim demirbaş
nedim demirbaş
@nedimdemirbas

istanbul için hayaller

11 Şubat 2025 Salı
Yorum

istanbul için hayaller

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

211

Okunma

istanbul için hayaller

1
tartışılan bir konu istanbulda yapılaşma.herkesin bir istanbulu var kendi dünyasına sığdırdığı.istanbul osmanlıdan günümüze sürekli çok kültürlü bir yapıyla tarih sahnesinde yer aldı.nitekim turistler bu şehri merak ediyor bizanstan kalan tarihi yapılarla tanımak isterken şehri.burda bir yanlışlık varmı tekrar bizansı yaşatmak idealiyle kenti kendine ait hissetmek.itanbulda sur içinde başlamış hayat osmanlıdan günümüze kadar.ancak bir canlılık yok edirnekapı gibi topkapıda.buralar turizme nasıl kazandırılır eski köşk ve imarathanelerin günyüzüne çıkarılmasıyla.çevre düzenlemesiyle gezintiye açılmalı bölge.turistler için bir güzergah aynı zamanda edirne kapı.şehri dolaşmanın imkan dahilinde olması için güvenli bölge olması gerekiyor park ve bahçelerle.bu bölgeden eyüp sultan ve sultanahmete açılır yollar.vatan caddesi ve fındıkzade bu bölgeye yakın olması.tarihle içiçe bir yolculuktur edirnekapı onun için.turizm bakanlığı iyi hazırlamalı gezi planlarını şehri turistlere tanıtmak için.türkiyede taraf olmanın mantığında var siyasi kimlikler.bu nedenle çatışmalar yaşanıyor sık sık.cumhuriyet kurulduğunda türkiye kalkınmanın olanaklarını arıyordu sanayileşmede.bir çöküşün ardından kuruldu devlet reddi mirasa uzanan bir ruh haliyle atatürkün aydınlanmaya bakışı resmi ideolojiye dönüşürken.osmanlı döneminde vakıflar vardı bir vakıf cumhuriyeti olduğundan osmanlı.türkiye bu şartlarla kendi burjuvasını yaratıyordu ekonomik gerekçelerle geleneksel kültüre düşmanlık gibi bir poltika geliştirmek isterken.türkiyede gökdelenlerle tanışma bir çağdaşlık hevesi olarak görüldü uzun zaman.ancak yalnızca bir şekilcilik değildi bu yaşam tarzı için kültür merkezleride inşa edilirken.türkiyede bir sermaye oluşmuş bunca yılların politikasıyla.atatürkten sonra çağdaşlık önemini kaybetmedi bu çalkantılı dönemlerde.istanbula dünyanın farklı ülkelerinden gelenler var bu şehrin sakini olmak isteyen.belkide istanbulun bütünüyle iskana açılması doğayla içiçe geçecek bir yaşamla.dördüncü bir köpriyle yeni bir çevre yolunun açılması demek ulaşım için bir kolaylık sağlanmasıyla şehirde.varoş merkez anlamında görülüyor gelişmişlik ülkede kader olarak görülen yoksullukla.istanbulun karadeniz kıyıları el değmemiş doğasıyla biliniyor.umarın buralar bir rant uğruna feda edilmez.
2
tiyatrolarda başarılı piyesler var insanların rağbet gösterdiği.ancak çoğunluk yine kahvelerde vakit öldürüyor şehir taşra farkı olmaksızın.insanların boş vakti fazla kitap ve gazete okuma dışında.plajlarda zaman geçirmek aynı anlama gelmiyormu.bu farkı açıklayacak felsefe varmı tartışılan.işte tatminsizlik farklı amaçlar olarak karşımıza çıkıyor.iş ve ev arasında sıkıştırılan örgütlülük mekan olarak kahveleri seçiyor.üniversite kantinleride benzer bir işleve sahip.varoluş sancısı bir amaç değil nede olsa.nasıl bir anlama ulaşmak gerekiyor ki sosyalleşme olanağı bulsun insanlar.eğitin sanatı bir şımarıklık olarak görüyor okullarda.şiddet farklı biçimlerle karşımıza çıkıyor her alanda bir mahrumiyetle yaşamak kaderdeyken.doğunun kaderciliği olayları karmaşık hale getirmekte.bir arkadaş çevresi çok şey demek nede olsa.ancak amaçlar farklılaşınca bağlarda kopuyor doğal olarak.hissettiğimiz aşklarda abartılı geliyor inssanlara.sevişmenin yasaklı olmasıda cabası.düşünce farklılıkları aşkın bahanelerinden biri teşkilatten habersiz kalmayı başaramayan.hayatı güzelleştiren bu gibi duygulardır oysa.
3
istanbul kültür emperyalizmine nasıl direnir.tabiki istanbul türkiye demek değil bir metropol havasında olsada.her türlü ihtiyaç için sosyal alanlarla çoğaltmak şehri başka bir dünya aramakla ilgili.topkapı sarayı turistlerin uğrak yeri.bir değişimin içinde istanbul tarihsel kimliğine sahip çıkmakla.ayasofya yeniden ibadetle açıldı islamcı partinin iktidarıyla.buda tedirginlik yarattı avrupada.her semti farklı bir güzellikte istanbulun.buna ekleyebileceğimiz başka bir güzellik varmı.kentin karmaşası bizleri yanıltmasın konu yalnızlık olunca.bu uğultuyu anlamadan şehri tanımış sayılmayız.şairlerin keşfettiği bir kent istanbul herkesi farklı yüzüyle karşılayan.belkide necip fazılın dediği gibi ’’hala çığlıklar gelir topkapı sarayından’’.erdoğan bu şiiri okumuştu gençliğinde.şimdinin istanbulu öyle nostaljik unusurlar barındırmıyor.bu yoğun trafik stres ve bunalım demek şehre hakim olamayanlar için.kültür miraslarıyla tarihe bakabiliriz yalnızca.umutla geleceğe bakmak için bu aşkın içinde olmak gerekiyor.buda istanbulu tanımak kaybeden biz olsakta.
4
nepotizmin türkiyede karşılığı var ne kadar bireyselleşme yaşanmış olsada.türkiye depremin ardından yaralarını sarmak istiyor yeni şehirler inşa edilirken.tabiki iş yerleri düşünülmüş olması gerekiyor planlamada.bazı noktalarda kurumsal yapılara yer açılmalı bir ihtiyaç hasıl olacağından.dükkanlar genelde cadde üstünde olur anadoluda.aynı şekilde farklı iş alanları var şehrin gerekli gördüğü.kültür için sinema ve tiyatro düşünülmeli kültür merkezleri açılırken.parisin planlanmış bir şehir olduğu unutulmamalı eksiklik çekmemek için.mredyanın ilgisi fazla bu inşa faaliyetine.yapılaşmada kredi desteğişne ihtiyaç duyuyor esnaf her şeyini kaybetmiş olmasıyla.biliyoruzki devlet desteği olmadan bir şehri ayağa kaldırmakta zor bu güçlük içinde.
5
istanbul suriçinde neden kısmi bir canlılık var beklentileri karşılamayan.oysa turizme açılmış sur içinin tamamı.surların çevresi belkide otellerle donatılmalı.yerli turizmin konaklayabileceği kafelerde yorgunluk atmanın keyfiyle bir istanbul hatırasının tanışıklığıyla geçerken zaman.canlı bir tarih görünümünde bu bölge.bazı noktalarda sessizlik hakim şehirde.bunun nedeni hizmet götürülmüyor eşit miktarda.saraçhaneden fatihe yürüyüşe müsait bu bölge.zaman geçirme araçları yok bazı bölgelerde.bir korku yaratıyor sultanahmetin dışına çıkmak.taksim kadıköy kadar şehri tanımanın olanağında olmalı tanıtım için şehirde dolaşmak.nedim şiirlerinde istanbulu anlatmış güzellikleri dillere destan bu şehrin yaşanmaya müsait taraflarını tanıtmakla.agora meyhanesi gibi şarkılarda var gece hayatının habercisi olacak. meyhaneleriyle geçen zamana inat aşkla güzelleşmek için yadedilirken çiçekli bahçeler.’’vadetti vaktime bir gül goncası’’şiiride besteleniyor bu tarihsel arkaplandaki yapılarla.belkide anlatılmak istenen ’’biz heybelide her gece mehtaba çıkardık’’şarkısıdır o demleri anlatan.nasıl anlatmalı mehtabı yedi kuleden sahile bakarken.gölgelerde beliren hayaller kadar uzağız sazlara bir aşiftenin hıçkırığıyla uyanırken arzular.buralarda park ve bahçeler yapılmış.kalabalık bu noktada akıyor bu bölgede.turistler şehre yabancı olsada acentelerin şehrin yapısını anlatması gerekiyor insanların şehrin ritmini görmesi için.tarihin nasıl yaşandığı bilgiside önemli bu açıdan.istanbulun fethi ve bizansın düşüşü.taht kavgalarıyla geçen yıllar.ve çöküşün yaşattığı düş kırıklığı.topkapı sarayından başlıyorsa şehri dolaşmak.tarihte değişen devletin kurduğu iktidar biçimleri.örneğin harbiyenin kuruluşuyla devletin bekası için umutların sürüğklediği dünya savaşı.bunlar tarihin tanıklığıyla anlaşılır ancak.istanbul işgal altındayken.misaki millinin kapsayıcılığıyla işgale karşı direniş.heybetli tarihin arkasından okunan şiirler.hürriyetle aydınlığa çıkmada bir yanılgımıydı tarihte.her acı sinmiştir duvarlarına bu şehrin.eski ve yeninin savaşıyla kurulan cumhuriyet.sonraları yazgısı olmuşsa ihtilaller.bunlar şehrin alınyazısında var.bu nedenle saldırıya uğruyorsa şehir.kışkırtılmış gençliğin tarihten anladığıda bir yıkımı hatırlatıyor.yürüyüşler bir direncin sınanması tarihe duyulan öfkeyle.bunlar bizi uzaklaştırmak için yazgımızdan.kendi ruhunu inkar etmenin acizliğiyle şehre ait ne varsa bir düşmanlık yadigarıdır artık.bu blgede istanbulun havasını solumakta bir bilinçle alakalı.istanbul devasa kalabalıkla farklı kültürleri tanıma olanağına sahip.yeterki tanıtım için insanlar mesul hissetsin kendini.bu nedenle her ilçeye bir istasyon olması gerekiyor bir metro ağıyla şehirde dolaşma imkanı için.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İstanbul için hayaller Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İstanbul için hayaller yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
istanbul için hayaller yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.