- 1134 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Özgelişim Stresi Önler
ÖZGELİŞİM STRESİ ÖNLER
Sevgili özgelişim Yolcusu dostum,
Özgelişim o kadar geniş konu ki, insanın kendisi ile alakalı her şeyi kapsar bence. Gelişen insan buna önem vermeyene rağmen hep ilerdedir. Geriden gelenler genelde ilerde olanları sadece arkasından gördükleri için bu gelişimi ve ilerlemeyi, ileriyi göremedikleri için fark edemezler. Ancak ilerde olanlar geride kalanları görebilirler. Sadece başlarını çevirmeleri, bakış açısını değiştirmeleri yeterlidir. Ama ilerleyen insanlar genelde geriye bakmazlar hedef ilerdedir çünkü. “Kimler geride kaldı” diye merak etmez “ben daha ileri nasıl gidebilirim? “ sorusunu sorarlar.
Sevgili özgelişim yolcusu dostum,
Gelişmenin eğitim seviyesi ile alakası hiç yok. Özgelişime önem veren ve çevresini iyi gözlemleyen bir insan ilkokul mezunu olsa da, ya da okuma yazma bilmese de, kendini geliştirebilir. Rahmetli babamın kendisi gibi sadece ilkokul mezunu olan çok arkadaşı vardı ama çoğu da gazete okuduklarından hep özgelişim içinde olmuşlardı. Çocukları mühendis, doktor falan olmuştu ama gazete, kitap dergi okumayı bir hayat tarzı olarak benimsemedikleri için, bunları okuyanlarla alay ettikleri, önemsemedikleri için diploma sahibi ve mevki makam sahibi ama izan irfan fakiri olarak kalmışlardı. Bunun farkına vardıklarında ise öğrenmeye fırsat olmamıştı ya da “el alem ne der” diyerek gelişime önem vermemişlerdi. Onlara bazen rastladıkça “iyi ki gelişime ve özgelişime önem vermişim” diye hep şükrederim. Bu şükür etmek beni güçlü yapar.
Sevgili özgelişim yolcusu dostum,
Geçmişte çok stres içinde olan insanken, “stres yönetimi kitapları bana faydalı olabilir mi?” diye çok tereddüt etmiştim. Yarım asırlık hayatımızda tereddüt eden insan olmak da normal. İl Halk Kütüphanesinden bu konuda kitaplar alıp okuyarak uygulamaya başlayınca çevremden “sen rahatlığına deli oluyor insan “ sözleri duymaya daha çok rastladım. Bunu anlattığımda yani “okuyarak gelişme” . “Bu tür kitapları bizde okuyalım ver de” dediler. Verdim ama aylarca getirmediler. Sorunca, “ne kitabı” ya da “hangi kitap” demeye başladılar, sonra da “yemedik kitabını” demeye. Yani kitabı okumadan kaldırıp bi kenara attıları belli. Bunlar okunmaz uygulanmazsa gelişme de olmaz. Beni kandırabnilir insan ama kendini kandıramaz ki. Okuyor görünmek kolay okuyarak steresi yenmiş güçlü insan olmak zor. Sana verdiğim kitapları ise okuyarak en kısa zamanda iade ettiğinden dolayı sana ne kadar gıpta etsem azdır. Beğendiğin kitapları sen satın alarak okumuştun. Başkalarına da okutmuştun mesela.. Bu da seni “stresi yenen adam”, “gelişen ve geliştiren adam” yapmıştı.
Değerli özgelişim yolcusu dostum,
Çok okuyor görünen ya da okumayı bir zaman geçirme eylemi olarak görenler tabii ki, uygulamayı ihmal ettiklerinde bir fayda sağlamıyorlar. Okumak, özümüze katmak, uygulamak ve çevremize de tavsiye etmek ile beraber olursa fayda sağlıyor. Ne yazık ki “ sendeki rahatlık beni deli edecek” diyenler gereksiz telaşlarının boş şeyler olduğunu bizzat yaşadıkları halde de ders çıkarmıyorlar. “sen haklıymışsın özür dilerim” diyemiyorlar. Çünkü insanlar zaaf yönleri ile karşılaşmak istemiyorlar ve bunları yapanları da kabullenemiyorlar.
Sevgili Özgelişim yolcusu dostum,
Steres önlenebilir şey. Sters yapan insanlardan uzak kalıp, stresi önleyen şeyler ile dost olunursa o zaman stres yenilebilir. Bazı insanlara rastlarız “sinirleri alınmış sanki” deriz. Halbuki onlar doğal hallerinden çok stres yapan ortamlardan, insanlardan uzak kalırlar, stresi artıran müzik dinlemek, doğada olmak, yalnız yürüyüş yapmak , psikolog gibi insanlarla dostluk kurmak gibi eylemler yaparlar. Bu da stresleri alır.
Sevgili özgelişim yolcusu dostum,
Kim ne derse desin, ister alay etsin, ister hakaret. Amacı okumak ve gelişmek olan, uygulamak olan her okuma eylemi insana değer katıyor. İnsanı geliştiriyor. Her ne kadar çevresi kızdığı zaman “ okuduğunu uygulamıyorsun” dese de. Ben bunu yaşayarak görüyorum. İnsnalar başkalarının hayatından pek ders çıkaramadığı için gönül ve akıl gözleri kör olduğundan bunu genelde göremiyorlar.Ben de gönül gözünü açan doktır olmadığımdan bir şey yapamıyorum işte.
Sevgili özgelişim yolcusu dostum,
Günümüzde yabancı kitaplardan tercüme ve Türkçe “stres yönetimi” kitapları o kadar çok ki, bunları anlayarak , yavaş yavaş okuduğumuz ve uyguladığımız zaman gerçekten de sters ile başa çıkabiliyor insan. Tabii ki sevmediğimiz söz ve hareketleri yapan insanlardan da uzak kalarak. Yürüyüş yapmak tek başına sabahları, sevdiğimiz insanlarla iletişim de stres ile mücadelede bire bir. Tabii ağır depresyonda profesyonel yardım almak gerekir.
Değerli Özgelişim yolcusu dostum,
Özgelişim içinde olan insanlar, kitapları kütüphanelerden de alarak faydalanırlar. Yalnız sadece okumak yetmez düşünmek ve hayata uygulanabilir olanlarını uygulamak, anlamadığımızda onu yeniden okumak gerekir. Şahsen bazı yazarların kitaplarını defalarca aralıklı olarak yani okuduğum kitabı bir kaç yıl sonra yeniden okumak düşüncelerimizi yenilemek ve pekiştirmek açısından faydalı oluyor.
Değerli Özgelişim yolcusu dostum,
Stresi yenmeyi bilen insanlarla sohbet ve hayat tecrübelerini öğrenmek de stresi yenmek için gerçekten de çok güzel fırsattır. Bunu fırsat olarak görene. Ben sahsen böyle şahsiyetlere rastladığım zaman ve onlarında beni değerli gördüğü ve sohbet ettiği zaman fırsatı kaçırmadan sohbet eder, anlamadığım ya da merak ettiklerimi sorarak öğrenirim bir kitap kadar faydalı olur. Bu tür insanın yaşı ne olursa olsun bana değer verdiğinde benim de onlara değer verdiğim insanlar olurlar. Kıskananlarda çıksa bu değişmez. Bizim torunumuz yaşında insanlardan bile stresi yenecek dersler çıkarabiliriz onlara değer verdiğimizde.
Değerliİ Özgelişim Yolcusu dostum,
Kütüphanelerden alıp okuduğum stres kitapların yanında evimde de bir kaç kitaplık stressavar kitaplık oluştu. Seneler önce okuduklarım ama şimdi elimde olmayanlarda arada düşünerek aklıma getirerek faydalanıyorum.
Sevgili dsotum güzel kardeşim,
Neye sinirlenerek strese girdiğimizi düşündüğümüzde hiç değer verilmeyecek insanlara değer verdiğimiz (mesela bana neden selam vermiyor) diye düşündüğümüz, ya da (Benle alay etmişti) gibi boş şeyleri aklımıza getirdiğimizde strese giriyoruz. Bunları unuttuğumuzda stres de gider. Biz bunları unuttuğumuzda (o bana selem vermiyorsa ben kendime veririm) ve (O Bana değer vermiyorsa ben kendime veririm) olumlu mesajlarını kendimize verdiğimizde stresimiz azalır ve bunu hep böyle uygularsak hayatımızda stres çok aza iner.Bunu da tabii özgelişim içinde olan insanlar düşünür ve uygular değil mi?
Sana yazdıkça gene mutlu ve huzurlu oldum. Stresim azaldı. İyi ki varsın. İyi ki dostumsun.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.