BEN DE SANIYORDUM Kİ
Ben de sanıyordum ki çekim yasası her yerde işliyor.Pozitif düşün, pozitif olur derler ya !. Negatif düşünmeye yer yok hayatımızda .
Nohut oda,bakla sofayı yerleştirip bir de çeki-düzen verdi mi her şey rayında gidecek .Görev yapmaya geldiğim ilçe geldiğim yere kıyasla en az yirmi beş yıl geride.Arabanın son modeli var yalnız , sellektör yapmayı sollamayı bilmiyorlar .Arabalar trafikte sağlama yaparak birbirini geçiyor.Çocukların elinde konuşan bebekler var, çocuklar konuşup dertlerini dile getirmiyor.Kadınlar tek başına sokağa çıkamıyor.Kız çocukları okutulmuyor ve çocuk gelinler alabildiğine fazla .Dedeler mutlu dört hatun var evde, kuma kuma geçiniyorlar .Şaşaalı düğünler yapılıyor eşlerin arasında nikâh yok.Boy boy çocukları oluyor nüfusa kayıtları yok Erkek çocuklar askerlik yoklaması yaptığında nüfus cüzdanına kavuşuyor, yada ilk okula gidecekse okula kayıt yaptırdıklarında .Erkekler genelde okuma yazmayı askerde Ali okulunda öğrenmişler.Kadınlar okuma yazmayı bilmiyor.
Toplu nikahlar yapılıyordu.Kaymakam, Belediye Başkanı ve daire amirlerinden oluşan bir törenle.Ve toplu sünnetler.
Düğünler çok kalabalık ve çatılara kurulan ses sistemiyle yedi kilometredekiler bile çalınan oyun havalarıyla yerinde duramıyor .Kanalizasyon sistemi yok , buz gibi soğuk sular mikroplu.Taşra ile merkez birbirinden kopuk.Devlet daireleri ile halk birbirinden kopuk .İnsanların dargınlıklarının bitmediği toplu baramlaşmalar yapılıyordu mecburiyetten.
Evler de dahil insanların arasına yüksek duvarlar çekilmiş.Yıkılamayan tabular var.Fakiri maraba, zengini de hepsi padişah san ki..Ağalık sistemi filmlerde değil gerçek.Öyle bir manzara var ki; yüreğin yetiyorsa fotoğrafını gör-çek.
Ha bu arada izinsiz fotoğraf çekmeyin sakın...
Devamı gelecek..
YORUMLAR
belki de Ulu önderin o kısa ömründe başaramadığı tek şey toprak reformu.
ve o reform hayata geçmesin diye sonrasında aslında Ata'nın düşleri hiç iktidar olamadı ve çünkü
gelinen günde çekseydiniz dün çekemediğiniz o resmi,
ben eminim birbirinden hiç de farkı olmadığını.
katile aşıklık gen bozukluğu olmalı üstat...
eyvallah.
neneh.
Aslında yaşananlar ve yazdıklarınızın sosyolojik açıdan da büyük bir önemi var o günlerin toplumsal hayatını anlatması bakımından. Sadece filmlerde değil gerçek hayatın tam ortasından anlamlı satırlar bunlar... Kutlarım...