0
Yorum
0
Beğeni
0,0
Puan
263
Okunma
1
islam oluşturulmuş bir inançmıdır sorusunu akla getiriyorsa kutsal şehir olan mekke.insanlar sırf kabe için islamı seçiyor dünyada.bir anlamı yok bunları tartışmanın ne kadar mitolojik unsur barındırmış olsada.nitekim kutsallığını kabeden almasıda akla getiriyor tarihselliğini bu şehrin.ibrahişmin insanlar için bir örnek olması onun yüceliğini azaltmaz insan nazarında.mekkede metropol olmanın sorunlarını yaşıyor belkide.bu şehre anlam katması için ibadetin tek seçenek olmasıda ayrı bir sorun zihinlerde.islam öncesinde ticaretin önem kazanması mekkeyi akla getiriyor tarihi rivayetlere bakınca.mekke bir finans merkezi olamaz tabiki bir kutsallık atfetmişse ona tarih.kültürün ibadeti tamamlaması manevi bir ihtiyaç hacılar için.başka türlü insan için güçlük demektir inançlarda.muhammet esedi eleştiren alimler hacet namazına hazırlıyor cemaati.miraç kandilinde ifa edilecek bu namaz.camilere rağbet azalıyor nedense söz konusu dua ve zikir olunca.şehirdeki yasaklar bir kültür şehri olmasını engeller mekkenin.buda bir anlam kaybı demek hac için.kalksam ve dirilsem ilahiside mekkeyi akla getiriyor bunca fikir yorgunluğundan sonra.islam diğer dinlerden farklıdır ritüellerine bakınca.çünkü hristiyanlar için kutsal şehir kudüstü tarihi rivayetlere bakınca.size din olarak islamı seçtim ayeti var.ibrahimin hanif olması deizmle açıklanabilirmi sorusu için ilk mabedin mekke olması demek inançlar için.hristiyanlık ve yahudiliğin çıkış yeride bu düşünceyi doğruluyor.namaz miraçta hediye edilmiş peygambere rivayetlere bakınca.namaz kılmak isteğe bağlımıdır nasıl tartışılmış tarihte.ancak ihlas aranmıştır ibadetlerde.
2
’’o allah ki tektir,allah sameddir.doğmamıştır doğurmamıştır varlığı hiç bir şeye denk değidir.’’ihlas süresi tevhidi böyle açıklıyor.pagan inanşlarda bilgisizlik var bu ayetlere göre.allahın üzerimizde nimetleri var eğer yaşantımızda islam varsa.putperest araplar için şeref demek kalabalık aile demekti.ayrıca mabetlerin önemi fazlaydı kureyş için.hayatın şiirselliği yaşanmışmı o tarihlerde.belkide arap şiiri islamdan sonra bir çatışma unsuru haline geldi.kuranın bir şiir olduğuna inanmıştı şairler.biz sana şiir öğretmedik ayetide bu durumu açıklıyor.kuranın şiirselliği arap şiirinin gerisinde kalmamış eğer hakkıyla okunacak olsa.kutsal kitap oluşu nedeniyle anlaşılması güçleşmiş kuranın.belkide şiir zevki gerekiyor ayetlerin anlaşılması için.’’hamd alemlerin rabbi allah içindir’’ ayetiyle başlar fatiha süresi.’’o rahman ve rahimdir.din gününün malikidir’’ ayetleriyle devam eder.’’kulluk yalnız sana ve yardım yalnız sendedir.bizi hidayet yolu üzerinde tut.o yol ki onların üzerinde nimetin vardır.gazaba uğrayan sapkınlar gibi olmayan’’ ayetleriyle tamamlanır.
3
karanlığın en koyusu yaşanan bir çağ islam tefekkürüne göre.bunu nerden anlıyoruz sorusuna yanıttır gündemden düşmeyen konular.fıtrat dini olan islam terkedilmiş vakit namazlarına giden cemaatin niteliğine bakınca.islamcı partinin iktidarında yaşanan zülumler neyin islama ait olduğu fikrini sorgulatıyor bize.işte bu çağ için bilinen bir gerçek paganizme dönüş.bunun en bilinen örneği satanizm gençler arasında yaygın olan.peki manaya nasıl vasıl olacak merak.belkide karamsarlığın nedeni islam dünyası şeklen çözümsüzlüğü akla getiren.inancın ne anlama geldiği sorgulanıyorsa pagan uygarlıklara duyulan hayranlıkla.hayran duyulan dönem asri saadet değil insanlığın iftihar tablosunu tamamlayan.ancak mekkenin geçmişinde islamın çıkış hikayesi var paganların zoruna gitmiş olan.islam bunlara cahiliye gözüyle bakmış ne kadar iğrenç olduğu açıklamakla.modern bilginin nüvesi sayılmış islamın insanda uyandırdığı merak.işte kendi varettiği gerçeğe yabancılaşma bir yanılsama olabilirmi sorusu için kendini sorgulamaya geçmeli islam.böyle bir kaygıyla uyanmalı sabaha insan.her insan için bir temaşa yeri değilmi gökyüzü yıldızlarla süslenmiş olan.