GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
( 19. MAYIS. 1919 )
Emperyalist güçler tarafından vatanın çok yeri işgal altında bulunduğu, bu toprakların işgal den kurtarılması için Mustafa Kemal’in 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Bandırma isimli vapur ile hareket edip deniz yolu ile Samsun’da karaya ayak bastığı tarih olan 19.Mayıs 19l9 kurtuluş savaşının başlangıç tarihidir.
Büyük bir imparatorluktan parçalanarak küçülen devlet adeta Anadolu’ya hapsedilmiş gibidir. İmparatorluğun basiretsiz yöneticileri, çağa ayak uyduramamış, halk bilinçsiz ve padişaha kul, cahil, mistik ortamlarda aydınlanamayan bir gençlik, fakir ve zaruretler içinde bitap ve yorgun.
Avrupa ortaçağ barbarlığından kurtulmuş, Hızla sanayileşirken, imparatorluk medrese, aş evleri, Cemaatler için dergâhlar, Arap dili ve edebiyatı için güya kuran kursları açıyordu. Diğer taraftan genç insanlar şimdi olduğu gibi işsiz, köyler ilkel, yolsuz, susuz üretimden bir haber sanayinin sesi yok. Her şey halkın deyimiyle gâvurdan alınıyor biz ise çıkarcı tarikatçıların peşinde hu çekiyorduk. Bunun en güzel göstergesi okuma yazma oranıdır. Kurtuluş savaşından sonra yeni Türk alfabesinin kabulünden önce erkeklerde okuma yazma % 7,kadınlarda bu oran % 01 bile değil. İşte Osmanlının son durumu maalesef böyle. İçler acısı bir görünüm ve manzara hâkim.
Günümüz de bile Avrupa kendi kültürünü dayatmaya çalışırken, bizim saf diller onlara özenti içindeler. Bazı aklı evveller ise yukarıda açıkladığımız geçmişi unutarak laf olsun babında sultanlar sultası devrinin özentisi içindeler. Bunun içindir ki bu gün kültür erozyonu nu yaşıyoruz.
O günlerde Samsun o bölgede stratejik öneme sahip. Bir kısım İngiliz birliği ile komiserliği görevli. Bu işgal gücü burada çıkan bazı münferit karşı çıkışların önlenmesi için tedbir ister. Padişah Vahdettin İşte bunu fırsat bilerek Mustafa Kemal’i incelemelerde bulunmak üzere görevlendirir. Paşanın fikri düşünceleri bu şekilde oluşmuştur.
Fakat Samsunda manzara karışıktır. Halk çekingendir. Yönlendirecek birisini bekler gibidirler. Pontus’lar (Rumlar ) halk arasında korku ve panik yaratmışlardır. Terör havası estirmektedirler.
İşte kurtuluş savaşı burada ve bu ortamda başladı. Halkına güvenen Mustafa Kemal ve arkadaşları bu günü Türk gençliğine zaferden sonra bayram olarak hediye etti. Yalnız buradaki gençlik yaş olarak değil, vicdanı hür, dimağı genç, diri, atılgan, gözü pek, vatanını seven, doğruyu gören, fikri genç olan her yaşta Türk milleti kastedilmektedir. Bu bayram geçmiş özentisi taşıyan başka milletlere özenti duyan saftirik zavallılara değil vatanın gerçek sahiplerine armağan edilmiştir.
Mustafa Kemal’in şu sözü çok önemlidir. Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.
Ne yazık ki hala günümüzde bu topraklar da özgürce ve mutlu olarak yaşayan, nimetlerinden yeterince nemalanan bazı idrakten yoksun, sapkın düşüncelerin acizliği içinde köhneleşmiş fikirlerin esiri görüş sahipleri Rum, Pontus, ayrılıkçı zevat, satılmış kalemşorlar, zavallı diyebileceğimiz güya aydın geçinenler tarafından vatanın kurtarılışı ve Kurtaranlar takdir görmemektedir. Bir gün gelecek bu Cumhuriyeti emanet alan genç fikirler tarafından bunlardan kurt ulanılacaktır.
19. Mayıs.1919 da başlayan ve zaferle biten kurtuluş savaşımızın başlangıç günü Büyük Önderi, Kurtuluşun mimarı, Cumhuriyetin Kurucusu Modern Türk devletinin var oluşunu sağlayan Mustafa Kemal tarafından gençliğe armağan edilen geçmişin unutulmayıp her zaman hatırlanması sebebiyle bayram olarak kutlanmaktadır.
Türk gençliği atasından hediye bu bayramını 19. Mayıs l938 senesinden beri kutlamakta olup, Türkiye Cumhuriyeti var oldukça ebediyen kutlanmaya devam edilecektir.
Dünya üzerinde ne kadar Türküm diyebilen gençlik varsa bu bayramlarını en samimi duygularımla kutluyorum.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Durmuş Karabağlı
YORUMLAR
Köpük köpük bembeyaz dalgalarından doğduk Kara Deniz'in
Öyle ki, kara deniz gökler deniz deryadır o vakitler
Bu his ve idrak içerisinde kutluyorum, anlı şanlı o takvim yapraklarına sığmayan ulvi günleri
Bu arada hocam "Vikipedi" notuna göre bayram olarak farklı adlarla daha önce de kutlamalar bulunmakta
"19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır." denilmekte
Nihayet hocam
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket
Çalışmalarınızda başarılar dilerim
Selam ve saygılarımla.