- 63 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
GENÇLİK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZLERİ YAHUT KÜLTÜR SARAYLARI
Gençlik Kültür Ve Sanat Merkezleri Yahut Kültür Sarayları
Gençlik Merkezleri Ve Kültür Sarayları
GENÇLİK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZLERİ YAHUT KÜLTÜR SARAYLARI
Bu konuda ikinci yazım bu. Ne zamandır düşündüğüm bir proje. Hem büyük şehir, hem de yerel belediye başkanlarına açtım konuyu. Biri vazifeyi bana yükledi, diğeri gençlik merkezlerini gezmemi istedi. Şimdi Cumhur Başkanı Milet kıraathanesi projesi var.
Ben 2 yıl önce netleştirdiğim bu projeyi her iki proje yanında açıklıyorum. Benim projem gönüllü kültür derneklerine dayalı olacak, ismi de Kültür Sarayı olacak.
Bu sarayda çeşitli mekânlar bulunacak. Mescidi, spor salonları, okuma mekanları, çayhaneler, atari salonları, seminer, konferans salonları, dershaneleri, sanat eğitimi yapılan mekanları, müzesi, lokantası, aşevi, sinema salonları, lokalleri, tiyatro salonları, tiyatro eğitimi veren mekanları, hamamı, saunası, kreşi, kondisyon salonları, çocuk oyun yerleri, bahçeleri, laboratuvarları, yüzme havuzları, siret ve mesnevi okuma salonları, yaşlılar ve emekliler mekanları, pinpon salonları, güvenli internet salonları, tarih koridorları, meslek eğitim ve üretim salonları, basın odası, şairler mekanı, masal okuma ve dinleme odaları, roman dinleme mekanları, satranç ve dama oyun odaları, zeka oyunları mekanı, kod eğitimi mekanları, panoramik mekanlar, el sanatları merkezi, canlı müzik dinleme salonları, yazar okulu vb. sivil toplum odaları, münazara odaları, tartışma mekanları, panel ve açık oturum salonları…
Bu proje millet kıraathanesinde küçük bir ilk örnek olarak gerçekleştirilmiştir. Ancak çok eksiklileri var. Birincisi okuma mekânı sessizliği sağlanamamış, yukarda anlatılan birçok etkinliği yapacak mekânı yok.
Hemen bize şöyle bir itiraz getirilebilir. Bu proje parça parça değişik yerlerde gerçekleştirilmiş. Doğruya yakın bir söylem bu. Ancak bilim, düşünce, sanat, oyun ve spor etkinliklerinin bir bütünlük halinde, birbirine geçişlerin sağlanması için biraradalığına ihtiyaç var, hatta ihtiyaçtan öte zaruret derecesinde zorunluluktur.
Gençliğin kurtuluşu, gerek ahlak, gerek, sanat, gerek spor, bilgi ve kültür alanında zenginleşmesi için böyle makro planda mekânlara ihtiyaç vardır.
Burada istihdam edilecek personelin güler yüzlü olması, her mekânın birbirinden bağımsız, birbirini engellemeyici biçimde olması, müdavimlerini yönlendirici olması, bu alanda bilge kişilerden yararlanılması gerek.
Bu mekânların AVM’lerde giden gençliği buralara kanalize edici tarzda çekici olması hedeflenmelidir. Bu yapı için yeşilliği bol ortam seçilmeli, buraya ilin her tarafından ulaşım imkânı sağlanmalıdır.
Osmanlı’daki külliyeleri örnek alacak bu mekânın ortasında camisi, iç mekânda mescitleri olmalı, gençliği son hedef olarak ibadete sevk edici olmalıdır.
Kütüphanesinde gazete, dergilere yer verilmeli, internet salonlarına ek dijital kütüphaneye yer verilmelidir.
Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 26.7.2018