ÇEÞME’NÝN SESÝ KISILDI
ÇEÞME’NÝN SESÝ KISILDI
1980 Askeri darbesinden sonra Sosyal Demokrat Halkçý Partisi ile birleþen Cumhuriyet Halk Partisi Çeþme’de 30, Alaçatý’da 35 yýldýr iktidarýný sürdürüyor. Hatta son iki dönem üyelerinin deðil de parti genel merkezin belirlediði baþkan adaylýklarýna raðmen seçimi kazanmaya devam ediyor. Hiç kimse yurttaþ olarak bu duruma itiraz etmiyor ya da etmeye çekiniyor.
Cumhuriyet Halk Partisi Devlet kuran bir partidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduðu bu parti dalýnda uzman olan iki deðerli insan Hasan Âli Yücel, Ýsmail Hakký Tonguç ile Türkiye’nin köylerini gezerek ayrýntýlý raporlar oluþturup daha sonra yasa ile Köy Enstitülerini kurmuþlar. Her okulda okutulan derslerinin yaný sýra tarým, marangozluk, inþaat, köylerin ihtiyacý olan her meslekten kurslar veriliyordu. Otuz beþ yýl önce Çeþme Ýnkýlap Caddesinde yürürken sýrayla terziler, manifaturacýlar, nalbant dükkanlarý, fýrýncý, kalaycýlar vardý. Bu dükkanlarda dünyanýn en güzel sohbetleri yaþanýrdý. Sohbet anlarýnda dükkanýn önünden baðýrarak “havadis” “yazýyor, yazýyor” sloganlarýyla gazete satýcýlarý sehpanýn üstüne gazeteyi býrakýp, “dönüþte parasýný alýrým” deyip çýkardý mekânlardan. Bu dükkanlar artýk kalmadý, devam ettirtemedik gibi þeyler söyleyerek iþin içinden çýkýlmamasý lazým. Sogulamalýyýz! Tüketen bir nesille karþý karþýyayýz. Üreten nesil nasýl oluruz?
Hasan Âli Yücel, bütün dünya klasiklerini Türkçe’ye çevirtmiþ, yurttaþ okusun ve bilgilensin diye. 1990 yýlýnda yayýn hayatýna baþlayan “YENÝ ÇEÞME” Gazetesi sahibi Sayýn Aydýn Korkmaz, gazetesinin yayýnlanmasýnýn durdurulduðunu açýkladý. Haberi okuyunca baþýmdan aþaðýya haþlak su döküldüðünü hissettim. Kolay deðil, arkadaþ ömrünün yarýsýný kesinlikle adliye koridorlarýnda geçmiþtir. Aydýn Korkmaz çok mücadeleci bir kimliðine sahip. Çok direndi. Elli bin nüfuslu Çeþme “Yeni Çeþme” gazetesine sahip çýkamadýk. Ýnþallah bir çaresi bulunur yeniden yayýn hayatýna devam eder. Gazeteyi eline alýp o mürekkep kokusunu koklamak ne güzel bir þeydir. Dijitalde bunlarý anlayamayýz.
Gelelim siyasete 35 yýldýr Çeþme’de Sosyal Demokratlar iktidarda. Edebiyat günleri kaç defa yapýldýðýný bilen var mý? Çeþme gibi aydýn, çaðdaþ bir ilçede belediyenin çaðdaþ bir kütüphanesi olmaz mý? Çeþme’de kaç tane kitabevi var? Alaçatý’da bir tane var kendimden biliyorum. Peki ben de kiracý olsaydým eðer yaþama þansým var mýydý? Eski terzi olduðum için dikkatimi çeken bir diðer meslek dalý da terziler. Yüksek kiralar yüzünden terzi sýkýntýsý var. Teziler artýk elbise dikmiyor. Pantolon paçasý kýsaltýp femuar dikiyor. Kaybolan birçok meslek dalý gibi terzilik mesleði de kaybolmaya yüz tutmuþ. Berberler ona keza. Onlar da yolun sonuna yaklaþýyorlar. Bu meslek de biterse Manisa Tarzan’ý gibi koca koca sakallarýmýzla yollarda gezeriz. Eski bir terzi, þimdilerin kitapçýsý olarak yetkililere ve Sosyal Demokrat Partili yöneticilerimize buradan duyurmuþ olayým.
#Gazetemkapanmasýn# #kitapçýmkapanmasýn#
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.