TRAFİK KAZALARI VE BAYRAM
TRAFİK KAZALARI VE BAYRAM
"Kurban Bayramı tatilinin ilk 6 gününde trafik kazalarında 49 kişi yaşamını yitirdi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatilinin ilk 6 gününde meydana gelen trafik kazalarında 49 kişinin hayatını kaybettiğini, 7.683 kişinin yaralandığını bildirdi."
Güncelleme: 21.06.2024 - Haber kaynağı: AA
*
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklaması (23 Haziran 2024):
"Bayram tatilinde dün 706 trafik kazası meydana geldiğini ifade eden Yerlikaya, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 1097 kişinin de yaralandığını aktardı.
Yerlikaya, dün denetlenen 405 bin 88 araçtan 22 bin 975’ine hız ve radar işlemi,
37 bin 590’ına ise diğer ihlallerden işlem yapıldığını bildirdi."
*
"8 günlük Kurban Bayramı tatilinde, meydana gelen trafik kazalarında
68 kişi yaşamını yitirdi.
9.787 kişi yaralandı."
Maalesef ahval bu.
Biz de Sayın İçişleri Bakanı Yerlikaya gibi ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
*
TRAFİK KAZALARINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?..
İnternet üzerinden verilen haberlerin birinde 65 yaş üstü sürücülerin her üç yılda bir sağlık kontrolünden geçirilmesi yönünde kanun değişikliği yapılacağı haberini okudum. Doğruluk payını yakın zamanda göreceğiz.
Ben de bu haber üzerine düşünmeye başladım.
Kazalarda 65 yaş üstü sürücülerin payı mı daha fazla?
Aslında ilk yapılması gereken ölümlü, yaralanmalı ve hafif olmak üzeri meydana gelen trafik kazalarına karışanların profilleri çıkarılmalı.
Misal, hız yapanların yaş ortalaması nedir?
Ölümlü kazaya sebep olanların yaş ortalamaları, aldığı cezalar ve özellikle daha önce hız limitini aşıp aşmadıkları araştırılmalı.
Birbirine yakın olan Ramazan ve Kurban bayramlarında yapılacak bu tarz istatistiksel bir çalışma, bizlere kazalar hakkında oldukça gerçekçi değerlendirmeler sunacaktır.
Bu bilgiler ışığında alınacak tedbirler daha gerçekçi ve önleyici olabilir.
Bir başka husus da şu.
Bizde trafik denetlemelerinde yüzlerce, hatta binlerce araca (sürücüye) ceza kesiliyor. Cezaların ödenmesi özellikle geciktiriliyor. Sonra seçim öncesi bir düzenleme ile faizi en aza düşürülüyor ve diyelim ki, üç sene önce ceza yemişse, üç sene sonra aynı ücreti düşük faizle veya faizsiz olarak ödeniyor. Yani bir bakıma para pul olunca…
Caydırıcı olmak için ne yapılmalı?
Hemen şunu söyleyeyim.
Gelir olması için vatandaşa trafik pususu kurulmamalı. Devlet, vatandaşına sahip çıkmalı, onu korumalı ve eğiterek doğruya yönlendirmeli.
Elbette ki vatandaş da kurallara uymalı.
.
* Trafiğe kayıtlı araç sahiplerinin ve ehliyet alan (sürücü belgesi) sürücünün devlet bankalarından birinde mutlak bir “TRAFİK HESABI” olmalı. (Günün şartlarına göre 10 bin, 15 bin yahut daha az veya çok olabilir.)
* Hesabı olmayan veya yediği cezalar sebebiyle hesabında parası kalmayanlar trafiğe çıkamamalı.
* Kontrollerde veya MOBESE kayıtlarında yahut RADAR tespitlerinde kural dışı davrananlara uygulanan ceza anında kişinin hesabından ‘Maliye’ye gelir olarak aktarılmalı.
(Ancak EDS’leri bu işe katmak pek akılcı olmayabilir. Zira belediyeler, gelir kapısıymış gibi değerlendiriyor. Haliyle vatandaşı da canından bezdiriyor, devletinden soğutuyor.)
* Gerek parasal kredisini bitiren (yenisini yatırmadığı sürece), gerek puanını dolduran sürücü, o yıl için kesinlikle trafiğe çıkamamalı. Çıkarsa uygulanan cezalar katlanarak artırılmalı. Yılsonunda yatırılmayan cezalar olursa sürücü belgesine el konulmalı ve kullanılan araç trafikten men edilmeli.
* Yakınları adına kayıtlı araç kullananlar için de aynı uygulama yapılabilir. Anında aracın sahibine “ceza bildirim mesajı” gönderilmeli. Araç sahibinin trafik hesabından cezanın aktarılacağı hatırlatılmalı.
** Böylece kesilen cezalar anında tahsil edilebilir ve etkili bir caydırıcılık oluşturur.
** Şimdi olduğu gibi itiraz hakkı aynen devam ettirilmeli. Yapılabilecek haksızlıkların da önüne geçilmeli.
* Trafiğe çıkan ve kurallara uymayan kim olursa olsun, kesinlikle bilmeli ki, kendi veya yakınının hesabından cezalar anında kesilir.
** Kural ihlallerinin karşılık bulacağını bütün sürücüler ve araç sahipleri bilir ve ona göre davranır.
İster puanını doldursun, ister hesabını tüketsin fark etmez; trafikten men olacağını, hatta aracının geçici süreliğine men edilebileceğini düşünerek kurallara uymak zorunda kalırlar.
“YOLCULUKLAR SİZİ SEVDİKLERİNİZE KAVUŞTURSUN, SONSUZA KADAR AYIRMASIN."
Saygıyla…
Hikmet Çiftçi
24 Haziran 2024
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.