- 35 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SORUNLU ORTA DOĞU.
ORTA DOĞU SORUNLU BİR BÖLGEDİR.
• Etnik ve dini farklılıklar: Ortadoğu, farklı etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Bu farklılıklar, tarih boyunca çatışmalara ve savaşlara neden olmuştur.
• Siyasi istikrarsızlık: Ortadoğu’da birçok ülke siyasi istikrarsızlıktan mustariptir. Bu durum, çatışmaları daha da karmaşıklaştırmaktadır.
• Dış müdahale: Bölgeye dış müdahaleler, kalıcı bir barışa ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biridir.
• Terörizm: Terörizm, Ortadoğu’da son yıllarda giderek daha büyük bir sorun haline gelmiştir. Terörizm, bölgesel barışı tehdit etmektedir.
• Sosyal ve ekonomik eşitsizlikler: Ortadoğu’da sosyal ve ekonomik eşitsizlikler yaygındır. Bu durum, çatışmaların ana nedenlerinden biridir.
Arap Baharından sonra Ortadoğu’da bazı gelişmeler yaşandı. Ancak, bölgedeki temel sorunlar hala çözülmüş değil. Arap Baharının ardından bölgesel çatışmalar daha da şiddetlendi. Suriye, Yemen ve Irak’ta devam eden savaşlar, milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu. Şimdide Filistin ve İsrail çatışması.
Ortadoğu’da kalıcı bir barışa ulaşmak için, bölgesel aktörlerin ve uluslararası toplumun birlikte çalışması gerekmektedir.
• Etnik ve dini farklılıkların kabulü ve çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için çaba gösterilmesi gerekmektedir.
• Siyasi istikrarsızlıkların giderilmesi için demokratikleşme ve insan haklarına saygının artırılması gerekmektedir. (Ortadoğu’da demokrasi kültürü yok ki)
• Dış müdahalelerin azaltılması ve bölgesel aktörlerin kendi sorunlarını kendileri çözmeleri için teşvik edilmesi gerekmektedir. (Dış güçlerin Ortadoğu’dan çıkarılması ihtimalî de yok)
• Terörizmin ortadan kaldırılması için uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. (Terörizmi destekleyenler zaten dış güçler)
• Sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi için kalkınma ve yatırımların artırılması gerekmektedir. (Kaddafi’nin başına gelenler malum)
Ortadoğu’daki mevcut durum göz önüne alındığında, tarafların müzakereleri yoluyla kalıcı bir barışın sağlanmasının zor olacağı söylenebilir. Bölgedeki aktörler arasındaki güvensizlik ve anlaşmazlık çok derindir. Ayrıca, bölgedeki dış müdahaleler, müzakere sürecini daha da karmaşıklaştırmakt
Bu nedenle, Ortadoğu’da kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için, bölgesel aktörlerin ve uluslararası toplumun birlikte çalışması ve kapsamlı bir çözüm bulmaya çalışması gerekmekte iken tüm taraflar birbirlerinin gözlerini oyma yarışı içindedir.
Bununla birlikte, bölgenin geçmişi göz önüne alındığında, çok geniş çaplı bir savaşın yaşanması ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Ortadoğu, Osmanlı çekildikten sonra bir daha gün yüzü görmemiştir, yüzyıllardır çatışma ve savaşa sahne olan bir bölgedir bu çatışmanın daha da genişlemesi mümkündür.
Sonuç olarak, Ortadoğu’da kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için, tarafların müzakereleri yoluyla bir çözüm bulunması ve bölgeye dış müdahalelerin azaltılması gerekmektedir. Ancak, bölgenin geçmişi göz önüne alındığında, çok geniş çaplı bir savaşın yaşanması ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.