- 163 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
TURİST REHBERLİĞİ VE ORHANGAZİ'NİN KAÇAN FIRSATLARI
Uzun süredir üzerinde tartışılan Turist Rehberliği kanunu nihayet resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ancak tartışmalar bitmedi. Turist rehberliğinde Yabancı dil şartı kaldırıldı. Bunun güzel yanlarıda var, kötü yanlarıda kuşkusuz, Güzel yanı Yerli Turist gezdirmek için neden yabancı dil aransın? Kötü yanı Hali hazırda uzaktan eğitim ile dil sınavını geçen mesleki yeterliliği olmayan o kadar rehber var ki bunlar ne olacak, kanun ile birlikte bu kişiler yırttılar.
Tam bu konu ile ilgili yazımı yazar iken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Arapça soru soran gazetecinin sorusunun tercümesini istemesi ile ortaya çıkan gerçeklerde Ali Erbaş Arapça bilmediği ortaya çıktı. Biz konumuza dönecek olur isek;
Madde 1. Bu maddede yer alan başlıklardan dil ile ilgili konulara bakacak olursak dil sınavının ÖSYM tarafından düzenlenmesi 5 yılda bir yenilenmesi konusunda itiraz neden acaba? Yoksa dil becerisi olmayanlar dili farklı yöntemler ile haksız bir şekilde mi geçtiler. Ayrıca iç turizm de dil bilme şartı neden aranıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşan turist grup ile gezerken sunumu ya da anlatımı Fransızca yoksa İngilizce mi yapmak gerekiyor. Açıklama yapılsın bu konuda. Bu yüzden şunu diyebiliriz dil bilmeyen değil tarih, kültür ve sanat bilmeyen rehber olmaz.
Yine birinci maddede yer alan sanat tarihi ve arkeoloji bölümü mezunlarının turist rehberi olmasının önünün açılmasına karşı çıkılmış. Turist rehberleri birliği başkanı Hakan Eğinlioğlu bu konuda “Türkiye’de 90’a yakın ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitim programı olduğunu bahsetmiş kabul edilemez” demiş. Peki, birisi başkanı olduğu birliğe uzaktan eğitim yüksek lisans ile hemşireler bile yaklaşık 8 ayda 2 yıllık ve 4 yıllık bölüm mezunları ile aynı haklara sahip olabiliyor diye başkanı uyardı mı? Ülkemizde hemşirelik, sınıf öğretmenliği ya da bölümü ne olursa olsun lisans mezunu herkesin ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans ile turizm rehberliği kokart alma konusunda turizm rehberliği bölümü mezunları ile aynı haklara sahip olur. Hatta vakıf üniversitelerinde uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans sertifikası ile size turist rehberliği hakkı tanınıyor arkeoloji ve sanat tarihi gibi meslekle direk alakalı bölüm mezunlarına neden hak tanınmasın bu açıklanmaz nedense...
Madde 2. Bu madde ile Rehberlerin “hanut” ya da “hakkediş” dedikleri turist gruplarını komisyon aldıkları bir dükkana bir esnafa bağlamasının önü kesilmektedir. Tek bir esnafa misafirlerin mecbur etmeleri ve şehirdeki diğer esnafları mağdur etmeleri bu madde ile engellendi. Bazı fırsatçı ve çıkarcı grupları en çok üzen madde de budur. Çünkü bu madde ile ek gelir gördükleri haksız kazançlarının önü kesilmiştir. Bursa’da kendilerini TRT’de parlatıp pazarlayan sözüm ona sanat tarihçisi, ilahiyatçı, medya maymunları hanutçuluk yaparak gezdirdiği kişilerin soyulmasına önayak olan bu fırsatçılara devlet dur dedi. İyi de yaptı. Orhan Osmanoğlu’na yalvarıp yakaran Bursa’nın yüz karası, Her devrin müdavimi Kaptan’mı mürettebat mı bilinmeyen şahısların dil yeterlilik sınavına girmesi elzemdir.
Madde 3. Burada ise Türkçe dil bilen rehberler biraz daha düşük taban ücretle çalışacağı için tercih olarak düşündükleri fiyatın düşmesinden şikâyetçiler. Haklı olabilecekleri tek madde bu olsa da burada da bir rehberin ne kadar etkin mesleğinde ne kadar iyi olduğu ortaya çıkar herkes alanının en iyisi ile çalışmak ister. Müşteri memnuniyeti bu meslek için önemlidir. Yani işini severek yapan idealist kişi ile para için şan şöhret için yapan kişiler ayırt edilir.
Madde 4. Şimdi bu madde aslında mevcut rehberlerin en korktuğu ama açıklamaktan çekindikleri maddedir. 5 yıl içinde gerçek bir dil sınavını geçemeyen rehberler Türkçe Rehber sayılacaktır. Bu madde uygulanır ve sınav tam teşekkürlü ÖSYM gibi kurumlar tarafından yapılırsa Türkiye’de Türkçe Rehberliğe karşı dil bilmeyen rehber olamaz diyen rehberlerden kaçının dil bildiğini öğrenmiş olacağız.
Kanun da yer alan ve aslında rehberlerin çoğunun içten içe eleştirdiği ama açıklama yapmaktan çekindiği 3 madde ile hepsinin eleştirdiği tek maddeyi açıkladım.
Gelelim konunun maddi manevi boyutlarına, Ayasofya cami olarak açıldığında Yunan papaz bile sevindi. Oraya kirli ayaklarınız ile giremeyeceksiniz diye, Ayasofya’ya girip çıplak pozlar veren mankeni hangi Ünlü Rehber soktu bileniniz var mı? Ayasofya turlarından kaç para kazandı. Hangi devlet bakanı buna göz yumdu. Diyanette imam, müftü, vaiz bile Arapça dil biliyorum diyerek Turist rehberliğinden hem memur maaşı hem rehberlik, Hanutçuluk vs diyerek güzel bir sektör oluşturmuşlar değirmenin suyu nerden geliyor soran yok...
MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI
Kanunla, turist rehberlerine uygulanacak disiplin cezalarına da düzenleme getirildi.
Bu kapsamda söz konusu fiilin 5 yıl içinde 2 kez işlenmesi halinde meslekten geçici men cezası, 3 kez işlenmesi durumunda ise meslekten çıkarma cezası uygulanacak.
Turist rehberi ücretleri, mesleğin Türkçe icra edilmesi halinde, belirlenen taban ücretin yüzde 70’inden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.
Ruhsatname sahibi olmadan rehberlik hizmetinde bulunanlar hakkında, hizmet verilen kişi sayısı ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak ilgili mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Turist rehberliği hizmetinin verilmesi sırasında, bu hizmeti alanların bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında, rehberin kendisine veya yönlendireceği kişiye herhangi bir menfaat temin etmesi halinde turist rehberleri hakkında mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek
ORHANGAZİ’DE KAÇAN FIRSATLAR
Orhangazi doğa turizmi ve arkeolojik geziler için paha biçilmez bir coğrafyaya sahip, Gürle Tepe, Duman Tepe, Köyler, Beşpınar yaylası, Ilıpınar, Dereköy, Meşatlık, Keramet, İznik gölü gibi değerleri olan bir ilçe halen varlık içinde yokluk çekmeye devam ediyor, her fırsatta dile getirdiğimiz hizmet ve organizasyon imkanlarını değerlendiremiyor, bugün ama kale’ye, ama Gürle tepesine bir teleferik olsa kötümü olur. İlçeye başka bir hava gelir, sinerji oluşur.
Haftanız Güzel Gününüz Bereketli Hızır Yoldaşınız olsun.
Not; Bu makale 29 Nisan 2024 tarihinde Orhangazi tv ve Orhangazi Lider gazetesinde tefrika edilmiştir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.